Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

“Η σημασία αυτής της στήλης του musiccorner είναι ακριβώς ότι λέει ο τίτλος της: “Αφιερωμένη εξαιρετικά” σε ανθρώπους που προσέφεραν στο ελληνικό τραγούδι, αλλά μένοντας ηθελημένα στην “οπισθοφυλακή” και χωρίς ποτέ να ζητήσουν κάτι περισσότερο από το να κάνουν αυτό που αγαπούσαν.

Η δουλειά τους περιορίστηκε στην πίστα, στο στούντιο, στη γραφή μουσικής και στίχου και πουθενά αλλού. Άλλοι έκαναν μεγάλη επιτυχία, άλλοι μικρότερη. Άλλοι συνεχίζουν την πορεία τους και παλεύουν, άλλοι έχουν αποχωρήσει. Άλλοι έχουν φύγει από τη ζωή.

Όμως, όλοι τους ανεξαιρέτως έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ελληνική μουσική σκηνή και δικαιούνται αυτό που τους προσφέρουμε: Μια γωνιά “αφιερωμένη εξαιρετικά”…!

———————————————————–

Δήμητρα Γαλάνη
“Ανασκαφές” …45 στροφών

 

Η Δήμητρα Γαλάνη μπαίνει στη δισκογραφία το 1969 -πριν καλά-καλά συμπληρώσει τα 17 χρόνια της- έχοντας ως καλλιτεχνικό «πατέρα» της τον Δήμο Μούτση, ο οποίος της δίνει και τα πρώτα τραγούδια της. Από τότε, έχουν περάσει 45 ολόκληρα χρόνια γεμάτα υπέροχες στιγμές και αμέτρητες σπουδαίες ερμηνείες, ώστε να θεωρείται δικαίως από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες που ανέδειξε αυτός ο τόπος…

Παρότι έκανε το ντεμπούτο της σε μια εποχή όπου τα δισκάκια των 45 στροφών ήταν ακόμη ο κύριος φορέας ήχου, η πορεία της δε στηρίχθηκε ιδιαίτερα σ’ αυτά. Η συμμετοχή της σε «κύκλους τραγουδιών» μεγάλων μορφών της μουσικής μας όπως ο Χατζιδάκις, ο Τσιτσάνης, ο Χατζηνάσιος κ.α., ήταν ο κύριος λόγος που την έκαναν γνωστή κι αγαπητή στο κοινό.

Ωστόσο, δε θα μπορούσε κι εκείνη να ξεφύγει από τα 45άρια και ηχογράφησε αρκετά τραγούδια στ’ αυλάκια τους, πολλά από τα οποία -συνολικά 15- παραμένουν ως σήμερα ανέκδοτα σε άλλο φορέα ήχου (βινύλια 33 στροφών ή CD). Άρα, συλλεκτικά κομμάτια για τους «τυχερούς» που τα έχουν στη δισκοθήκη τους!

Δε γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό, αλλά σκεπτόμενος ότι το ίδιο ισχύει και για τα αντίστοιχα δισκάκια του Γιάννη Πάριου και της Χαρούλας Αλεξίου, οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι πιθανώς οι ίδιοι οι ερμηνευτές δε θέλησαν την επανέκδοση του εν λόγω μέρους του υλικού τους, προφανώς για δικούς τους λόγους (για την Αλεξίου είμαι βέβαιος, καθώς με πληροφόρησε σχετικώς εξαιρετικά αξιόπιστη «πηγή»).

Βεβαίως, τα τραγούδια δεν παύουν να υπάρχουν είτε στις δισκοθήκες των συλλεκτών, είτε στα αρχεία της εταιρείας. Ας δούμε λοιπόν ένα προς ένα όσα ηχογράφησε η Γαλάνη στις 45 στροφές, με την επισήμανση ότι με έντονη γραφή είναι τα «ανέκδοτα» κι όπου μοιράζεται το δισκάκι με άλλον ερμηνευτή, αναφέρεται σε παρένθεση το όνομά του.

Επίσης, να τονίσουμε ότι με τον κωδικό 7PG αναφερόμαστε σε 45άρια που κυκλοφόρησαν με την ετικέτα της “HMV” (“His master’s voice”) και με τον αντίστοιχο SCDG με την ετικέτα της Columbia.

afierwmeno_2014_02_25_galani_01

1969

Όπως αναφέραμε στην αρχή, αυτή τη χρονιά η 16χρονη Δήμητρα κάνει το δισκογραφικό ντεμπούτο της στο δίσκο «Ένα χαμόγελο» του Δήμου Μούτση και του Νίκου Γκάτσου. Παράλληλα όμως, θα ηχογραφήσει άλλα δυο τραγούδια τους σε 45άρι και θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με τον Γιάννη Σπανό στο πασίγνωστο «Με πνίγει τούτη η σιωπή», ενώ θα τραγουδήσει και τις πρώτες δημιουργίες της Ελένης Καραΐνδρου η οποία τις υπογράφει ως «Ελένη Καρά»…

SCDG 3837: Γιάννη Σπανού-Κώστα Κωτούλα: «Με πνίγει τούτη η σιωπή» / «Τι αγάπη»

7PG 3865: Δήμου Μούτση-Νίκου Γκάτσου: «Ρίνα-Κατερίνα» / «Μια Παρασκευή».

7PG 3892: Ελένης Καραΐνδρου-Νίκου Γκάτσου (στο δισκάκι η δημιουργός αναφέρεται ως «Ελένη Καρά»): «Ποια πόρτα να χτυπήσω» / «Μια νύχτα σ’ έχασα»

.

1970

Είναι η χρονιά που η Γαλάνη θα τραγουδήσει για πρώτη φορά Χατζιδάκι στη δισκογραφία, αλλά και θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με τον -επίσης πολύ νέο τότε- Μανώλη Μητσιά, το «ντουέτο» με τον οποίο θα διαρκέσει αρκετό καιρό τόσο επί σκηνής, όσο και στο βινύλιο…

7PG 3918: Γεράσιμου Λαβράνου: «Αργά μεσ’ στη νύχτα» (στίχοι Ρ. Ζαλοκώστα) / «Αν θες να ‘ρθεις» (στίχοι Ελπ. Περικλάκη).

SCDG 3926: Μάνου Χατζιδάκι: «Ο μύθος» (μαζί με τον Μανώλη Μητσιά) / «Κάθε τρελό παιδί».

SCDG 3942: Γιάννη Σπανού-Κ. Κωτούλα: «Ένας χειμώνας» / «Κοιμήσου εσύ».

SCDG 3972: Μάνου Χατζιδάκι-Νίκου Γκάτσου: «Η πίκρα σήμερα» / «Οι κολασμένοι».

1971

Εδώ, θα συναντήσουμε τις πρώτες απόπειρες διασκευών δημοτικών τραγουδιών από τον Βασίλη Δημητρίου για τη φωνή της Γαλάνη, άλλα δύο δικά του κομμάτια κι ένα 45άρι σε μουσική του σολίστα του μπουζουκιού Λάκη Καρνέζη.

SCDG 3989: Βασίλη Δημητρίου: «Πέτρινο παλικάρι» (στίχοι Θ. Αρώνη) / «Μεσ’ στον Δεκέμβρη πασχαλιά» (στίχοι Γ. Χαρίση).

SCDG 4003: Διασκευές Βασίλη Δημητρίου σε παραδοσιακά-δημοτικά τραγούδια: «Χαλασιά μου» / «Άστραψε η ανατολή».

7PG 8036: Λάκη Καρνέζη: «Το παιδί της άνοιξης» / «Βήματα στο δρόμο» (στίχοι Α. Δασκαλόπουλου).

1972

Οι διασκευές δημοτικών-παραδοσιακών τραγουδιών συνεχίζονται κι αυτή τη χρονιά, με «κορωνίδα» την τεράστια επιτυχία της «Μαρίας με τα κίτρινα», που έγινε πασίγνωστη και γνώρισε αρκετές εκτελέσεις εκείνη την εποχή.

SCDG 4033: Νάσου Νάκα-Νανόπουλου: «Πού να ‘βρω το κουράγιο» / «Πέτρινο δάκρυ».

SCDG 4039: Μάνου Χατζιδάκι-Νίκου Γκάτσου: «Χασάπικο σαράντα» / «Αγαπώ μια καρδερίνα» (Μ. Μητσιάς).

SCDG 4042: Μάνου Χατζιδάκι-Νίκου Γκάτσου: «Στου ήλιου τ’ αλώνι» / «Κυκλαδίτικο» (Μ. Μητσιάς).

SCDG 4044: Διασκευές Β. Δημητρίου σε δημοτικά τραγούδια: «Μαρία με τα κίτρινα» / «Πού τον πουλάν τον έρωτα».

SCDG 4069: Μάνου Χατζιδάκι-Νίκου Γκάτσου: “Το παραμύθι” (Μητσιάς-Γαλάνη) / “Αγάπη μέσα στην καρδιά”.

7PG 8112: Νάσου Νάκα-Νανόπουλου: «Έρημοι δρόμοι» / «Καμάρι μου».

7PG 8140: Μιχάλη Αρχοντίδη-Ηρακλή Παπασιδέρη: «Σ’ αγαπώ πολύ» / «Δωσ’ μου Θεέ μου τρεις καρδιές».

1973

Από αυτό το χρόνο κι έπειτα, τα περισσότερα 45άρια της Γαλάνη έχουνε να κάνουνε με το «σπάσιμο» τραγουδιών από ολοκληρωμένες δουλειές συνθετών -αν και σε πολύ μικρό βαθμό.

SCDG 4095: Γιώργου Χατζηνάσιου: «Ήταν μια φορά κι ένα καιρό» (στίχοι Χρ. Στίππα), «Καραβοκύρη βάλε μπρος» (στίχοι Σ. Τηλιακού).

SCDG 4122: Λουκιανού Κηλαηδόνη-Νίκου Γκάτσου: «Μια Κυριακή του Μάρτη» / «Ήρθατε σαν κύματα» (Μ. Μητσιάς).

SCDG 4135: Γιάννη Σπανού-Λευτέρη Παπαδόπουλου: «Βροχή και σήμερα» / «Εϊβαλά».

SCDG 4146: Γιώργου Κατσαρού-Πυθαγόρα: «Η Πάναινα» / «Στόμα μου φαρμακωμένο».

SCDG 4149: Λουκιανού Κηλαηδόνη: «Κουδούνια» (στίχοι Γ. Ρίτσου) / «Γαϊτανάκι» (στίχοι Ζ. Σαρρή, ερμηνεία Λ. Κηλαηδόνης).

1974

Είναι η χρονιά της μεγαλύτερης επιτυχίας της Γαλάνη από τις 45 στροφές, το πασίγνωστο «Θα υπάρχω θες δε θες» των Κατσαρού-Πυθαγόρα.

SCDG 4167: Αχιλλέα Καμιναρά: «Ποιος τη χάρη σου» / «Πικρά τα λόγια».

SCDG 4186: Γιώργου Κατσαρού-Πυθαγόρα: «Θα υπάρχω (θες δε θες)» / «Ο Μενούσης» (διασκευή Γ. Κατσαρού).

70419: Γιώργου Χατζηνάσιου: «Συγνώμη που σ’ αγάπησα πολύ» (στίχοι Γ. Κανελλόπουλου) / «Ήλιε μη κοιτάς (Ο βάλτος)» (στίχοι Ντ. Δημόπουλου).

70445: Λουκιανού Κηλαηδόνη-Νίκου Γκάτσου: «Σταύρωση» / «Κορίτσι κυριακάτικο».

Σημείωση: Η «Σταύρωση» ακούστηκε σε ντοκιμαντέρ του BBC με αφορμή την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου…

1975

70453: Γιώργου Χατζηνάσιου-Νίκου Γκάτσου: «Γιαρέμ-γιαρέμ» / «Γιαρέμ-γιαρέμ» (χορωδία).

1977

70542: Γιώργου Χατζηνάσιου-Γιώργου Κανελλόπουλου: «Τα γαλάζια σου γράμματα» / «Τι να σου χαρίσω».

1980

MINOS 5853 (το μοναδικό 45άρι της Γαλάνη στην εταιρεία και το τελευταίο της καριέρας της): Νάσου Νάκα-Νανόπουλου: «Άννα Φρανκ» / «Προσκλητήριο».

 

—————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φίλε Τάσο το Ένας χειμώνας συμπεριλαμβάνεται στην συλλογή Τρίτο κουδούνι Τραγούδια από το θέατρο του 1990. Και έχει βγει και σε cd. Φιλικά.

  2. Αναρρωτιέμαι πότε επιτέλους θα είναι διαθέσιμα και τα υπόλοιπα τραγούδια της Δήμητρας Γαλάνη από δίσκους 45 στροφών. Το ogdoo.gr δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής αφιέρωμα σε αυτά τα τραγούδια. Συγχαρητήρια για το άρθρο.

  3. Αγαπητέ φίλε, ευχαριστώ θερμά για το σχόλιο. Το ερώτημά σου βρίσκεται στα χείλη πολλών φίλων της Δήμητρας Γαλάνη, ωστόσο είναι καθαρά θέμα εταιρείας. Επιπλέον, ίσως και η ίδια να μη θέλει την επανέκδοσή τους για λόγους που μόνον εκείνη γνωρίζει. Όσο για την άλλη ιστοσελίδα που αναφέρεις, δε νομίζω ότι είναι το άπαν. Υπάρχουνε κι άλλες που αγαπούν και σέβονται το καλό ελληνικό τραγούδι και τους εκπροσώπους του. Ευχαριστώ και πάλι.

  4. Εντοπισα ενα σαρανταπενταρι του 1986 με το “Σε οποιον αρεσουμε”,αρα μηπως δεν ειναι αυτο του νανοπουλου το τελευταιο;;;;

  5. Προσωπικά, δεν το γνωρίζω αγαπητέ φίλε, ούτε έχει πέσει ποτέ στα χέρια μου. Όμως, το θεωρώ πολύ πιθανό, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή η MINOS έβγαλε κάποια “διαφημιστικά” 45άρια από τα άλμπουμ “Τρελοί και άγγελοι” του Κουγιουμτζή με το Νταλάρα και “Η αγάπη είναι ζάλη” του Μικρούτσικου με την Αλεξίου. Ίσως λοιπόν, μέσα σε όλα να είναι κι αυτό, το οποίο επαναλαμβάνω ότι δε γνωρίζω…
    Ευχαριστώ θερμά για την ενημέρωση…

  6. Εξαιρετική δουλειά και πολλά πολλά συγχαρητήρια. Να ρωτήσω και κάτι με την ευκαιρία. Το 45άρι με τα δύο τραγούδια του Αχιλλέα Καμινάρη γράφεις ότι εκδόθηκε το 1974, ενώ ο φίλος που το ανέβασε στο youtube αναφέρει το 1971. Ποιο από τα δύο ισχύει;

  7. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια, φίλε Ιούλιε. Μια μικρή διόρθωση: Αχιλλέας Καμιναράς λέγεται ο δημιουργός κι όχι Καμινάρης, όπως αναφέρεις. Το 45άρι κυκλοφόρησε το 1974.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here