ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Legend (6/2010)

Τριπλό CD με live ηχογραφήσεις από τις εμφανίσεις του Δημήτρη Μπάση τα δύο τελευταία χρόνια, με 53 πολύ μεγάλες επιτυχίες τόσο του ίδιου όσο και άλλων γνωστών ερμηνευτών, παλαιότερων και νεότερων, όπως τις προσέγγισε ο Δ. Μπάσης, δίνοντας τη δική του ερμηνευτική διάσταση. Αν εξαιρέσει κανείς τις συμμετοχές του σε live παραστάσεις που έχουν εκδοθεί καθώς και το πρόσφατο «Από το Βυζάντιο στο σήμερα» που αφορούσε ένα πολύ συγκεκριμένο concept, είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που ένα προσωπικό live του Δημήτρη Μπάση αποτυπώνεται σε άλμπουμ.

«Είναι κάποιες φορές» σημειώνει ο Δημήτρης Μπάσης, «που τελειώνει μια συναυλία, μια μουσική βραδιά κι αισθάνομαι ότι μέσα από τα τραγούδια ζήσαμε αληθινές στιγμές που μας απογείωσαν. Αυτές τις στιγμές κρατάω σ’ αυτά τα cd για εσάς και για μένα, από ζωντανές ηχογραφήσεις, από συναυλίες το καλοκαίρι του 2008, από το Χάραμα 2008-2009 και από το Cine Κεραμεικός 2009-2010 ώστε να τις θυμόμαστε ακούγοντάς τα. Σήμερα που η ευτέλεια κυριαρχεί, που το λίγο φαντάζει πολύ, που η μετριότητα έγινε κανόνας και η πολύπλευρη κρίση ορατή, ο καλλιτέχνης θα πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο που οι καιροί επιβάλλουν. Σε αυτό το ρεύμα χρειαζόμαστε άγκυρες, χρειαζόμαστε σημεία αναφοράς, τραγούδια παλαιότερων και νεότερων δημιουργών, που όχι μόνο αντέχουν στο χρόνο αλλά και χαράζουν δρόμους για όλους εμάς».

Ένας δίσκος κατά βάση λαϊκός, στον οποίον, πέρα από το ρεπερτόριο του ίδιου του Μπάση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε τραγούδια που δεν έχουμε ξανακούσει από αντρική φωνή, όπως για παράδειγμα τα: «Σώσε με», «Μία είναι η ουσία», «Κάθε ηλιοβασίλεμα», «Τώρα κι εγώ θα ζήσω» κ.α. καθώς και σε παραδοσιακά τραγούδια.

Ο Δημήτρης Μπάσης, μία από τις καλύτερες λαϊκές φωνές του σύγχρονου τραγουδιού, ανήκει στην κατηγορία των ερμηνευτών που κάθε δισκογραφική τους δουλειά έχει λόγο ύπαρξης. Θα το διαπιστώσετε και σε αυτό το τριπλό live. Ο ίδιος συμπληρώνει: «Σε αυτό το εγχείρημα συμπαραστάτες μου είναι οι μουσικοί που με συνόδευσαν δίνοντας όλοι τον καλύτερό τους εαυτό, αφού εδώ και χρόνια είμαστε ομάδα. Αρωγός σ’ αυτή την προσπάθειά μου είναι ο παραγωγός μου, ο Γιώργος Μακράκης, τον οποίον για μια ακόμη φορά ευχαριστώ».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας – pavloszervas@musiccorner.gr

Μια υπέρμετρα αισιόδοξη παραγωγή που αποτελείται από τρία cd σε μια εποχή που οι δισκογραφικές έχουν υιοθετήσει τα digital tracks και τα cd singles (καθότι ακόμη και ένα μονό album δύσκολα πουλάει σήμερα)! Ακόμη και live album, εδώ και χρόνια, δεν βλέπουμε συχνά να αποτελούνται από τρία cd. Και αυτό με έναν τραγουδιστή που είναι μεν ικανότατος, αλλά δεν είναι αυτό που λέμε “πρώτης γραμμής”, από αυτούς που προβάλλονται πολύ και πουλάνε …με τη σέσουλα!

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το cd έχει τις βάσεις για να πάει καλά, έχει στο μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντα τραγούδια, αυθεντικό λαϊκό ήχο και έναν Δημήτρη Μπάση που φαίνεται να βρίσκεται στο στοιχείο του. Σ’ αυτό μπορεί να υπάρξει ωστόσο και αντίλογος, καθώς πολλά κομμάτια είναι χιλιοτραγουδισμένα σε διάφορα live άλλων καλλιτεχνών. Γενικά – αν και το υλικό κάποιες στιγμές μοιάζει ελαφρώς ετερόκλητο – υπάρχει καλή ροή τραγουδιών και συχνά σε βάζει στον λαϊκό ρυθμό του, να σιγοτραγουδήσεις τα κομμάτια μέχρι και να σηκωθείς να ρίξεις και καμιά στροφή! Λογικό, αφού πολλές σημαντικές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού, είναι συγκεντρωμένες εδώ. Τραγούδια παραδοσιακά, τραγούδια παλιών σπουδαίων δημιουργών αλλά και κάποιων νεότερων. Η ηχογράφηση έχει γίνει από διάφορες συναυλίες του Δημήτρη Μπάση, από το καλοκαίρι του 2008, από το Χάραμα 2008-2009 και από το Cine Κεραμεικός 2009-2010. Ήταν μια σκέψη που μας είχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε ρεπορτάζ του Music Corner από το Χάραμα, το 2008. “Να περιμένετε κάποιο live cd, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι live στο Χάραμα ή live από μία περίοδο από το 2007 μέχρι δεν ξέρω πότε…” ήταν τα λόγια που μας είχε πει. Και αυτή η σκέψη του έγινε πλέον πραγματικότητα…

Η συνολική διάρκεια πλησιάζει τις τρεις ώρες και αυτό είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά αυτής της παραγωγής που μένει να δούμε αν θα κερδίσει το στοίχημα με την …οικονομική κρίση αντιπαραβάλλοντας ποιότητα και αυθεντικότητα.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ CD

CD1
01. Φίλοι μ’, καλωσορίσατε
02. Πάλι πάλι
03. Τα σμυρναίικα τραγούδια
04. Σπασμένο καράβι
05. Με πονάνε τα χρονια
06. Θεέ μου
07. Η ζωή
08. Τώρα μένω μονος μου
09. Το λίγο
10. Αύγουστος
11. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν σ’ εσένα
12. Ο μοναχός ο άνθρωπος
13. Φέρτε μια κούπα με κρασί
14. Καλή τύχη
15. Όποια και να ‘σαι
16. Δώσε μου φωτιά
17. Τώρα κι εγώ θα ζήσω
18. Μελαγχολικά μου μάτια
19. Θα πιω απόψε το φεγγάρι

CD2

01. Dui dui
02. Χαμοπούλια
03. Τα λαδάδικα
04. Ψίθυροι καρδιάς
05. Μιλάω χρόνια
06. Πριγκιπέσα
07. Ξημερώνει
08. Ερωτικό
09. Έχω έναν καφενέ
10. Σάλα σάλα
11. Τζιβαέρι
12. Το τελευταίο βράδυ μου
13. M’ ένα παράπονο
14. Σώσε με
15. Αυγερινός
16. Ήλιε μου, σε παρακαλώ

CD3
01. Μία είναι η ουσία
02. Ο τρελός
03. Αυτά τα χερια
04. Αυτή Η νύχτα μένει
05. Προσευχή
06. Τώρα κλαις
07. Τρελοκόριτσο
08. Τα δυο σου χερια πήρανε (βεργούλες)
09. Κάθε ηλιοβασίλεμα
10. Αλήτη μ’ είπες μια βραδιά
11. Μπαξέ τσιφλίκι
12. Ξημερώνει και βραδιάζει
13. Απόψε στις ακρογιαλιές
14. Βρέχει φωτιά στη στράτα μου
15. Δε θα ξαναγαπήσω
16. Φεγγάρι χλομό
17. Υπάρχω
18. Δραπετσώνα

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here