ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Minos EMI (4/2010)

Ο Γιάννης Πλούταρχος έκανε και πάλι τη διαφορά όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει επί μία και πλέον δεκαετία, ετοιμάζοντας ένα ακόμη άλμπουμ γεμάτο επιτυχίες. Κλασσικός αλλά και πιο σημερινός από ποτέ, έχει στο πλευρό του τα τραγούδια που έγραψαν για την φωνή του καταξιωμένοι και σταθεροί συνεργάτες του, αλλά και νέοι δημιουργοί.

 Γιάννης Πλούταρχος – Προσωπικά Δεδομένα. Εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορει σε όλα τα περίπτερα και τα καταστήματα δίσκων της Ελλάδας και της Κύπρου με πολυτελές συλλεκτικό βιβλίο από την EMI, το οποίο περιέχει φωτογραφίες, συνεντεύξεις, το σύνολο της δισκογραφίας του Γιάννη Πλούταρχου, αλλά και μία συνέντευξη του σε πρώτο πρόσωπο στον Ιάσονα Τρινταφυλλίδη. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Θάνος Λουμπρούκος – loumproukos@musiccorner.gr

Ένας από τους πιο αγαπημένους σύγχρονους λαϊκούς τραγουδιστές, ο Γιάννης Πλούταρχος, κυκλοφόρησε τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Προσωπικά δεδομένα”!

Τα “Προσωπικά δεδομένα” περιέχουν δεκαεννιά τραγούδια, εκ των οποίων τα δεκαεφτά είναι καινούρια και τα δύο είναι ήδη γνωστές επιτυχίες (“Το φωνάζω” και “Θησαυρός”). Σε γενικές γραμμές τα τραγούδια είναι “γεμάτα” και διασκεδαστικά.

Με το πρώτο άκουσμα με κέρδισε το δεύτερο κομμάτι του δίσκου, το “Δε γίνεται” (Κυριάκος Παπαδόπουλος – Ελένη Γιαννατσούλια), τα “δυνατά” ζεϊμπέκικα “Τα είπα κι έφυγα” (Μάριος Ψιμόπουλος – Ελένη Γιαννατσούλια), το “Χαστούκι της αγάπης” (Χριστόδουλος Σιγανός – Valentino) και το ομώνυμο (Βαγγέλης Τούντας – Εύη Δρούτσα). Πολύ καλές μπαλάντες είναι το εισαγωγικό “Υπάρχω για σένα” (Αλέξανδρος Βουραζέλης – Νίκος Βαξαβανέλης), “Πλάι μου μείνε” (Βασίλης Κελαϊδής – Πάνος Φαλάρας), “Απόψε αιμορραγώ” (Χριστόδουλος Σιγανός – Valentino) και ένα που έχει γίνει αγαπημένο μου, το “Άνοιξέ μου να μπω” (Δημήτρης Κορδατζής – Βασίλης Παπαδόπουλος).

Αξιοσημείωτη είναι η μπαλάντα που έγραψε ο Νίνο για το Γιάννη Πλούταρχο, “Πόσο ωραία μάτια έχεις”, ενώ ενδιαφέροντα είναι ορισμένα χορευτικά λαϊκά τραγούδια, όπως τα “Τώρα που βρέχεις ουρανέ” (Χριστόδουλος Σιγανός – Valentino), “Είσαι όμορφη” και “Μέρα και νύχτα μαζί” των Βαγγέλη Τούντα – Εύης Δρούτσα.

Πέρα από τα παραπάνω, ο δίσκος δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαιτέρως δυνατό. Συγκεκριμένα, εντελώς ανούσια βρήκα το καλοκαιρινής διάθεσης “Ραντεβού το Σεπτέμβρη” του Αλέξη Σέρκου και το χορευτικό “Χτύπα καρδιά μου” των Σιγανού-Valentino, ενώ το χασάπικο “Τελευταίο λάθος” (Χριστόφορος Γερμενής – Βασίλης Γιαννόπουλος) δεν έχει να πει τίποτα καινούριο. Παράλληλα, παρόλο που ο Πλούταρχος πάντα δίνει σημασία στους στίχους που ερμηνεύει, ορισμένα στιχάκια με ξένισαν (“Βάζω βενζίνη κι ας έχει ακριβύνει / φεύγω απ’ την πόλη που ‘ναι σκέτο καμίνι”, “Δεν πίνω το ουίσκι / εκείνο με πίνει”, “Τώρα που βρέχεις ουρανέ / να την ξεπλύνεις ρίξε / κι απ’ το κορμί της Δαλιδάς / τις αμαρτίες σβήσε / Τώρα που βρέχεις ουρανέ / κοίτα να μην ξεχάσεις / κέρνα της ένα κεραυνό / μυαλά να της αλλάξεις”). Εντάξει, κανείς δεν είναι τέλειος.

Τέλος, τα γνωστά “Το φωνάζω” των Αλέξανδρου Βουραζέλη – Δημήτρη Τσάφα που είναι …αντιγραφή του “Disco partizani” του Shantel και το “Θησαυρός” των Σιγανού – Valentino εξακολουθούν να… ξεσηκώνουν τα πλήθη.

Οι ερμηνείες του Πλούταρχου σε όλα τα κομμάτια του δίσκου είναι αξιοπρεπείς, μπαίνοντας κάθε φορά ο ίδιος στην ιστορία που αφηγείται, με τέτοιον τρόπο, που πείθει ότι τη βιώνει σε απόλυτο βαθμό. Εξάλλου αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό του γνώρισμα όλα αυτά τα χρόνια, για το οποίο τον έχουν αγαπήσει χιλιάδες άνθρωποι…

Ποιο είναι το συμπέρασμά μου; Ότι, συνολικά, τα “Προσωπικά δεδομένα” είναι μία από τις καλύτερες δουλειές του Γιάννη Πλούταρχου! Μου θύμισε στιγμές διασκέδασης από το “Υπήρχαν όρκοι” (2000) και ρομαντισμού από το “Δεν είναι ο έρωτας …παιδί της λογικής” (2004).

Τι κι αν το εν λόγω CD κυκλοφόρησε και στα περίπτερα. Τι κι αν οι δημιουργοί είναι οι “συνήθεις ύποπτοι”, άρα λίγο-πολύ ξέρεις τι θα ακούσεις. Το αποτέλεσμα μετράει. Και μου αρέσει…

  

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD

01 Υπάρχω για σένα (Μουσική: Αλέξανδρος Βουραζέλης – Στίχοι: Νίκος Βαξαβανέλης)
02 Δε γίνεται   (Μουσική: Κυριάκος Παπαδόπουλος – Στίχοι: Ελένη Γιαννατσούλια)
03 Χτύπα καρδιά μου (Μουσική: Χριστόδουλος Σιγανός – Στίχοι: Χριστόδουλος Σιγανός- Valentino)
04 Πόσο ωραία μάτια έχεις (Μουσική – Στίχοι: Νίνο)
05 Μάγισσα (Μουσική: Αλέξανδρος Βουραζέλης – Στίχοι: Νίκος Βαξαβανέλης)
06 Το χαστούκι της αγάπης (Μουσική: Χριστόδουλος Σιγανός – Στίχοι: Χριστόδουλος Σιγανός-Valentino)
07 Είσαι όμορφη (Μουσική: Βαγγέλης Τούντας – Στίχοι: Εύη Δρούτσα)
08 Προσωπικά δεδομένα (Μουσική: Βαγγέλης Τούντας – Στίχοι: Εύη Δρούτσα)
09 Φως και ουρανέ μου (Μουσική: Μάριος Ψιμόπουλος – Στίχοι: Εύη Δρούτσα)
10 Άνοιξέ μου να μπω (Μουσική: Δημήτρης Κορδατζής – Στίχοι: Βασίλης Παπαδόπουλος)
11 Πλάι μου μείνε (Μουσική: Βασίλης Κελαϊδής – Στίχοι: Πάνος Φαλάρας)
12 Τελευταίο λάθος (Μουσική: Χριστόφορος Γερμενής – Στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος)
13 Τώρα που βρέχεις ουρανέ    (Μουσική: Χριστόδουλος Σιγανός – Στίχοι: Χριστόδουλος Σιγανός-Valentino)
14   Απόψε αιμορραγώ (Μουσική: Χριστόδουλος Σιγανός – Στίχοι: Χριστόδουλος Σιγανός-Valentino)
15 Τα είπα κι έφυγα (Μουσική: Μάριος Ψιμόπουλος – Στίχοι: Ελένη Γιαννατσούλια)
16 Μέρα και νύχτα μαζί (Μουσική: Βαγγέλης Τούντας – Στίχοι: Εύη Δρούτσα)
17 Ραντεβού τον Σεπτέμβρη (Μουσική – Στίχοι: Αλέξης Σέρκος)
18 Το φωνάζω (Μουσική: Αλέξανδρος Βουραζέλης – Στίχοι: Δημήτρης Τσάφας)
19 Θησαυρός (Μουσική: Χριστόδουλος Σιγανός – Στίχοι: Valentino)

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. φιλε θανο επειδη δεν μπηκες στον κοπο να μου απαντησεις στο email μου να στα ξαναπω αλλη μια φορα..το οτι δεν σου αρεσε το κομματι μου ραντεβου τον σεπτεμβρη το καταλαβαινω,το δεχομαι,γουστα ειναι αυτα,ολοι εχουμε απο μια αποψη..αλλα το οτι δεν καταλαβαινεις και σε ξενισε ο στιχος του κομματιου δεν μπορω να το καταλαβω..μηπως ζουμε σε διαφορετικη χωρα και η βενζινη εκει που μενεις ειναι φτηνη??μηπως αυτα που περιγραφει το κομματι ειναι δημιουργημα της φαντασιας μου?η μηπως δεν το ακουσες προσεχτικα, γιατι πισω απο την pop rock καλοκαιρινη του διαθεση κρυβεται και κατι αλλο πιο βαθυ…σε ευχαριστω πολυ!!!φιλικα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here