ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Warner (5/2011)

Η Καλλιόπη Βέττα επιστρέφει με τον …καλύτερό της δίσκο! 16+1 συνθέσεις του Γιάννη Κ. Ιωάννου που θα ξαφνιάσουν ευχάριστα!

«Ξαφνική Βροχή», «Τα Φώτα της Πόλης», «Που Πηγαίνεις Που Πηγαίνω» και 14 ακόμα νέες συνθέσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο που βιώνετε την ξαφνική βροχή!

Η Καλλιόπη Βέττα, από τις ωραιότερες και πιο μελωδικές φωνές της γενιάς της, βρίσκεται πάλι κοντά μας δισκογραφικά, με ένα δίσκο δροσερό και σύγχρονο, γεμάτο τραγούδια που θα αγαπηθούν σίγουρα από το πλατύ κοινό και τους λάτρεις της καλής μουσικής.

Ο Γιάννης Κ. Ιωάννου, συναντώντας πάλι την Καλλιόπη Βέττα δισκογραφικά, μετά τις επιτυχημένες δουλειές που έχουν ήδη παρουσιάσει μαζί στο παρελθόν,  συνέθεσε τραγούδια εμπνευσμένα, έχοντας την συνεργασία πολύ καλών στιχουργών, όπως ο  Μ. Ελευθερίου, ο Κ. Φασουλάς, ο Α. Παράσχος, ο Π. Σταθόγιαννης, ο Ν. Αδαμόπουλος, ο Χρ. Προμοίρας, η Αν. Βαφειάδου, η Μ. Αρμευτή, η Τ. Αδαμύχου, ο Τ. Δήμητσας και η Aysenur Yazici.

Στο album συμμετέχουν, ο Μάριος Φραγκούλης στο τραγούδι «Άγριο ποτάμι» – ένα πολύ όμορφο ντουέτο με την Καλλιόπη- , ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στο τραγούδι «Στο τέλος νικάμε» και η τουρκάλα Aysenur Yazici (γνωστή συγγραφέας, τηλε-παρουσιάστρια και τραγουδίστρια) που μοιράζεται με την Καλλιόπη το τραγούδι «Ξαφνική Βροχή», σε μιά επιπλέον ελληνο-τουρκική εκδοχή!

Η ενορχήστρωση, η διεύθυνση, ο προγραμματισμός και η μίξη, είναι του Γιάννη Κ. Ιωάννου, ο οποίος υπογράφει και τη διεύθυνση παραγωγής.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Πέρασαν έξι χρόνια από την τελευταία δισκογραφική δουλειά της Καλλιόπης Βέττα με τίτλο «Πρωί της Κυριακής». Μετά από αυτή την αισθητή δισκογραφική απουσία, η ερμηνεύτρια με τη μελωδική φωνή επανέρχεται δυναμικά σαν «Ξαφνική Βροχή». Συμπαραστάτης της και σε αυτή την προσπάθεια ο συνθέτης και ενορχηστρωτής Γιάννης Ιωάννου, με τον οποίο συνεργάζεται από το 1997.

Ο δίσκος περιλαμβάνει τον …αριθμό ρεκόρ για τα τωρινά δισκογραφικά δεδομένα των 17 τραγουδιών – για την ακρίβεια 16+1, καθώς η «Ξαφνική βροχή» υπάρχει σε δύο εκτελέσεις – όλα σε μουσική του Γιάννη Ιωάννου. Το ομότιτλο κομμάτι, ανοίγει αν μη τι άλλο εντυπωσιακά το CD. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τραγούδι με μια πινελιά ανατολής, που και στις δύο εκτελέσεις του (στη δεύτερη έχουμε τη σύμπραξη της τουρκάλας Ayşenur Yazici), τραβάει την προσοχή του ακροατή και αποτυπώνεται στη μνήμη του. Ακολουθεί το αισιόδοξο «Μπορώ» με μια πολύ όμορφη ενορχήστρωση, ενώ συνεχίζοντας απολαμβάνουμε το δυναμικό tango «Ότι πονάει», με τη συμμετοχή και της Καίτης Κουλλιά στα φωνητικά.

Τα δύο κομμάτια που στιχουργικά υπογράφει ο Μάνος Ελευθερίου, τόσο το «Πού πηγαίνεις, πού πηγαίνω», όσο και «Το σώμα μου είναι η ενοχή μου», είναι πιο ηλεκτρικά και rock. Η μπαλάντα «Τα λόγια μιας ευχής»  στολίζεται με ένα πολύ όμορφο σόλο κιθάρας στο τέλος και το μελωδικό βαλς «Άδειο σπίτι» φαίνεται να ξεπηδάει από μια άλλη, πιο αθώα εποχή. Ενδιαφέρον τραγούδι και το «Χάθηκα μια Κυριακή» με ένα χαμηλών τόνων couple και ένα αρκετά δυναμικό refrain, ενώ η συνέχεια γίνεται ακόμα πιο «γλυκιά» με το «Αν ζωγραφίσω» και τους ξεχωριστούς στίχους της Τιμούλας Αδαμίχου. Πηγαίνοντας σε πιο λαϊκό ήχο ακούμε τον «Άγγελο» και επανερχόμαστε με τη μπαλάντα «Τα φώτα της πόλης», όπου συναντάμε το Γιάννη Ιωάννου στα φωνητικά. Παράλειψη θα ήταν να μην αναφερθούμε και στο ντουέτο της Καλλιόπης Βέττα με το Μάριο Φραγκούλη στο «Άγριο ποτάμι», μια εξαιρετική ερωτική μπαλάντα. Ιδανικό και το κλείσιμο του δίσκου με το «Όλα θέλουν το χρόνο τους» και στίχους τόσο αληθινούς, όταν λένε: Πώς ν’ ανθίσει χαμόγελο / αν δεν ξέρεις να κλαίς.

Το ένθετο του δίσκου σε γαλάζιους χρωματισμούς, πιστό στο πνεύμα και τον τίτλο του δίσκου και της ξαφνικής βροχής, περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, πλήρη λίστα με τους συντελεστές και φωτογραφίες τους, καθώς και ευχαριστήρια σημειώματα της ερμηνεύτριας, του συνθέτη (με ξεχωριστές ευχαριστίες προς τους διαδικτυακούς φίλους τους από το Facebook), αλλά και της Ayşenur Yazici.

Τα δελτία τύπου που συνοδεύουν ένα δίσκο τείνουν πολλές φορές προς την υπερβολή. Στην περίπτωση όμως της «Ξαφνικής βροχής» δεν υπερβάλουν στο ελάχιστο. Πρόκειται για ένα δίσκο με πολλούς και διαφορετικούς ήχους, όμορφες μελωδίες και υποδειγματικές ερμηνείες, που μπορεί να χαρακτηριστεί «Ένα υπέροχο νέο album για πολλές ακροάσεις»!

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Ξαφνική βροχή
02. Μπορώ
03. Φταίνε τα μάτια μου
04. Ό,τι πονάει (φωνητικά η Καίτη Κουλλιά)
05. Που πηγαίνεις που πηγαίνω (με Γιάννη Κ. Ιωάννου)
06. Το σώμα μου είναι η ενοχή μου
07. Τα λόγια μιας ευχής
08. Στο τέλος νικάμε… (με Λαυρέντη Μαχαιρίτσα)
09. Άδειο σπίτι
10. Χάθηκα μια Κυριακή
11. Αν ζωγραφίσω
12. Ο άγγελος (φωνητικά η Καίτη Κουλλιά)
13. Sarki sozleri (Ξαφνική βροχή) (με Aysenur Yazici)
14. Τα φώτα της πόλης (με Γιάννη Κ. Ιωάννου)
15. Άλλαξαν όλα
16. Άγριο ποτάμι (με Μάριο Φραγκούλη)
17. Όλα θέλουν το χρόνο τους (φωνητικά η Καίτη Κουλλιά)

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here