Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
21/4/2010
www.musiccorner.gr

Ένα τραγούδι…

«Θα μεγαλώνουμε μαζί»

Το 2003, στο δίσκο της «Ως την άκρη του ουρανού σου», η Χαρούλα Αλεξίου ηχογραφεί το τραγούδι του Μάκη Σεβίλογλου «Θα μεγαλώνουμε μαζί».

Ειδικά για τους αναγνώστες του «Music Corner» και της «Κιβωτού», ο Μάκης Σεβίλογλου θυμάται σήμερα την ιστορία του τραγουδιού αυτού:

«Φορές αναρωτιέμαι τι ’ναι αυτό που μας σπρώχνει και πιάνουμε μολύβι και χαρτί, για να ζωγραφίσουμε με μικρά ανθρακί σύμβολα τις σκέψεις μας. Δυσδιάστατες, σε λευκό φόντο, κάθετες, οριζόντιες σκέψεις, μικροί ή μεγάλοι αναστεναγμοί, που βγαίνουν και παρατάσσονται σε μια κόλλα χαρτί στην αρχή, σε μια μουσική μετά για να λυτρωνόμαστε, από εκείνα που μας βαραίνουν.

Τέτοια ανάγκη αισθάνθηκα, προχωρημένα μεσάνυχτα μιας ανοιξιάτικης νύχτας του ’98, που δεν με χώραγε ο κόσμος όλος. Που ήθελα τόσο πολύ να χαρώ με τον ερχομό στη ζωή του πρώτου μου γιου, αλλά, την ίδια στιγμή είχε διαλέξει να φύγει κάποιος άλλος αγαπημένος, ο πατέρας μου! Πήρα χαρτί και μολύβι και άρχισα να γράφω:

 Μάτια σαν δυο χάντρες
λίγο απ’ τα δικά μου λίγο απ’ τα δικά σου.
Μεγαλώνουν οι άντρες
με το φίλημά μου με το φίλημά σου.
Σε νανουρίζω και σου λέω τραγούδι
κλείνεις τα μάτια γίνεσαι αγγελούδι.

 Κι ας μεγαλώνω
θα μεγαλώνουμε μαζί.
Κι ας μεγαλώνω
εγώ στο γέλιο και στο κλάμα σου θα λιώνω.

 Μάτια σαν δυο χάντρες
σβήνει ο κόσμος γύρω πάνω σου σαν γείρω.
Η καρδιά ματώνει
στο αναφιλητό σου βάφει σαν το χιόνι.

Δες η ζωή τι παιχνίδια παίζει
μία η πίκρα μια το πετιμέζι.

 Κι ας μεγαλώνω
θα μεγαλώνουμε μαζί.
Κι ας μεγαλώνω
τι είναι η ζωή σαν φύγω θα ‘χω μάθει μόνο…

Ζούσα από πρώτο χέρι το παιχνίδι της ζωής. Χαρά και πόνος μαζί, αρχή και τέλος, λευκό και μαύρο, συνέχεια, θαύμα, ταξίδι, ζωή, βόλτα. Μια χαρμολύπη μου, που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη δισκογραφική μου χαρά ως σήμερα.

Τράβηξε το δρόμο του το τραγούδι, χέρι – χέρι για να φτάσει κάποια στιγμή, σχεδόν χωρίς να το γνωρίζω στη Χαρούλα. Ώσπου, μια ζεστή Δευτέρα του Σεπτέμβρη του 2001 ανταμώσαμε, στο ανοιχτό θέατρο της Έδεσσας. Της έδωσα κι άλλα τραγούδια μου και την επόμενη Παρασκευή μου τηλεφωνεί, ενώ βρίσκεται σε περιοδεία και ζητάει να της εξηγήσω, γιατί γράφτηκε το καθένα από αυτά. Είχε όμως σκαλώσει σε κείνο το πρώτο άκουσμα, που εγώ του είχα δώσει τίτλο, “μάτια σαν δυο χάντρες”.

Και ξεκινάει ένα άλλο ταξίδι για το τραγούδι, ώσπου μπήκαμε στο studio για να ηχογραφήσουμε το 2003, μήνα Μάιο αν δεν κάνω λάθος.

Μία βδομάδα πριν την ηχογράφηση, μου ζητάει η Χαρούλα να κατέβω στην Αθήνα για να βρίσκομαι κι εγώ στο studio. Πρώτη φορά στη δισκογραφία εγώ κι εκείνη κάνει τα πάντα για να αισθάνομαι άνετα. Μανώλης Καραντίνης, Χρήστος Περτσινίδης, Ντίνος Γεωργούτσος, η Χαρούλα κι εγώ ανταμώνουμε στο studio του Κώστα Καλημέρη στα Βριλλήσια για να γράψουμε, ο συμπατριώτης μου ο Γιώτης ο Κιουρτσόγλου θα γράψει μετά. Είναι τόση μεγάλη η χαρά κι η συγκίνησή μου που με το ζόρι κρατιέμαι να μη δακρύσω όταν αρχίζει να τραγουδάει. Κάποια στιγμή με ρώτησε, γιατί όχι “πλάι σου σαν γείρω;”, δεν της απάντησα, μόνο κοιταχτήκαμε και ξαναμπήκε μέσα για να τραγουδήσει, χωρίς ν’ αλλάξει το παραμικρό. Φεύγω για να γυρίσω στην πόλη μου και μετά από λίγες μέρες μου τηλεφωνεί για να μου πει, “δεν είναι καλύτερος τίτλος το – Θα μεγαλώνουμε μαζί”; “Και βέβαια είναι”, της απάντησα…».

Μετά το «Θα μεγαλώνουμε μαζί», ο Μάκης Σεβίλογλου έγραψε για τη Χαρούλα Αλεξίου έξι τραγούδια («Βάσανα γλυκά δεμένα», «Είναι αρρώστια ν’ αγαπώ», «Ήρθα ξανά», «Αχ θα μαζέψω δύναμη», «Με ξέχασε η αγάπη μου», «Είμαι στο Μόλο») στο δίσκο της «Βύσσινο και νεράντζι», που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2006, ενώ τον επόμενο χρόνο η Αλεξίου έκανε την παραγωγή και συμμετείχε στο άλμπουμ του Σεβίλογλου «Γλυκό μεθύσι», τραγουδώντας μαζί του το τραγούδι «Δρόμος». Στο «Γλυκό μεθύσι», με δεκατρία τραγούδια σε μουσική, στίχους και ερμηνεία του Κοζανίτη δημιουργού, συμμετείχε επίσης και ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Και φτάνουμε στα καινούργια. Μέσα στο Μάιο αναμένονται οι «Άγκυρες», η νέα δισκογραφική δουλειά του Μάκη Σεβίλογλου, με δικά του τραγούδια. Σε δύο απ’ αυτά, τους στίχους έγραψαν η Φωτεινή Λαμπρίδη και ο Γιώργος Κορδέλλας, ενώ στο cd – μια παραγωγή ολλανδικής εταιρείας – συμμετέχει ερμηνευτικά η Μαρία Παπανικολάου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here