aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, κάθε 15 ημέρες θα σας παρουσιάζει κι από μία σειρά που έγραψε τη δική της ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————–

Οι εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 που έφεραν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, δε θα μπορούσαν φυσικά να έχουν αντίκτυπο μόνο στο πολιτικό σκηνικό. Η «αλλαγή» που ευαγγελιζόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήδη από το 1977, είχε συνολικό και …σαρωτικό χαρακτήρα και τα πάντα άλλαξαν κυριολεκτικά από τη μία στιγμή στην άλλη.

Βεβαίως, ανεπηρέαστο δεν έμεινε ούτε το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας μας. Μόνο που αυτό που συνέβη εκείνο το φθινόπωρο, δεν έχει προηγούμενο (ή επόμενο) στα παγκόσμια χρονικά της τηλεόρασης. Όχι μία, ούτε δύο, αλλά έξι σειρές που ήδη είχαν ξεκινήσει να γυρίζονται και θα προβάλλονταν από την ΕΡΤ και την ΥΕΝΕΔ εν όψει της σεζόν 1981-82, έμειναν για πάντα στις αποθήκες και δεν τις είδαμε ποτέ, κατόπιν εντολής της νέας διοίκησης των κρατικών σταθμών, με επικεφαλής το συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό. Εξαίρεση «Τ’ ανάποδα» του Γιάννη Δαλιανίδη, τα οποία μεταδόθηκαν για πρώτη φορά το Νοέμβριο του …2015, δηλαδή 34 χρόνια μετά!

Ο λόγος; Κατά την προσωπική μου γνώμη, η εμπάθεια και ο ρεβανσισμός που έδειξαν οι νέοι ιθύνοντες προς τους προκατόχους τους. Μόνο και μόνο επειδή εκείνοι είχαν δώσει την έγκρισή τους για τούτες τις σειρές, ήταν αρκετό για να δοθεί η εντολή να μη μεταδοθούν. Αλλά υπάρχει κι ένα πιο γελοίο περιστατικό, με τους «Ακροβάτες», που θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια…

Έτσι, από τη μέρα που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και μέχρι τον Απρίλιο του 1982, τα μοναδικά ελληνικά σίριαλ που υπήρχαν, ήταν η «Κρουσταλλένια» και «Ο κόσμος και ο Κοσμάς», τα οποία είχαν ξεκινήσει πριν τις εκλογές. Αν κόβονταν κι αυτά, τότε πραγματικά θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι…

Ο «Μεθοριακός σταθμός» ολοκληρώθηκε εν μία νυκτί με άνωθεν εντολές στις 9 Δεκεμβρίου του ’81 μετά από επτά χρόνια «διαδρομής», ενώ λίγο πιο νωρίς είχαν πέσει οι τίτλοι τέλους της «Κραυγής των λύκων» κι ενώ ο Νίκος Φώσκολος ετοίμαζε και τέταρτο κύκλο, αλλά ειδοποιήθηκε ξαφνικά να σταματήσει. Ήταν 26 Οκτωβρίου 1981, μόλις οκτώ ημέρες μετά την έλευση της «αλλαγής»…

Αυτά τα πέντε σίριαλ που δε μεταδόθηκαν ποτέ, είναι το θέμα της σημερινής στήλης. Θα σας τα παρουσιάσουμε όσο γίνεται πιο αναλυτικά και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τονίζοντας ότι όσα επεισόδια γυρίστηκαν, ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ από τις τσέπες του ελληνικού λαού, χωρίς ουδείς τηλεθεατής να τα δει. Κι επιπλέον, υπάρχουν στο αρχείο της ΕΡΤ, απλώς για να …βρίσκονται και κάποια στιγμιότυπά τους, μεταδόθηκαν το 1991 στην εκπομπή «Το σίριαλ των σίριαλ»…

Από την εν λόγω παρουσίαση θα εξαιρέσουμε «Τ’ ανάποδα», καθώς αφενός τα οκτώ επεισόδια που …πρόλαβε να γυρίσει ο Δαλιανίδης μεταδόθηκαν για πρώτη φορά πριν λίγους μήνες όπως αναφέραμε ήδη, αφετέρου η στήλη έχει κάνει ξεχωριστό αφιέρωμα σ’ αυτά και λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ.

Δύο από τις «κομμένες» σειρές του ‘81, γυρίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 με άλλους συντελεστές και προβλήθηκαν με μεγάλη επιτυχία σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ευθύς αμέσως, θα καταλάβετε για ποιες μιλάμε…

«Οι φρουροί της Αχαΐας»

Πρόκειται για το μυθιστόρημα του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη, ο οποίος είχε γίνει ευρύτερα γνωστός στο κοινό από τη μεγάλη επιτυχία των «Πανθέων», τη γνωστή τριλογία του που είχε μεταδοθεί από την ΕΡΤ τη διετία 1977-1979.

Διαδραματίζεται στην Πελοπόννησο καταμεσής της χούντας, με άξονα την «Οινοποιία Αιγίου» και τις οικογένειες Βίλλη και Καζιάνη. Πάθη, απαγορευμένοι έρωτες, ανταγωνισμοί, δολοφονίες, αλλά και μιαν ομάδα νεαρών φοιτητών, που αντιμετωπίζει το σκληρό πρόσωπο της δικτατορίας εξαιτίας της αντιστασιακής δράσης της.

Το μυθιστόρημα είχε διασκευαστεί από το Γιάννη Κανδήλα, τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Κώστας Κουτσομύτης και η παραγωγή ήτανε της PANTAS TV. Για τον κεντρικό ρόλο της Μελιώς Βίλλη-Φιλίνη είχε επιλεγεί η Νίκη Τριανταφυλλίδη, η οποία θα επέστρεφε στην τηλεόραση μετά από έξι χρόνια, όταν συμμετείχε στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη.

aspromavra_egxrwma_2016_07_14_frouroi_01

Ακόμη, θα πρωταγωνιστούσαν ο Νίκος Γαλανός (Ζαννής Καζιάνης), η Κοραλία Καράντη (πιθανώς ως Βασιλίνα Νέζη), η Θάλεια Καλλιγά (γιαγιά Ναταλία Βίλλη), ο Ηλίας Λογοθέτης (Κωστής Καζιάνης, ο εγγονός της Ναταλίας που παρουσίαζε ψυχολογικά προβλήματα), η Όλγα Πολίτου (πιθανώς ως Σύνθια Καζιάνη, η Ιρλανδή σύζυγος του Στράτου Καζιάνη -εκ των διευθυντών της οινοποιίας), ο Γιάννης Κανδήλας (πιθανώς ως Ασημάκης Βίλλης, πατέρας της Μελιώς) και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε συνολικά 26 επεισόδια, από τα οποία τα 15 ήδη είχανε γυριστεί και παραδοθεί στην ΕΡΤ, όπου κι επρόκειτο να μεταδοθούν. Η εταιρεία τα πλήρωσε κανονικά, αλλά δεν τα πρόβαλλε ποτέ, για τους λόγους που έχουνε αναφέρει…

Τελικώς, τους «Φρουρούς» τους είδαμε σε 40 επεισόδια την περίοδο 1992-93 στο MEGA, σε διασκευή Σούλας Πιερράκου, σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου και πρωταγωνιστές τη Μιμή Ντενίση, τον Στράτο Τζώρτζογλου και τη σπουδαία κι αξέχαστη τραγωδό Άννα Συνοδινού.

Η σειρά ήταν αρκετά τολμηρή για την εποχή της, σε σημείο που μας κάνει ν’ αναρωτιόμαστε πώς θα είχε αποδοθεί όλο αυτό το κλίμα που περιγράφει ο Αθανασιάδης στην τηλεοπτική «βερσιόν» του ’81, όταν τα πράγματα ήταν ακόμα πιο συντηρητικά και «αρτηριοσκληρωτικά»…

«Ο κίτρινος φάκελος»

Έπειτα από τη μεγάλη αποδοχή του «Γιούγκερμαν» και του «Συνταγματάρχη Λιάπκιν», ετοιμαζόταν η τρίτη τηλεοπτική διασκευή μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση. Αυτή τη φορά επρόκειτο για τον «Κίτρινο φάκελο», σε παραγωγή της ΑΣΤΗΡ TV, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη και τη συμμετοχή εκλεκτών πρωταγωνιστών.

Πρόκειται στην ουσία για ένα αυτοβιογραφικό έργο του συγγραφέα, γεμάτο μυστήριο και αγωνία μέχρι το τέλος. Κεντρικός ήρωας είναι ο μεγαλοδικηγόρος και συγγραφέας Μάνος Τασάκος, ο οποίος αυτοκτονεί στο γραφείο του, αφήνοντας ένα κίτρινο φάκελο με αποσπάσματα από το βιβλίο που ετοίμαζε, με εντολή να το τελειώσει ένας φίλος του. Από εκεί και πέρα εκτυλίσσεται η όλη ιστορία, με πολλά και διαφόρων ειδών πρόσωπα να εμπλέκονται σ’ αυτή…

Στην τηλεοπτική μεταφορά που ετοιμαζόταν, πρωταγωνιστής θα ήταν ο Νικήτας Τσακίρογλου στο ρόλο του Τασάκου. Ακόμα, έπαιζαν μεταξύ άλλων και οι Βασίλης Διαμαντόπουλος (Κωστής Ρούσης), Αντώνης Αντωνίου (Καραγάτσης), Μαριαλένα Κάρμπουρη (Μαρία Πετροπούλου) και η Ξένια Καλογεροπούλου (Νίνα Νικολάου), η οποία θα εμφανιζόταν για πρώτη φορά σε τηλεοπτική σειρά συνεχείας (είχε συμμετάσχει σε δύο κύκλους από τις «Αθάνατες ιστορίες αγάπης», το 1976 στην ΥΕΝΕΔ).

Κι εδώ ο σχεδιασμός ήταν για 26 επεισόδια, τα έντεκα εκ των οποίων είχανε γυριστεί και παραδοθεί στην ΕΡΤ, που πλήρωσε σχεδόν 5 εκατομμύρια γι’ αυτά, χωρίς όμως να τα μεταδώσει. Το ποσό υπολογίζεται βάσει δημοσιεύματος της εποχής, που ανέφερε ότι το κόστος του κάθε επεισοδίου ήτανε 450.000 δραχμές. Αυτή η «ενδεκάδα» υπάρχει στο αρχείο της ΕΡΤ και είναι άγνωστο αν και με ποιαν αφορμή θα μεταδοθεί…κάποτε.

Βεβαίως, ο «Κίτρινος φάκελος» δεν «ξέφυγε» από τις τηλεοπτικές… «δαγκάνες», καθώς μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1 την περίοδο 1990-91 σε 39 επεισόδια σε διασκευή Βαγγέλη Γκούφα, σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη και πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κιμούλη, Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Ηλία Λογοθέτη κ.α.

«Οι σκλάβοι στα δεσμά τους»

Όπως φαίνεται, η …προεκλογική διοίκηση της ΕΡΤ το 1981 είχε δώσει ιδιαίτερο βάρος στις τηλεοπτικές μεταφορές μυθιστορημάτων από την ελληνική λογοτεχνία. Έτσι, μαζί με τους «Φρουρούς της Αχαΐας» και τον «Κίτρινο φάκελο», έδωσε την έγκρισή της να γυριστούν και «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, που ήτανε και το τελευταίο έργο της ζωής του. Θα ήταν η δεύτερη «παρουσία» του συγγραφέα στη μικρή οθόνη, καθώς είχε προηγηθεί το «Για την τιμή και το χρήμα» το 1980 στην ΥΕΝΕΔ…

Η πρόταση διασκευής των «Σκλάβων» για τη μικρή οθόνη είχε γίνει αρκετές φορές στους ανθρώπους της ΕΡΤ, οι οποίοι όμως την απέρριπταν λόγω του «σοσιαλιστικού» θέματος του έργου. Τελικώς, με…βαριά καρδιά τη δέχτηκαν το καλοκαίρι του ’81, με την προϋπόθεση όμως το κάθε επεισόδιο να έχει το μικρότερο δυνατό κόστος. Οι ηθοποιοί δέχτηκαν να συμμετάσχουν με λιγότερα χρήματα κι έτσι, τα γυρίσματα ξεκίνησαν υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αντώνη Τέμπου, ενώ τη διασκευή έκανε ο Γιώργος Μιχαηλίδης…

Το μυθιστόρημα εξελίσσεται στην Κέρκυρα, τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα. Αναφέρεται στην προσπάθεια της ξεπεσμένης αρχοντικής οικογένειας των Οφιομάχων να παντρέψει την κόρη Ευλαλία με το γιατρό και υποψήφιο βουλευτή Αριστείδη Στεργιώτη, ο οποίος όμως είναι και τοκογλύφος. Θεωρούν ότι αυτός ο γάμος θα βοηθήσει ώστε να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκονται, ωστόσο δεν υπολογίζουν ένα σημαντικό γεγονός.

aspromavra_egxrwma_2016_07_14_sklavoi_02

Η Ευλαλία είναι ερωτευμένη με το διανοούμενο Άλκη Σωζόμενο και παρά την έντονη πίεση που δέχεται από την οικογένειά της να παντρευτεί τον Στεριώτη, καταφέρνει τελικώς να κάνει εκείνο που εκείνη θέλει και να πάει κόντρα σε όλους και όλα.

Τους κεντρικούς ρόλους υποδύθηκαν οι Βέρα Κρούσκα (Ευλαλία Οφιομάχου), Κώστας Αρζόγλου (Άλκης Σωζόμενος), Γιώργος Δάνης (κόντες Αλέξανδρος Οφιομάχος, ο πατέρας της οικογένειας), Πέτρος Ζαρκάδης (Αριστείδης Στεργιώτης), Φαίδων Γεωργίτσης (Γιωργής Οφιομάχος), Μαρία Μαρμαρινού (σύζυγος του Αλ. Οφιομάχου), Αντώνης Καφετζόπουλος (Σπύρος Οφιομάχος), Κάκια Ιγερινού (Λουίζα Οφιομάχου), Μίρκα Παπακωνσταντίνου (Αιμιλία Βαλσάμη), ενώ συμμετείχαν και άλλοι εκλεκτοί ηθοποιοί…

Ο αριθμός των υπολογισμένων επεισοδίων ήτανε κι εδώ 26, ενώ ήδη είχανε γυριστεί γύρω στα δέκα από αυτά, τα οποία παρέλαβε και πλήρωσε η ΕΡΤ. Το «τρελό» της υπόθεσης, είναι το ότι μόλις τα είδε ο νέος διευθυντής προγράμματος Βασίλης Βασιλικός, έκανε λόγο για «ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση»,  αλλά αρνήθηκε να εγκρίνει τη μετάδοσή τους, επειδή «ανήκαν» στην προηγούμενη διοίκηση…

Τους «Σκλάβους» μπορεί να μη τους είδαμε στη μικρή οθόνη, όμως προβλήθηκαν στη μεγάλη. Συγκεκριμένα, το 2008 το έργο του Θεοτόκη γυρίστηκε ως κινηματογραφική ταινία από τον Τώνη Λυκουρέση, με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Φέρτη, Δήμητρα Ματσούκα, Άκη Σακελλαρίου, Χρήστο Λούλη κ.α.

«Οι πρωταγωνιστές»

Πρόκειται για μια σειρά που έγραψαν οι αδελφές Μαρία κι Ελένη Παξινού για λογαριασμό της ΥΕΝΕΔ, με θέμα τα όσα συμβαίνουνε πίσω από τα λαμπερά φώτα του θεάτρου και της τηλεόρασης. Σκηνοθέτης ήταν η Δάφνη Τζαφέρη, ενώ η τηλεσκηνοθεσία είχε ανατεθεί στο Σπύρο Φώσκολο.

Η κεντρική ηρωίδα των «Πρωταγωνιστών» ήταν η Μυρτώ (Μιμή Ντενίση), η οποία στην κάποια έκθεση συλλογής με κλασικά έπιπλα του 20ού αιώνα που διατηρεί ο πατέρας της, γνωρίζει το διάσημο σκηνοθέτη Αντρέα (Νίκος Χαραλάμπους), με μακρά θητεία στα ACTORS STUDIO των ΗΠΑ. Εκείνος της προτείνει να μετάσχει στο εργαστήρι του, το οποίο είναι ένα είδος δραματικής σχολής, όπου επαγγελματίες ηθοποιοί πειραματίζονται πλάι σε μέλλοντες.

aspromavra_egxrwma_2016_07_14_prwtagwnistes_01

Η Μυρτώ θα δεχτεί, αν και θα του τονίσει ότι παράλληλα με τις σπουδές της, εργάζεται και ως φωτομοντέλο με γνωστούς φωτογράφους μόδας. Στο εργαστήρι λοιπόν, θα γνωριστεί με τον Αλέξη Μαυρίκη (Γιώργος Χριστοδούλου), έναν ανερχόμενο ηθοποιό που είναι «προστατευόμενος» της Δώρας, μιας πολύ γνωστής πρωταγωνίστριας του θεάτρου, η οποία είναι κάποιας ηλικίας (Μαίρη Χρονοπούλου). Ο Αλέξης τη χρησιμοποιεί για να φτάσει ψηλά, καθώς μόνος σκοπός της ζωής του είναι η δουλειά του και το πώς θα κατακτήσει την κορυφή…

Εκτός των προαναφερθέντων, στη σειρά έπαιζαν και οι Χρήστος Πάρλας (Μίλτος, παραγωγός), Σοφία Ρούμπου (Μαρίνα, σύζυγος του πατέρα της Μυρτώς, με την οποία έχει κάκιστες σχέσεις), Αλέκα Λαμπρινού (Δάφνη, νέα ηθοποιός κι ερωμένη του Μίλτου), ενώ επρόκειτο να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και οι Λευτέρης Βουρνάς, Γιάννης Αργύρης, Γιάννης Φέρτης, Καίτη Λαμπροπούλου, Χρυσούλα Διαβάτη, Γιούλα Γαβαλά κ.α. Επίσης, από το πέμπτο επεισόδιο θα «έμπαιναν» οι Αλέκος Αλεξανδράκης και Νόνικα Γαληνέα.

aspromavra_egxrwma_2016_07_14_prwtagwnistes_02

Στα έντυπα της εποχής, αναφέρεται ότι «Οι πρωταγωνιστές» θα ήτανε το ακριβότερο σίριαλ της τηλεόρασης, με αρχικό υπολογισμό άνω των 15 εκατομμυρίων δραχμών και στόχο τη διεθνή αγορά, ώστε ν’ «αποσβέσει» μέρος των εξόδων.

Επιπλέον, γράφτηκε ότι το σενάριο είχε στοιχεία από τη ζωή της Μιμής Ντενίση, κάτι που διαψεύστηκε από την εταιρεία παραγωγής (ήτανε του Ρήσου Κυριακίδη) και τις ίδιες τις συγγραφείς, οι οποίες ανέφεραν ότι η ιστορία ήτανε καθαρά δική τους ιδέα.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 26 επεισόδια και κάποια είχαν ήδη ολοκληρωθεί, με προοπτική η μετάδοσή τους να ξεκινήσει τα μέσα Νοεμβρίου 1981. Ωστόσο, με την αλλαγή της διοίκησης μετά τις εκλογές, δόθηκε εντολή να μείνουν «στο συρτάρι» κι έτσι, δε μεταδόθηκαν ποτέ…

Στους τίτλους της σειράς, ακούγεται το τραγούδι «Αιχμάλωτοι» της Νινής Ζαχά με τη φωνή της Αλέκας Κανελλίδου, το οποίο περιλήφθηκε στο άλμπουμ της «Αν ξαναγεννιόμουνα», που κυκλοφόρησε εκείνη την περίοδο…

«Οι ακροβάτες»

Με την περίπτωση του συγκεκριμένου σίριαλ, δε ξέρει κάποιος αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει και παρακάτω θα καταλάβετε γιατί αναφέρουμε κάτι τέτοιο. Η εν λόγω σειρά λοιπόν, ήτανε σε σενάριο του Γιάννη Μανιώτη και σκηνοθεσία του Ανδρέα Βογιάζου κι ετοιμαζότανε για λογαριασμό της ΕΡΤ, σε παραγωγή Δημήτρη Ποντίκα.

Αναφερόταν στα παιδιά μιας εύπορης οικογένειας, τα οποία αποφάσισαν να κάνουνε την επανάστασή τους, αμφισβητώντας τους πάντες και τα πάντα και θέλοντας να ζήσουνε τη ζωή τους όπως θέλανε τα ίδια.

Ωστόσο, τα όνειρά τους έγιναν εφιάλτες όταν μπλέχτηκαν σε επικίνδυνες καταστάσεις και στα ναρκωτικά και βλέποντας ότι η ζωή τους έχει πάρει εφιαλτική τροπή, αποφασίζουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους.

Στους «Ακροβάτες» πρωταγωνιστούσαν οι Αντώνης Καφετζόπουλος (Στέφανος), Βάσος Ανδρονίδης (Γιάννης, πατέρας του Στέφανου), Αγγέλικα Καπελλαρή (Έλσα, μητέρα του Στέφανου), Μαρίκα Νέζερ (γιαγιά Ευρώπη), Κατερίνα Αποστόλου (Χριστίνα, αδελφή του Στέφανου), Κώστας Αθανασόπουλος (Πέτρος, αδερφός του Στέφανου) κ.α.

Η διοίκηση που υπήρχε στην ΕΡΤ πριν τις εκλογές του ’81, έδωσε την έγκρισή της για συνολικά 26 επεισόδια. Ωστόσο, η καινούργια που προέκυψε μετεκλογικά, περιόρισε τον αριθμό τους σε 13. Ο νέος διευθυντής προγράμματος Βασίλης Βασιλικός είδε το πρώτο επεισόδιο-πιλότο με τίτλο «Η βροχή» κι έδωσε το «πράσινο φως» για τη μετάδοσή τους.

Έτσι, όλα τα έντυπα της εποχής ανακοίνωσαν την πρεμιέρα της σειράς για την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 1981, στις 21:35. Όμως, αυτή δεν έγινε ποτέ. Την παραμονή έναρξης του σίριαλ η ΕΡΤ έβγαλε ανακοίνωση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ανέβαλε (προσωρινά, σε πρώτη φάση…) τη μετάδοση των «Ακροβατών». Είναι αυτή που βλέπετε παρακάτω…

Όπως απέδειξε η συνέχεια, το σίριαλ δε μεταδόθηκε ποτέ και παραμένει κλεισμένο στις αποθήκες της ΕΡΤ μέχρι και σήμερα. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου του ’81, το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τους δύο πρωταγωνιστές της σειράς και δισέλιδο αφιέρωμα γι’ αυτή στο εσωτερικό του…

Tέλος, να πούμε ότι το τραγούδι των τίτλων έναρξης είχε γράψει ο Σταμάτης Κραουνάκης και το ερμήνευε η Ντόρα Γιαννακοπούλου.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες προέρχονται από τεύχη του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση” (στο παρόν αφιέρωμα και “Βεντέτα”), που υπάρχουν στο αρχείο του συντάκτη της στήλης.

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here