ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Pan Vox (12/2010)

Προσοχή στα …“κενά” της μουσικής καθημερινότητας!

Οι A POSITIVE, ένα αγγλόφωνο, alternative rock συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη, έρχονται με τον πιο θετικό τρόπο να μας “προειδοποιήσουν” με το: “Mind the Gap” το οποίο αποτελεί και την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά.

Το νεανικό πενταμελές μουσικό σχήμα, υφίσταται με την τωρινή του σύσταση από τον Ιούνιο του 2006. Ξεκινώντας την πορεία του σε γνωστά live stage της Θεσσαλονίκης το συγκρότημα γρήγορα ανέπτυξε τη δικιά του μουσική ταυτότητα στην underground σκηνή της πόλης, όπου εναλλακτικές rock μελωδίες συνδυασμένες με μοναδικά φωνητικά και δυναμική σκηνική παρουσία, τράβηξαν το ενδιαφέρον του εναλλακτικού κοινού.

Η μουσική των A POSITIVE συνδυάζει ποικίλα μουσικά είδη και αυτή η πληθώρα επιρροών γίνεται ευδιάκριτη στον πρώτο τους δίσκο “Mind the Gap”. Η πλειοψηφία των τραγουδιών τους φαίνεται να έχει έντονα στοιχεία από την classic rock, κάτι που γίνεται εμφανές κυρίως στην μπαλάντα του δίσκου “Repeating Your Song”.

Η ύπαρξη πολυφωνιών σε όλα σχεδόν τα τραγούδια του δίσκου και περισσότερο στο κομμάτι “Oh, it’s you”, δίνει μια άλλη διάσταση στη μουσική των A POSITIVE θυμίζοντας έντονα, συγκροτήματα όπως οι Queen. Παρ’ όλα αυτά δεν λείπουν και οι επιρροές από βρετανικά alternative-rock συγκροτήματα όπως οι Muse και οι Radiohead. Επιπλέον, έμπνευση από new metal μπάντες όπως οι System of a Down, καθώς και post-grunge στοιχεία που θυμίζουν μπάντες όπως οι Puddle of mud και οι Green Day, γίνονται ιδιαίτερα αισθητά στα κομμάτια “Emergency”, “Sorrow”, “Self Centered” και “A Man Misunderstood”.

Εκτός από τα hard rock φωνητικά, τα τραγούδια των A POSITIVE πλαισιώνονται και από μια ιδιαίτερα ξεχωριστή alternative ενορχήστρωση που σε εκπλήσσει με τις συχνές και άκρως ενδιαφέρουσες εναλλαγές, σε ρυθμό και μελωδία, ακόμα και μέσα στο ίδιο το τραγούδι. Κανένα τραγούδι του δίσκου δεν μοιάζει με κάποιο άλλο, όμως όλα έχουν κοινά χαρακτηριστικά.

Ο πρώτος δίσκος των A POSITIVE περιλαμβάνει τις επιτυχίες “Emergency”, “A Man Misunderstood”, “Naïve” καθώς και την ερωτική μπαλάντα “Repeating your Song”.

Το συγκρότημα των A POSITIVE αποτελείται από τους:
Νικία Φονταρά (φωνή)
Νίκο Μπάση (ηλ. κιθάρες, φωνητικά)
Μπάμπη Φερσιζίδη (ηλ. κιθάρες, φωνητικά)
Ισαάκ Τύρο (ηλ. μπάσο, φωνητικά)
Αλέξη Αρχοντή (drums, κρουστά, φωνητικά)

Οι A POSITIVE από το ξεκίνημα τους έως και σήμερα, έχουν καταφέρει να αφήσουν το στίγμα τους μέσω των εκρηκτικών τους εμφανίσεων. Το συγκρότημα γεμάτο θετική ενέργεια, επιβλητικές κιθάρες, εκρηκτικές μπασογραμμές και groovy drums, έρχεται να γεμίσει το “κενό” της μουσικής μας καθημερινότητας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου – nikos_papanikolaou@musiccorner.gr

Δε θα πω πως τους είχα ακούσει ξανά αλλά αυτό είναι ένα από τα ωραία της δουλειάς που κάνουμε. Πως ανακαλύπτουμε νέα ονόματα… Η χαρά της έκπληξης! Οι A Positive μας έρχονται από τη Θεσσαλονίκη συνεχίζοντας το άτυπο σερί των νέων αγγλόφωνων συγκροτημάτων που παρότι δεν ακούγονται στα ελληνικά ραδιόφωνα, πιστεύω πως θα ξεχωρίσουν αρκετά σύντομα. Το «Mind The Gap» αποτελεί την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά. Ο τίτλος εμένα προσωπικά μου άρεσε πολύ. “Προσοχή στο κενό”! Όπου κενό ο καθένας μπορεί να συμπληρώσει οτιδήποτε θέλει. Εγώ προσωπικά θα επισήμαινα το κενό που έχουν τα ραδιόφωνα όσον αφορά τις περισσότερες ελληνικές αγγλόφωνες μπάντες. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα που χρήζει μεγάλης συζήτησης…

Ο δίσκος ξεκινάει ιδανικά με το «Emergency», κομμάτι που στην εισαγωγή του μοιάζει με country τραγούδι τουλάχιστον όσον αφορά το μουσικό μέρος. Στη συνέχεια βέβαια μεταμορφώνεται σε ένα πολύ δυναμικό και χαρούμενο κομμάτι που σε ωθεί να αρχίζεις να χορεύεις ξέφρενα με τα χέρια ψηλά ακόμα κι όταν είσαι μόνος σου, κομμάτι που τολμώ να πω πως είναι επηρεασμένο από την νέα αμερικάνικη ροκ σκηνή. Κομμάτι νούμερο δύο είναι το «Simple Student», το οποίο είναι μία ροκ μπαλάντα. Καθαρά κιθαριστικό τραγούδι, οι φωνές ακολουθούν απαλά τις νότες τις κιθάρας κάνοντας το απαραίτητο ξέσπασμα στο ρεφραίν το οποίο, ομολογουμένως, χρειάζεται προκειμένου να δώσει πολυμορφία στο κομμάτι για να μη γίνει μονότονο. Τη σκυτάλη παίρνει το «Self Centered», κομμάτι που θα τολμήσω να πω πως είναι επηρεασμένο από τους Radiohead. Τουλάχιστον στη μουσική μου το θύμισε αρκετά αλλά το κομμάτι από μόνο του δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο καταφέρνοντας να μείνει κλεισμένο στα πλαίσια μίας απλής μπαλάντας.

Το «Α Man Misunderstood» που ακολουθεί αποτελεί ένα πολύ δυναμικό ροκ κομμάτι που φέρνει σε κάποια σημεία Greenday αλλά ελάχιστα. Πάει κάποια στιγμή να δώσει το κάτι παραπάνω χωρίς ωστόσο να το καταφέρνει. Το «Naive» είναι ένα αρκετά ευχάριστο, μουσικά, κομμάτι. Καθαρή ροκιά, υποστηρίζεται πάρα πολύ καλά στα φωνητικά και μουσικά ωστόσο δεν πάει πίσω κάτι που το είχε ανάγκη ο δίσκος ο οποίος είχε μείνει κάπως στάσιμος ως τώρα. Κομμάτι καθαρά επηρεασμένο από Queen για μένα το επόμενο, το «Repeating Yourself». Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως πρέπει κανείς να μπει σε διαδικασία σύγκρισης. Είναι ένα κομμάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον που φανερώνει την ευκολία των A Positive να τραγουδήσουν τόσο ένα δυναμικό κομμάτι όσο και μία μπαλάντα. Νομίζω γενικά πως ο ήχος τους όλο κάτι πάει να μου θυμίσει αλλά στην πορεία μου το κρύβουν.

Στο «Gay Song» μου θυμίζουν Muse από τα παλιά σε κάποια σημεία. Σωστό ή λάθος, το αυτί του καθενός είναι διαφορετικό. Παρόλα αυτά το τραγουδάκι είναι πάρα πολύ καλό, με όμορφες μελωδίες και ο τραγουδιστής της μπάντας θυμίζει αρκετά τον Matt Bellamy όχι όσον αφορά τη φωνή αλλά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τραγουδάει. Το «Oh It’s You» ακούγεται ευχάριστα χωρίς ωστόσο να αποτελεί τίποτα το ιδιαίτερο, δυστυχώς. Απλά ακούγεται ευχάριστα, δε συγκλονίζει ούτε και δυσαρεστεί. Το «Haze» πάει να δώσει το κάτι παραπάνω χωρίς όμως να το καταφέρνει, κάνοντας ωστόσο φιλότιμη προσπάθεια. Θεωρώ πως το αδικεί η λίγη δυναμική του ρεφρέν. Κι αυτό γιατί περίμενα κάτι πολύ πιο δυναμικό αναλογιζόμενος το κουπλέ.

Προτελευταίο κομμάτι είναι το «Sorrow». Κομμάτι που ομολογώ πως με μπέρδεψε αρκετά. Σε κάποια σημεία είναι εξαιρετικό σε κάποια άλλα πέφτει αρκετά, αν και μουσικά είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον ο ρυθμός του. Κλείνοντας έχουμε το «Final Act», όνομα και πράγμα. Τραγούδι που ρίχνει αρκετά τους τόνους του δίσκου για το φινάλε χωρίς ωστόσο να σε αφήνει να χαλαρώσεις κι αυτό λόγω του πολύ δυναμικού του ρεφρέν, κομμάτι που νομίζω θα έπρεπε να ακουστεί νωρίτερα στο δίσκο και όχι στο τέλος. Από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του cd.

Συνοπτικά οι “A Positive” πιστεύω πως θα μας απασχολήσουν αρκετά στο μέλλον. Έχουν εξαιρετική πρώτη ύλη αλλά θα έπρεπε ενδεχομένως να τολμήσουν λίγο παραπάνω, πατώντας μεν στα ακούσματα τους αλλά ταυτόχρονα να κατορθώσουν να δημιουργήσουν νέους ήχους και μουσικές. Σαν πρώτη δουλειά, το «Mind The Gap» είναι πάρα πολύ καλό. Αν μιλάγαμε για δεύτερη ή για τρίτη δουλειά, δε θα έγραφα τα ίδια, προφανώς. Αλλά για αρχή είναι ένας πάρα πολύ καλός δίσκος τον οποίο τα παιδιά πρέπει να εκμεταλλευτούν μελλοντικά και πάνω σε αυτόν να κάνουν το βήμα παραπάνω που χρειάζεται για να ξεχωρίσουν σε αυτό το δύσκολο είδος που λέγεται αγγλόφωνη μουσική στην Ελλάδα.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Emergency
02. Simple student
03. Self-centered
04. A man misunderstood
05. Naive
06. Repeating your song
07. Gay song
08. Oh, it’ s you
09. Haze
10. Sorrow
11. Final act

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here