ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Sony Music (11/2010)

Οι Brainwash Squad σχηματίστηκαν κατά την περίοδο του λυκείου αλλά απέκτησαν την σημερινή τους σύνθεση το 2008. Η μουσική τους αποτελεί μια μίξη indie rock μελωδιών σε συνδυασμό με reggae ρυθμούς. Το 2006 είχαν την τιμή να ανοίξουν τη συναυλία των New Model Army στην Αθήνα, ενώ το 2007 διοργάνωσαν από κοινού μια συναυλία με τους Locomondo. Έχουν εμφανιστεί σε πολλά αθηναϊκά stages και έχουν συμμετάσχει δύο φορές στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.

Το 2010 υπέγραψαν με τη Sony Music Entertainment και μπήκαν στο studio για την ηχογράφηση του πρώτου τους album. Το αποτέλεσμα των ηχογραφήσεων είναι το Days Are A Maze, το ντεμπούτο τους που εντυπωσιάζει με την ευθύτητα της έκφρασης του. Μέσα από το album έχει ξεχωρίσει ήδη σαν single και video το Streets, ενώ έκπληξη αποτελεί η διασκευή τους στο All That She Wants των Ace Of Base, που κλείνει περιπαικτικά το album.

Brainwash Squad:
Άγγελος Αϊβάζης: Φωνή, Κιθάρα
Χρήστος Τσιάλας: Κιθάρα
Πάρις Γιάνναρης: Μπάσο
Ντένης Παναγιωτίδης: Drums

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου – nikos_papanikolaou@musiccorner.gr

Δε θα το κρύψω, έχω μία αδυναμία στις ελληνικές αγγλόφωνες μπάντες. Θεωρώ πως σε αυτό το κομμάτι η ελληνική μουσική έχει να δώσει πολλές επιτυχίες και πολλά αξιόλογα κομμάτια ακόμα. Τα τελευταία χρόνια είναι φανερό πως υπάρχει μία στροφή προς αυτό το είδος της μουσικής. Συνεχώς βγαίνουν νέες μπάντες η μία καλύτερη από την άλλη. Γιατί προτιμάται ο ξένος στίχος από τον ελληνικό; Είναι πιο εύκολο να εκφράσεις πράγματα, εκτός του έρωτα, χωρίς να κινδυνέψεις να γίνεις γραφικός. Αυτή την εξήγηση μου έδωσε κάποτε μία μπάντα.

Πριν από λίγες μέρες ήρθε στα χέρια μου το cd μία νέας μπάντας. Των Brainwash Squad. Κάποιοι θα τη γνωρίζετε, κάποιοι όχι. Αλλά είμαι σίγουρος πως θα τη μάθετε σύντομα. Ήδη από το εξώφυλλο του δίσκου προϊδεάζεσαι θετικά. Από τα χρώματα, από τα σχέδια. Αυτή είναι η πρώτη δισκογραφική δουλειά των παιδιών και λέγεται Days Are A Maze.

Βάζοντας το cd να παίζει εξεπλάγην. Θετικά πάντα. Οι ρυθμοί, ο ήχος, οι στίχοι είναι πολύ ιδιαίτεροι, καθαροί, άμεσοι, διαφορετικοί. Το πρώτο κομμάτι του δίσκου, το «A Bottle Filled With Sand» κινείται σε indie ήχους, με χαρούμενους ρυθμούς, με όμορφους στίχους, ένα ιδανικό ξεκίνημα για τον δίσκο αυτό. Κάπως έτσι είναι και το «Divine» με ήχους πιο παιχνιδιάρικους, πιο ταξιδιάρικους. Οι ρυθμοί γίνονται πιο γρήγοροι και συνάμα χαλαρώνουν τόσο αρμονικά χωρίς να χαλάει η δυναμική του τραγουδιού. Το «Rabbits In The Dark» είναι πιο ροκ σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, πιο δυναμικό. Με ήχους που θυμίζουν brit pop σκηνή και με τη φωνή του Άγγελου Αϊβάζη να δένει ιδανικά με τους υπέροχους ρυθμούς του κομματιού. Το «Streets» ρίχνει τους ρυθμούς χωρίς να υστερεί. Οι ήχοι από ροκ γίνονται πιο χαλαροί, ήχοι για Παρασκευή βράδυ στο αυτοκίνητο, χαζεύοντας το χιόνι να χτυπάει το παρμπρίζ καθώς ψάχνεις να βρεις θέση να παρκάρεις! Αγχολυτικό κομμάτι. Και ενώ έχεις ηρεμήσει έρχεται το «So beautiful» να σε ξεσηκώσει για να παρατήσεις το αυτοκίνητο εκεί που είσαι ή να αρχίσεις να οδηγάς χωρίς συγκεκριμένο προορισμό! Πάντως δε σου επιτρέπει να μείνεις καθηλωμένος και απλά να το ακούς… Αν αποφασίσεις τελικά να φύγεις το «Desert Sand Is Free» υπόσχεται να είναι ιδανικός συνοδοιπόρος σε αυτή τη βόλτα. Το «Standing Next To You» σε ταξιδεύει στο παρελθόν, στα παιδικά χρόνια, στην ανεμελιά, στο πρώτο φιλί, σε χαμένα κορίτσια. Όχι, δε θα μελαγχολήσετε, το «Got Dissed» δε θα σας αφήσει. Δίνει μία αισιοδοξία με τον ρυθμό, με τις κιθάρες.

Ο δίσκος έχει καταπληκτικές εναλλαγές ρυθμών, συναισθημάτων, κάτι που προσωπικά δεν έχω ξαναδεί σε ελληνικό δίσκο σε τέτοιο βαθμό. Θρησκευτικές αναζητήσεις στο ένατο κομμάτι του cd, με το «Where Is Your God» να συνεχίζει να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του δίσκου μην αφήνοντας τον να πέσει σε κενά. Πλησιάζοντας στο τέλος τα κομμάτια γίνονται πιο ανεβαστικά, με το προτελευταίο κομμάτι, το «Decay» να συνδυάζει τη ροκιά με την απαραίτητη δόση μελαγχολίας, ταιριάζοντας απόλυτα στο τραγούδι. Και για το κλείσιμο μία έκπληξη. Διασκευή του «All She Wants» των Ace Of Base σε πολύ πιο ροκ ρυθμούς, μία από τις καλύτερες διασκευές που έχω ακούσει ever!

Οι Brainwash Squad θα αποτελέσουν το επόμενο μεγάλο όνομα στην ελληνική αγγλόφωνη σκηνή. Με ήχους που, πιστεύω, είναι επηρεασμένοι από τους Arctic Monkeys, αλλά με μία δυναμική πολύ ανώτερη, με όρεξη, με ένταση, με ήχους όμορφους, σας υπόσχομαι πως αυτός ο δίσκος θα σας ξετρελάνει. Εγώ τουλάχιστον ξετρελάθηκα… Επίσης είναι πολύ δελεαστική και η τιμή, κοντά στα δέκα ευρώ. Και όσο κι αν δε σας λέει τίποτα το όνομα, πιστέψτε με, αξίζει 100% τα λεφτά του, θα με θυμηθείτε…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. A Bottle Filled With Sand  
02. Divine
03. Rabbits In The Dark
04. Streets
05. So Beautiful
06. Desert Sand Is Free
07. Standing Next To You
08. Got Dissed
09. Where Is Your God
10. Decay
11. All That She Wants

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here