ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Legend (7/2010)

A des potes (προφέρεται “α ντε ποτ”): φράση που στη γαλλική αργκό σημαίνει «για τους φίλους» και χρησιμοποιείται όταν οι κολλητοί τσουγκρίζουν τα ποτήρια!

Οι “a des potes” δημιουργήθηκαν τον Αύγουστο του 2008, όταν η κιθάρα και οι μουσικές του Νίκου Ζαμπά συνάντησαν τους στίχους, τη φωνή και τις μελωδίες του Νικόλαου Αδέσποτου. Μετά από ένα χρόνο δημιουργικής προεργασίας επιλέχθηκαν 12 τραγούδια, από τα δεκάδες υποψήφια. Έτσι, με τη σύμπραξη και τη συμβολή αξιόλογων μουσικών και συνεργατών ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2010 στο Studio Sierra, ο πρώτος δίσκος των «a des potes» με τίτλο «Μες στο υποβρύχιο», που κυκλοφορεί από τη Legend.

Ο Ιούλιος φαίνεται να είναι ο μήνας των «A des potes» μια και το τραγούδι τους «Στη Μαλαισίνα» επιλέχθηκε ως τραγούδι του μήνα (Ιουλίου) στο Jumping Fish. To «Στη Μαλαισίνα» είναι ένα ευδιάθετο κομμάτι με ρυθμό που παραπέμπει σε εξωτικές κουλτούρες και καλοκαιρινές περιπέτειες. Οι ίδιοι διευκρινίζουν: «Μιλάει για έναν ουτοπικό προορισμό. Ο τίτλος, ενώ ακούγεται σαν την πόλη της Φθιώτιδας “Μαλεσίνα”, γράφεται με άλφα γιώτα, εμπεριέχοντας τη “Μαλαισία” και υποδηλώνοντας κάτι το εξωτικό, άπιαστο για τον Έλληνα μεσοαστό».

 Παράλληλα με την προετοιμασία του δίσκου δημιουργήθηκε η μπάντα που τον υποστηρίζει ζωντανά. ‘Έτσι, οι “A des Potes” εμφανίζονται ζωντανά σε μουσικές σκηνές της Αθήνας με θερμή υποδοχή από τον κόσμο που σιγά σιγά αρχίζει και τους ακολουθεί… Το πρόγραμμά τους πέρα από τα 12 τραγούδια του δίσκου περιλαμβάνει και διασκευές γνωστών τραγουδιών, πάντα προσαρμοσμένες στο ιδιαίτερο μουσικό ύφος της μπάντας…

Οι “A DES POTES” είναι οι:
Νίκος Ζαμπάς στην κιθάρα
Νικόλαος Αδέσποτος στο τραγούδι
Δρόσος Σκυλλάς στα τύμπανα
Μαχμούντ Χάσαν στο μπάσο
Ιωάννης Χατζηιωάννου στα πλήκτρα
Μάικ Χασούρης στην τρομπέτα

 ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάννα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Είναι αρκετοί οι καλλιτέχνες ή τα συγκροτήματα που τα τελευταία χρόνια κομίζουν δείγματα Τζαμαϊκανής ska και reggae στα ελληνικά μουσικά πράγματα. Το σχήμα A Des Potes των Νίκου Ζαμπά και Νικόλα Αδέσποτου έρχεται με το δίσκο «Μες στο υποβρύχιο», να προσφέρει στο ελληνικό κοινό μια δική του ολοκληρωμένη οπτική των πραγμάτων, μέσα από τα μονοπάτια αυτών των, όχι και τόσο οικείων για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, ήχων.

Η πρώτη τους αυτή δισκογραφική απόπειρα αποτελείται από δώδεκα κομμάτια και διακρίνεται από μια ευχάριστη καλοκαιρινή και άκρως χιουμοριστική διάθεση. Το album ανοίγει δυναμικά με τη «Μαλαισίνα», τον ιδανικό προορισμό για το καλοκαίρι, που συνδυάζει, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, την εξωτική Μαλαισία και την σαφώς οικονομικότερη Μαλεσίνα, για να συνεχίσει με την εξίσου ρυθμική «Αποκέντρωση», στην οποία περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο η χαοτική κατάσταση των μεγαλουπόλεων. Ακολουθεί το ομώνυμο και αμίμητο «Υποβρύχιο», ίσως το top κομμάτι του CD, που αφηγείται πώς στις μέρες μας ένας διαφορετικός Νώε αναρωτιέται τι να βάλει και κατ’ επέκταση να σώσει, στο υποβρύχιό του, για να λάβει την απάντηση μέσα από τους ευφάνταστους στίχους του Νικόλα Αδέσποτου!

Μέσα στο δίσκο ξεχωρίζουν επίσης τα «Δεν πας για κάνα ψάρεμα», «Σ’ αγαπάω» και «Οικολογικό». Ακόμα και στο εξώφυλλο φαίνεται ξεκάθαρα πως μιλάμε για ένα ντουέτο με απίστευτη αίσθηση του χιούμορ καθώς οι δυο τους ποζάρουν όλο χάρη μέσα από τα φινιστρίνια ενός υποβρυχίου. Booklet δεν υπάρχει. Το εσωτερικό της συσκευασίας του cd λειτουργεί ως ένθετο. Σε καλοκαιρινές αποχρώσεις του γαλάζιου και του κίτρινου, περιλαμβάνει τους συντελεστές αυτής της δουλειάς καθώς και αρκετές φωτογραφίες τους από τις ηχογραφήσεις.

Το «υποβρύχιο» των A Des Potes χαρακτηρίζεται από εύθυμους στίχους, ενίοτε πραγματικά ξεκαρδιστικούς, οι οποίοι όμως δεν υπολείπονται βαθύτερου νοήματος με μια πιο προσεκτική ακρόαση. Δυνατά του στοιχεία είναι η θεατρικότητα του … «Αδέσποτου» ερμηνευτή καθώς και η πλήρης ελευθερία με την οποία εκφράζεται για καθημερινά πράγματα και καταστάσεις. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα πολύ δυνατό debut album που σου φτιάχνει τη διάθεση, από ένα μουσικό σχήμα που υπόσχεται περισσότερες εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Μαλαισίνα
02. Αποκέντρωση
03. Υποβρύχιο
04. Ξένες γλώσσες
05. Πες μου πως θα ‘ρθεις
06. Δεν πας για κάνα ψάρεμα
07. Σ’ αγαπάω
08. Γυμνοί ξανά
09. ‘Εξω από ‘δω
10. Άκου να δεις
11. Όμορφος κόσμος
12. Οικολογικό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here