Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
5/5/2010
www.musiccorner.gr

Ένα τραγούδι…

«Λαβωματιά»

Θάλασσα στείλε κύματα
να πλύνω την πληγή μου

Πάρε το θρήνο μου μακρυά
και σβύσε την οργή μου

Στην αρμυρή αγκάλη σου
να γειάνει η ψυχή μου

Tου έρωτα η σαϊτιά
του χάρου το φιλί

Δεν ξέρω ποια λαβωματιά
πονάει πιο πολύ

Πού μ’ οδηγούν τα βήματα
και της καρδιάς μου οι χτύποι;

Mοιρολογίστρα στη χαρά
και γιορτινή στη λύπη

Άκου στον πόνο μου, ουρανέ
της γης το καρδιοχτύπι!

Tου έρωτα η σαϊτιά
Tου χάρου το φιλί

Δεν ξέρω ποια λαβωματιά
πονάει πιο πολύ

 

«Στην ηχώ του έρωτα», το δίσκο του Νότη Μαυρουδή με τραγούδια του για έξι γυναικείες φωνές, ηχογραφήθηκε το τραγούδι της σημερινής στήλης. Τη «Λαβωματιά» ερμήνευσε έξοχα η Χαρούλα Αλεξίου, που για πρώτη φορά τότε, το Μάρτιο του 2002 που κυκλοφόρησε ο δίσκος, ηχογραφούσε τραγούδι του Νότη Μαυρουδή. Είχε, βέβαια, «πει» ένα δικό του σε δεύτερη εκτέλεση, το «Φώναξέ με» σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου, στο δίσκο της με τη Δήμητρα Γαλάνη «Τα τραγούδια της χτεσινής μέρας», εν έτει 1981.
Τους στίχους στη «Λαβωματιά» έγραψε ο Γιώργος Κορδέλλας, απ’ τον οποίο ζητήσαμε να θυμηθεί για τους αναγνώστες της «Κιβωτού» την ιστορία του τραγουδιού:

«Τα λόγια της “Λαβωματιάς” τα είχα γράψει για τη “Βεντέτα”, μια τηλεοπτική σειρά που σκηνοθέτησα το 1999 για το MEGA.
Ήταν η ιστορία ενός έρωτα στη Μάνη, ανάμεσα στον αδερφό του φονιά και τη χήρα του σκοτωμένου, σε σενάριο της Στέλλας Βασιλαντωνάκη, πάνω σε μια ιδέα δική μου.
Ήταν το ένα από τα 3 τραγούδια που έγραψα για τη σειρά, που όμως δεν μελοποιήθηκε τότε, γιατί τη θέση του στους τίτλους πήρε η “Ηλιαχτίδα”, που προϋπήρχε.
Έτσι το τραγούδι έμεινε στο συρτάρι. Οι στίχοι, δηλαδή. Μέχρι που έπεσαν στα χέρια του Νότη Μαυρουδή, μετά από δύο – δυόμισυ χρόνια.
Ο Νότης το ξεχώρισε αμέσως και το κράτησε. Λίγες μέρες αργότερα με πήρε τηλέφωνο ενθουσιασμένος, λέγοντάς μου πως το έκανε τραγούδι και ήθελε να το ακούσω. Πήγα σπίτι του και μου το έπαιξε στην κιθάρα, τραγουδώντας το ο ίδιος. Νομίζω πως είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια, που έχει κάνει.
Ο στίχος του τραγουδιού, “χρησιμοποιεί” τις μεταφορές και τις αντιθέσεις, καλολογικά στοιχεία που είναι γνώριμα στο δημοτικό τραγούδι, γιατί προοριζόταν για κάτι που να έχει μια, αμυδρή έστω, σχέση με μοιρολόι, εφ’ όσον τότε προοριζόταν για τη “Βεντέτα”…
Βέβαια, τελικά, προέκυψε έντεχνο ζεϊμπέκικο. Με την κιθάρα του Νότη Μαυρουδή πρωταγωνίστρια και με την εξαιρετική πρώτη ερμηνεία της Χαρούλας Αλεξίου, όπως δισκογραφήθηκε για τον δίσκο “Στην ηχώ του Έρωτα”»
.

«Στην ηχώ του έρωτα», με τραγούδια του Νότη Μαυρουδή σε στίχους διαφόρων στιχουργών, τραγουδούσαν – εκτός από τη Χαρούλα – η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Έλλη Πασπαλά, η Γλυκερία, η Ελένη Βιτάλη και η Λιζέττα Καλημέρη. Εδώ υπάρχει κι ένα τραγούδι, το «Να σε νοιάζει» σε στίχους Άρη Δαβαράκη, στο οποίο για πρώτη φορά σμίγουν δισκογραφικά οι φωνές της Χάρης Αλεξίου και της Γλυκερίας.

Τη «Λαβωματιά» τραγούδησαν μετέπειτα τόσο η Γλυκερία ζωντανά στο Ηρώδειο, τον Αύγουστο του 2004, στη συναυλία για τα σαράντα χρόνια του Νότη Μαυρουδή στο τραγούδι κι από κει στο άλμπουμ «Live at the odeon of Herod Atticus» όσο και η Αναστασία Μουτσάτσου στο δίσκο της με τραγούδια του Μαυρουδή «Μια νύχτα στους αιώνες» (2008). Όμως σαν τη Χαρούλα, καμιά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here