ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Μικρός Ήρως (7/2011)

Ο Βαγγέλης Κοντόπουλος γεννήθηκε στο Κρνοβ της Τσεχοσλοβακίας. Ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 15 χρόνων και σπούδασε κοντραμπάσο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε το 1996. Ήταν ιδρυτικό μέλος των ΑΛΕ-ΡΕΤΟΥΡ μαζί με τον Γιώργο Ανδρέου και τον Στάθη Παχίδη. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει συνεργαστεί σαν επαγγελματίας μουσικός σε συναυλίες, σε μουσικές σκηνές αλλά και δισκογραφικά, με πάρα πολλούς καλλιτέχνες της έντεχνης ελληνικής μουσικής σκηνής. Έχει ηχογραφήσει δύο ορχηστρικούς δίσκους που έχουν πάρει εξαιρετικές κριτικές.

Στον τρίτο προσωπικό του  δίσκο «Όλα είναι αλλού», ο Βαγγέλης Κοντόπουλος επικεντρώνεται στη φόρμα του τραγουδιού και εκφράζει μέσα απ’ τα τραγούδια του όλες τις μουσικές τάσεις στις οποίες μαθήτευσε: την jazz, το rock, το έντεχνο και τον αυτοσχεδιασμό. Τα τραγούδια του είναι ανήσυχα και δραπετεύουν από τις φόρμες, ζητώντας μια αυθεντική και πηγαία έκφραση, που την βρίσκουν στις μοναδικές ερμηνείες του Χρήστου Θηβαίου, στην ευαισθησία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, στη λυρικότητα της Μαρίας Λούκα, στην αυθεντικότητα του Μάκη Σεβίλογλου και στην φρεσκάδα των On the Road.

Στους στίχους συνεργάζεται με τον Γιώργο Φραντζολά.

Κυκλοφορεί από τον Μικρό Ήρωα...

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Ανδρονίκη Τσατσαρώνη – a.tsatsaroni@musiccorner.gr

Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες ο τρίτος δίσκος του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Κοντόπουλου σε στίχους που υπογράφει ο φιλόλογος, συγγραφέας, στιχουργός και μουσικός Γιώργος Φραντζολάς. Δύο πολύ καλοί φίλοι που ζουν και δημιουργούν στη Ξάνθη. Ω! Ναι, υπάρχουν κι αυτοί οι άνθρωποι, που δεν απολαμβάνουν πια τα «κάλλη» της πόλης μας…

Με το «μεγάλο κύμα» από την τεράστια φωνή του Χρήστου Θηβαίου ξεκινάει αυτός ο δίσκος που άλλαξε τη μέρα μου. Ένας δίσκος που θα ήθελα να βάλω στη δισκοθήκη μου – το προτείνω και σε σας – γιατί πάνω απ’όλα είναι μια δουλειά προσεγμένη, φτιαγμένη με αγάπη. Αφιέρωσα περίπου δυο ώρες, όπου απλώς έκλεισα τα μάτια μου κι άκουσα όλα τα κομμάτια ξανά και ξανά. Σηκώθηκα να γράψω με εντελώς άλλη ψυχολογία, ίσως πιο μελαγχολική αλλά γεμάτη σκέψεις. Αυτή δεν είναι όμως κι η δύναμη της μουσικής; Σε φέρνει τούμπα σε λίγα λεπτά. Πάμε, λοιπόν, να ακούσουμε σε απερίγραπτη μουσική από βιολιά, κρουστά, πλήκτρα και κιθάρες: «Έχει η θάλασσα φωτιά και το κύμα σκαλοπάτια, η ψυχή μου χίλια μάτια», χάθηκα κι εγώ από την ερμηνεία του Θηβαίου.

Ο Βαγγέλης Κοντόπουλος φέρει την ευθύνη και των ενορχηστρώσεων. «Όλα Είναι Αλλού» το όνομα του δίσκου. Έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι όλα είναι τόσο αλλού, τόσο διαφορετικά ακούγοντας τα 12 κομμάτια του album.

«Ερημωμένα μου χωριά, ψυχές πουλιά που πετούν, καλοκαίρια μου παιδιά λησμονημένα» και μια ευχή για δεύτερο τραγούδι «Άνεμε, Πάρε με».
Αλκίνοος Ιωαννίδης στο τρίτο τραγούδι του δίσκου. Δεν έχω το περιθώριο να πω κάτι ενδιαφέρον. Τίποτα πιο ενδιαφέρον από τον ίδιο, από τη φωνή του στο «Όταν κοιμάσαι πλάι μου, Ά». Όσα δεν τολμώ να πω εγώ, τα ψιθυρίζει ο ίδιος. Έρωτας, πάθος, μυστήριο, πόνος, φλόγα, βλέμματα που συναντιούνται, επιθυμία, μοναξιά, νοσταλγία για το παρελθόν και με ερωτηματικό το μέλλον, το άγνωστο.

«Μες της ζωής μου τα άγρια περάσματα» τραγουδάει ο Μάκης Σεβίλογλου, δεν περιμένω να το ακούσω στα ραδιόφωνα, αλλά σε κάποια συναυλία ενδεχομένως να μου τραβούσε την προσοχή. Κι επανέρχομαι στον Θηβαίο που χρησιμοποιεί τη φωνή του μαγικά, έχουν μια τρομερή δυναμική οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα του. «Όλα είναι αλλού» μαζί με τη Μαρία Λούκα στο ρεφρέν να δίνει τη γυναικεία αισιόδοξη νότα του κομματιού. «Οn the road», το συγκρότημα που ακολουθεί μια «Μέλισσα» στο όγδοο τραγούδι του δίσκου. Οι πολλά υποσχόμενες φωνές «Σ’ ακολουθώ ξεχνιέμαι και πετώ και πίσω δε γυρνώ ξανά».

Το «Τρένο» συγκλονιστικό στην αρχή του «Πήρα μολύβι και χαρτί ζωή μου να σου γράψω» αλλά νομίζω με κούρασε η μελωδία του. Στον «Ίσκιο» του με παρέσυρε αμέσως μετά ο Θηβαίος, σαν ξάφνου να νύχτωσε βαθιά κι ήμουν πλάι στη θάλασσα. Οι «Λέξεις» του Βαγγέλη Κοντόπουλου και οι κιθάρες του Δημήτρη Μπαρμπαγάλα ήταν κάτι το απίστευτο, πολύ ιδιαίτερη η μίξη κι ένα πολύ δυνατό τραγούδι θα έλεγα. Δεν είμαι fan των οργανικών κομματιών, ωστόσο, θεώρησα πολύ ξεχωριστά και τα δύο που υπάρχουν στο album αυτό με τίτλους «Όταν κοιμάσαι πλάι μου,΄Β» και «Της άνοιξης αηδόνι». Υπόσχομαι θα τα χρησιμοποιήσω και τα δύο για background βραδινής ραδιοφωνικής εκπομπής!

Πώς να κλείσω, αναρωτιέμαι, το κείμενό μου; Με μια ευχή αποφασίζω… Μακάρι αυτός ο δίσκος να ακουστεί πολύ και να είναι καλοτάξιδος… Αξίζει!

 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Το μεγάλο κύμα – Χρήστος Θηβαίος
02. Άνεμε, πάρε με – Χρήστος Θηβαίος
03. Όταν κοιμάσαι πλάι μου Α’ – Αλκίνοος Ιωαννίδης
04. Όταν κοιμάσαι πλάι μου Β’ – Οργανικό
05. Την άνοιξης αηδόνι – Χρήστος Θηβαίος
06. Άγρια περάσματα – Μάκης Σεβίλογλου
07. Όλα είναι αλλού – Χρήστος Θηβαίος & Μαρία Λούκα
08. Μέλισσα – On the Road
09. Τρένο – Χρήστος Θηβαίος
10. Ίσκιος  – Χρήστος Θηβαίος
11. Οι λέξεις – Βαγγέλης Κοντόπουλος
12. Της άνοιξης αηδόνι – Οργανικό

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here