ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Legend (2/2010)

Οι Μαύρο Κόκκινο είναι ένα εναλλακτικό ροκ γκρουπ με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την ένταση, την αμεσότητα και τη θεατρικότητα.

 Το γκρουπ δημιουργήθηκε στις αρχές του 2008 όταν δύο παλιοί φίλοι και συνεργάτες, ο Θοδωρής Σουρβίνος και ο Στάθης Γυφτόπουλος, με χρόνια θητεία στην αγγλόφωνη σκηνή της Αθήνας (και του Λονδίνου ο Θοδωρής) αποφάσισαν να κάνουν κάτι για πρώτη φορά στα ελληνικά, γιατί πολύ απλά ήθελαν ένα πιο άμεσο και αφιλτράριστο δημιούργημα. Λίγες μέρες μετά εμφανίστηκε στον κύκλο τους ένας πολύ νέος κιθαρίστας, o Στέφανος Μήτσης και μόλις έπαιξαν μαζί απλά …ήξεραν ότι είχαν κάτι ενδιαφέρον να βγάλουν. Μετά από κάποιες αλλαγές στη θέση του ντράμερ, πλέον έχουν καταλήξει στον Νίκο Βεργέτη, έναν άνθρωπο που τους δίνει την απαραίτητη σιγουριά πίσω από τα τύμπανα αλλά και το extra μελωδικό backing vocal.

 Οι Μαύρο Κόκκινο παρουσιάζουν το πρώτο τους ομότιτλο άλμπουμ που κυκλοφορεί από τη Legend. Το άλμπουμ περιέχει δώδεκα τραγούδια που αποτυπώνουν το ιδιαίτερο ηχητικό στίγμα του γκρουπ και σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο. Θεματολογικά, οι στίχοι αποτελούν ένα ταξίδι στην καθημερινότητα και τις σκέψεις ενός ατόμου στην σύγχρονη πόλη- και πιο συγκεκριμένα την Αθήνα. Ήδη το «Σαντ Σονγκ» έχει αρχίσει να ξεχωρίζει σε επιλεγμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

 Η επιμέλεια παραγωγής είναι του Γιώργου Πρινιωτάκη.

Οι Μαύρο Κόκκινο έχουν δώσει πολλά και ιδιαίτερα δυναμικά live στις Αθηναϊκές σκηνές με διάφορες μπάντες, με μεγαλύτερες μέχρι τώρα στιγμές, τα support στους New Model Army και στους The Stranglers. Έχουν εμφανιστεί σε φεστιβάλ μαζί με τους: Locomondo, International Noise Conspiracy, Maraveyas Illegal, Fingers Crossed κ.α Το μόνο που θέλουν για το μέλλον είναι περισσότερα και πάντα καλά και έντονα live σε όλη τη χώρα.

ΜΑΥΡΟ ΚΟΚΚΙΝΟ είναι οι:
Νίκος Βεργέτης  (drums, φωνητικά)
Στάθης Γυφτόπουλος  (μπάσο, φωνητικά)
Στέφανος Μήτσης  (κιθάρα, φωνητικά)
Θοδωρής Σουρβίνος  (φωνή, κιθάρα)

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Ευηάννα Νικολέρη – eviannaniko@musiccorner.gr

Η αλήθεια είναι ότι το cd ξεκινάει πάρα πολύ ενθαρρυντικά με το «Σαντ Song», ένα κομμάτι άμεσα επηρεασμένο από την βρετανική εναλλακτική ροκ σκηνή, όπως και τα περισσότερα κομμάτια του δίσκου. Είναι καλό αυτό. Σε μια περίοδο όπου τα περισσότερα ελληνικά ροκ συγκροτήματα αναμασούν τις ίδιες ιδέες, τους ίδιους στίχους, το ίδιο attitude αν θέλεις, το να προσπαθείς να φέρεις και να προσαρμόσεις στα ελληνικά δεδομένα όσα έμαθες εκεί έξω δείχνει αν μη τι άλλο, όρεξη και θέληση. Και η αλήθεια είναι πως ο Θοδωρής Σουρβίνος, ο τραγουδιστής των Μαύρο Κόκκινο, έχει θητεύσει αρκετά στην αγγλική σκηνή, ώστε επιστρέφοντας στην μαμά πατρίδα να μην συμβιβαστεί με τους κανόνες της εγχώριας παραγωγής. Φτιάχνει λοιπόν ένα συγκρότημα και εν συνεχεία ένα δίσκο βασισμένο σε ξένα πρότυπα, από τις κιθάρες μέχρι την ηχοληψία και ενσωματώνει πάνω του ελληνικό στίχο. Αν καταφέρεις να περάσεις την πρώτη ψυχρολουσία – την γλώσσα δηλαδή – και δεν τρέξεις για να ακούσεις κάτι αγγλικό, σχετικό με αυτό για το οποίο σε προετοίμασε η δυναμική εισαγωγή, έχεις κάνει το πρώτο βήμα.

Το cd είναι αρκετά καλό. Όχι τέλειο, αλλά ίσως από τα καλύτερα που έχω ακούσει τον τελευταίο χρόνο. Οι στίχοι δεν κλωτσάνε, δεν πέφτουν σε κοινοτυπίες, δεν επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια. Αντιθέτως, σε κάποια σημεία είναι αρκετά ευφάνταστοι, παράξενοι, πρωτότυποι… Ένα μουσικό ταξίδι στην σύγχρονη Αθήνα. Τι να πω… Ταυτίστηκα χωρίς να το θέλω! Η ίδια η φωνή του τραγουδιστή είναι δουλεμένη και εκφραστική, στηρίζοντας εξίσου καλά το στιχουργικό και το μελωδικό μέρος.

Το μελωδικό μέρος… Εκεί ήταν που κόλλησα. Δεν μπορούσα να αποφασίσω. Ναι, αν παρακολουθείς γενικά τις διεθνείς κυκλοφορίες και πολύ περισσότερο την αγγλική εναλλακτική ροκ σκηνή, δεν θα ακούσεις τίποτα που δεν το έχεις ξανακούσει. Συνθετικά πάντα. Απλά θα το ακούσεις με ελληνικό στίχο. Και εκεί ακριβώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα μου. Πως το κρίνεις; Γιατί, όπως είπα και πιο πάνω, με τα ελληνικά δεδομένα είναι πολύ καλύτεροι του μέσου όρου. Μόνο το γεγονός ότι αφήνεις το cd να παίζει ολόκληρο, χωρίς να προσπερνάς τραγούδια, να αδυμονείς για το τέλος ή να προσεύχεσαι σε μια …διακοπή ρεύματος που θα σε βγάλει απ’ τη μιζέρια σου, αποτελεί κατόρθωμα. Επιπλέον, πιάνεις τον εαυτό σου να μουρμουρίζει το ρεφρέν του «Βαρετό» και αν είσαι αρκετά ανοιχτόμυαλος μπορεί να περάσεις ένα ή και παραπάνω από τα τραγούδια του Μαύρο Κόκκινο στο mp3 σου, αμέσως μετά τους James και πριν τους Cure.

Οπότε μου άρεσαν; Δεν μπορώ να πω με σιγουριά, αλλά θα συνεχίσω να ακούω το cd μέχρι να αποφασίσω και αυτό μάλλον σημαίνει πως κάτι μου είπαν. Στη σελίδα τους στο myspace μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας. Ακούστε το «Σαντ Song» και το «Βαρετό» με προσοχή πριν αποφανθείτε…

 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Σαντ σονγκ
02. Διδάσκει η ζωή
03. Ο φόβος
04. Βαρετό
05. Τζο
06. Να έρθεις κοντά μου
07. Αθήνα, μη φωνάζεις
08. Κάθε μέρα
09. Ας φύγουμε
10. Πρόσωπα
11. Το μυστικό
12. Τέλος εποχής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here