afierwmeno_eksairetika_logo_500x100

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

“Η σημασία αυτής της στήλης του musiccorner είναι ακριβώς ότι λέει ο τίτλος της: “Αφιερωμένη εξαιρετικά” σε ανθρώπους που προσέφεραν στο ελληνικό τραγούδι, αλλά μένοντας ηθελημένα στην “οπισθοφυλακή” και χωρίς ποτέ να ζητήσουν κάτι περισσότερο από το να κάνουν αυτό που αγαπούσαν.

Η δουλειά τους περιορίστηκε στην πίστα, στο στούντιο, στη γραφή μουσικής και στίχου και πουθενά αλλού. Άλλοι έκαναν μεγάλη επιτυχία, άλλοι μικρότερη. Άλλοι συνεχίζουν την πορεία τους και παλεύουν, άλλοι έχουν αποχωρήσει. Άλλοι έχουν φύγει από τη ζωή.

Όμως, όλοι τους ανεξαιρέτως έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ελληνική μουσική σκηνή και δικαιούνται αυτό που τους προσφέρουμε: Μια γωνιά “αφιερωμένη εξαιρετικά”…!

———————————————————–

Γιώργος Μαρίνος – Γιάννης Κατέβας –
Θέμης Ανδρεάδης
“Ανασκαφές”… 45 στροφών

 

Η σημερινή στήλη θα επιχειρήσει κάτι διαφορετικό. Θα παρουσιάσει τις «καταθέσεις» στις 45 στροφές τριών σημαντικών εκπροσώπων του ελληνικού τραγουδιού, οι οποίοι είτε δεν ασχολήθηκαν τόσο εντατικά μ’ αυτό λόγω άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, είτε ξεκίνησαν την πορεία τους στη δισκογραφία όταν πλέον τα 45άρια είχαν αρχίσει να εκτοπίζονται από τους δίσκους 33 στροφών…

Στην πρώτη «κατηγορία» ανήκει ο Γιώργος Μαρίνος και στη δεύτερη ο Γιάννης Κατέβας και ο Θέμης Ανδρεάδης. Ο αριθμός των δίσκων 45 στροφών που …πρόλαβαν να ηχογραφήσουν δεν είναι καν διψήφιος, με εξαίρεση τον Ανδρεάδη. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, στα αυλάκια τους υπάρχει υλικό που δεν έχει εκδοθεί ποτέ σε άλλο φορέα ήχου και νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο να σας το παρουσιάσουμε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Από τα πιο ταλαντούχα πλάσματα που γεννήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Ένας άνθρωπος γεμάτος κέφι, μπρίο, εκφραστικότητα και ικανότητες, ο οποίος -προσωπική εκτίμηση- αδίκησε τον εαυτό του που έμεινε στη χώρα μας. Ένας γεννημένος καλλιτέχνης και σόουμαν, με άποψη και θάρρος, ο οποίος δεν δίστασε να δημοσιοποιήσει πολύ «προσωπικά δεδομένα» σε μια εποχή που τέτοιες αποκαλύψεις προκαλούσαν -το λιγότερο- σοκ και έβαζαν στάμπες.

Η σχέση του Μαρίνου με τη δισκογραφία ήταν σχεδόν …περιστασιακή! Μέσα στο πλαίσιο των σόου που κάθε χρόνο παρουσίαζε, εκ των πραγμάτων έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και κάποια τραγούδια που κατά κανόνα ήταν καινούργια κάθε σεζόν. Ωστόσο, κυρίως στη δεκαετία του ’70 ηχογράφησε στις 45 στροφές ορισμένα που ήδη είχαν γίνει επιτυχίες από άλλους ερμηνευτές.

afierwmeno_marinos_2014_06_03

Η πορεία του στο βινύλιο ξεκίνησε το 1962, στη μυθική «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι. Ήταν αυτός που έλεγε το υπέροχο ομότιτλο τραγούδι, το οποίο έμεινε γραμμένο με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ελληνικής μουσικής. Φυσικά, το ερμήνευσε και για τις ανάγκες του δίσκου που κυκλοφόρησε τότε με τα τραγούδια της παράστασης, αλλά και σε 45άρι…

1962

COLUMBIA SCDG 3223: Μ. Χατζιδάκι: «Οδός ονείρων» / «Έφυγε το τρένο» (Ν. Γκάτσου) Ζ. Φυτούση.

Η συνέχεια για τον Γιώργο Μαρίνο στη δεκαετία του ’60 είναι άκρως συνυφασμένη με την Πλάκα. Το «Νέο Κύμα» είναι προ των πυλών κι εκείνος εμφανίζεται σε διάφορες μπουάτ της περιοχής («Ταβάνια», «Εσπερίδες» κλπ) ως σόουμαν, κάνοντας σκετσάκια και μιμήσεις, λέγοντας ανέκδοτα και «κουτσομπολιά», αλλά και τραγουδώντας κάποιες επιτυχίες του είδους…

Κάπου προς το τέλος της δεκαετίας, θα επιχειρήσει να ενταχθεί ξανά στο δισκογραφικό κύκλωμα, υπογράφοντας συμβόλαιο με την νεοσύστατη τότε PHILIPS. Το ρεπερτόριό του εντάσσεται στη «θυγατρική» POLYDOR και ως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 θα ηχογραφήσει ορισμένους δίσκους 33 στροφών υπό μορφή «παράστασης», αλλά και κάποια 45άρια.

Ωστόσο, θα προηγηθεί το 1967 η ερμηνεία του στα πρώτα δύο τραγούδια της καριέρας του Βασίλη Δημητρίου. Αυτά θα κυκλοφορήσουνε στις 45 στροφές από την εταιρεία ΖΥΓΟΣ, πιθανώς στη μοναδική παρουσία της στο χώρο…

1967

ΖΥΓΟΣ: Β. Δημητρίου: “Ασ’ την καρδιά σου” (Χρ. Μιχελιουδάκη) / “Μαύρα πουλιά” (Κ. Κιλιμάντζου). 

Σημείωση: Το “Ασ΄την καρδιά σου” κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά σε 45άρι από τη LYRA με τίτλο “Λυσ’ τα μαλλιά σου” ερμηνευμένο από τον Αλέξη Γεωργίου.

1968

POLYDOR 59953: Γ. Σπανού: «Το Χριστινάκι» (Β. Ρώτα) / «Φρέρε Ζακ» (Αλ. Σακελλάριου).

1969

H συνεργασία του Μαρίνου με τον Σπανό συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά, με καινούργια τραγούδια που γράφει ο συνθέτης για κείνον τα οποία κυκλοφορούν σε 45άρια…

POLYDOR 076001: Γ. Σπανού: «Κρυφός καημός» (Κ. Κωτούλα) / «Ζήτησα απ’ τον άνεμο» (Κ. Κινδύνη).

POLYDOR 076036: Γ. Σπανού: «Πόσα χρόνια πριν» (Αλ. Αλεξόπουλου) / «Ο πέτρινος δρόμος» (Κ. Κωτούλα).

1970

Με την είσοδο της νέας δεκαετίας, ο Γιώργος Μαρίνος «αυτοσυστήνεται» στο κοινό με το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του, με τίτλο «Μια ζωντανή παρουσίαση» που περιέχει 14 τραγούδια σε πρώτη ή δεύτερη εκτέλεση. Παράλληλα, ηχογραφεί σ’ ένα 45άρι σε δεύτερη εκτέλεση δύο κομμάτια του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Νίκου Γκάτσου από την «Επιστροφή», με την ενορχηστρωτική επιμέλεια του Σπύρου Παπαβασιλείου.

POLYDOR 2061064: Μ. Χατζιδάκι-Ν. Γκάτσου: «Η πίκρα σήμερα» / «Το Δεσποινάκι» (μαζί με την Κατιάνα Μπαλανίκα).

1971

Η συνεργασία-έκπληξη με τον Άκη Πάνου.

POLYDOR 2061089: Άκη Πάνου: «Ήπια τα χείλη σου και χάνομαι» / «Να πεθάνω με το ταίρι μου».

1973

POLYDOR 2061143: Δ. Μηλιού-Σ. Τηλιακού: «Αγάπα με, αγάπα με» / «Το ζωγραφιστό καράβι».

1975

To τελευταίο 45άρι του Γιώργου Μαρίνου, με δύο τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου σε δεύτερη (και… τρίτη) εκτέλεση ενορχηστρωμένα από τον Κώστα Κλάββα.

POLYDOR 2061210: Γ. Μαρκόπουλου: «Ντούμπου-ντούμπου ζα» / «Η Βασίλω» (Κ. Βίρβου).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΕΒΑΣ

Η παρουσία και η προσφορά του Γιάννη Κατέβα στο ελληνικό τραγούδι έχει καταγραφεί αρκετές φορές από τον υπογράφοντα και το MusicCorner.gr. Τώρα, είναι η σειρά της παρουσίασης των ηχογραφήσεών του στις 45 στροφές, ένα μέρος των οποίων παραμένει ανέκδοτο σε άλλο φορέα ήχου -σημειώνεται με έντονη γραφή.

afierwmeno_katevas_2014_06_03

1972

7 PG HMV 8128: Γ. Μητσάκη: «Θεσσαλονίκη» / «Καλημέρα ξενύχτες».

1973

COLUMBIA SCDG 4118: Γ. Χατζηνάσιου-Τ. Οικονόμου: «Στράτα-στράτα το παιδί» / «Τα ‘φερα πώς τα ‘φερα».

Σημείωση: Σύμφωνα με τον Γιάννη Κατέβα, αυτά τα τραγούδια ήταν προορισμένα για τον Στράτο Διονυσίου…

1974

COLUMBIA EMI 70412: Γ. Γούβαλη-Δ. Παπανδρέου: «Οδοιπόρε αδερφέ μου» / «Απόψε ονειρεύτηκα».

1975

COLUMBIA EMI 70461: «Σε βρήκα πάλι» (Γ. Κιουρκτσόγλου-Π. Φαλάρα) / «Τρελός» (Γ. Κατέβα-Δ. Παπανδρέου).

COLUMBIA EMI 70462: Γ. Κατέβα: «Είδα στα μάτια σου» (Δ. Παπανδρέου) / «Φίλε» (Α. Κάσσα -σε διαφορετική εκτέλεση από αυτή που υπάρχει στο πρώτο άλμπουμ του ερμηνευτή με τίτλο «Και αύριο και πάντα»).

1977

COLUMBIA EMI 70543: «Αν γινότανε» (με την Έφη Στρατή-διασκευή αλγερινού τραγουδιού με ελληνικούς στίχους Πάνου Φαλάρα) / «Λησμόνα με λοιπόν» (Γ. Μανίκα-Σ. Τηλιακού).

1978

COLUMBIA EMI 70555: «Θα ‘ρθεις μια μέρα» (διασκευή λατινοαμερικανικής μελωδίας σε στίχους Γιώργου Κανελλόπουλου) / «Πρωτεύουσα» (Γ. Καραλή).

Σημείωση: Η εκτέλεση του «Θα ‘ρθεις μια μέρα» είναι διαφορετική από εκείνη που υπάρχει στο άλμπουμ του Κατέβα «Τα γιασεμάκια σου» (1979).

1979

COLUMBIA EMI 70559: «Τα γιασεμάκια σου» (E. Macias-E. Demarny-Γ. Κανελλόπουλου) / «Αν μου χαρίσουν» (G. Thibaux-J. Revaux-M. Sardou-Γ. Κανελλόπουλου).

ΘΕΜΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ

Ένας τραγουδιστής που άφησε το δικό του ισχυρό σημάδι στο ελληνικό τραγούδι, το οποίο κοσμεί με την παρουσία του μέχρι σήμερα καθώς επέστρεψε εδώ και λίγα χρόνια έπειτα από πολυετή αποχή.

afierwmeno_andreadis_2014_06_03

Ξεκίνησε τη δισκογραφική πορεία του ως μέλος της «ομάδας» του Γιάννη Μαρκόπουλου και ηχογράφησε κάποια πολύ γνωστά τραγούδια του, ωστόσο γρήγορα άλλαξε «ρότα», μεταπηδώντας στο σατυρικό-σκωπτικό είδος στο οποίο έκανε μεγάλη επιτυχία, με δημιουργίες κυρίως του Γιάννη Λογοθέτη. Ας δούμε λοιπόν τις «καταθέσεις» του στις 45 στροφές…

1972

COLUMBIA SCDG 4030: Γ. Μαρκόπουλου: «Πού πάτε λοιπόν» (Γ. Σκούρτη) / «Ο σερίφης (Δολάριο-δολάριο)» (στίχοι Κ.Χ. Μύρη, ερμηνεία Μ. Σπυράτου-Δ. Ζούνη).

COLUMBIA SCDG 4037: Γ. Μαρκόπουλου: «Του άντρα του πολλά βαρύ» (Ερ. Θαλασσινού- με τις Μέμη Σπυράτου και Δάφνη Ζούνη) / «Ο μύθος λέει τα πολλά» (στίχοι Μ. Ελευθερίου, ερμηνεία Μ. Σπυράτου-Δ. Ζούνη).

COLUMBIA SCDG 4081: Γ. Μαρκόπουλου: «Ο Ταρζάν» / «Όχι δεν πρέπει» (στίχοι Γ. Χρονά, συμμετέχει η Λιλή Χριστοδούλου).

1974

COLUMBIA EMI 70411: Γ. Κιουρκτσόγλου-Γ. Λογοθέτη: «Ο καραγκιόζης» / «Κι όπως παν τα πράγματα».

1975

COLUMBIA EMI 70431: Θ. Ανδρεάδη-Γ. Λογοθέτη: «Δεν τη μπορώ τη δυναστεία» / «Ο σερ».

COLUMBIA EMI 70459: Γ. Κιουρκτσόγλου-Γ. Λογοθέτη: «Καλέ κυρα-Μαρία» / «Σε παρακαλώ».

1976

MINOS 5803: Γ. Λογοθέτη: «Η πεθερά μου» / «Όταν τύχει να γκρεμίσουνε τα τείχη».

1977

MINOS 5818: Νινής Ζαχά: «Έλα πιο κοντά» (με την Άϊνα Μάουρερ) / «Έχω ένα τίποτα» (στίχοι Κ. Σεγδίτσα, ερμηνεία Α. Μάουρερ).

MINOS 5823: «Η Λούλα» (Γ. Λογοθέτη) / «Είμαι πολύ ωραίος» (Λ. Μαρκέα-Γ. Λογοθέτη).

1978

MINOS 5841: Τ. Παναγόπουλου: «Η χαβούζα» / «Το σύστημα».

MINOS 5843: Τ. Παναγόπουλου: «Ο νονός» / «Το Δαφνί».

—————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here