ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Spicy (6/2010)

————–

 TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Η Δέσποινα Βανδή επέστρεψε πριν μερικούς μήνες, σε νέα, “Spicy” εταιρεία (η οποία παραμένει κρυμμένη από τα μέσα και ούτε έχει μπει στο κόπο όλο αυτό το καιρό, όχι απλά να μας στείλει ένα δείγμα από το cd, αλλά ούτε καν το δελτίο τύπου, γι’ αυτό και η τόση καθυστέρηση να το παρουσιάσουμε, αφού …βαρεθήκαμε πια να περιμένουμε!), χωρίς όμως να αποχωρίζεται από δίπλα της συνεργάτες στους οποίους στηρίζεται εδώ και χρόνια. Ο δίσκος “C’ Est la Vie“, με artwork που αναδεικνύει τη σιλουέτα της καλλιτέχνιδας, αλλά όχι απαραίτητα το περιεχόμενο του δίσκου, τονίζει την pop πλευρά της. Δεν αμελεί όμως να ικανοποιήσει και τους φαν που την προτιμούν σε λαϊκά ακούσματα.

Πρώτο τραγούδι είναι η επιτυχία «Κορίτσι Πράμα», ένα pop χορευτικό κομμάτι με στίχους που προσπαθούν να αντικατοπτρίσουν τα προβλήματα των σύγχρονων γυναικών. Παρά τις καλές προθέσεις του στιχουργού, θα έπρεπε κανείς να αναρωτηθεί αν ήταν αναγκαία η θυματοποίηση των γυναικείου φύλου και η επιθετική στάση έναντι των αντρών. Πολλές μουσικόφιλες όμως φαίνεται να ταυτίζονται.

Το «Πάει Πάει» μοιάζει να συνεχίζει μουσικά εκεί που τελειώνει το «Κορίτσι Πράμα». Ντυμένο με μπιτάτη μουσική, προσπαθεί να κινήσει το ενδιαφέρον του ακροατή με την ψευδαίσθηση της αφήγησης προσωπικών αναμνήσεων. Στα ίδια χνάρια κινείται και το επόμενο κομμάτι, με τίτλο «Κομμάτι Απ’ την Καρδιά Σου». Πρόκειται και εδώ για μια ανάλαφρη σύνθεση με δροσερά φωνητικά από την τραγουδίστρια.

Έπειτα, ο δίσκος επιστρέφει στο ύφος που έκανε γνωστή και καταξίωσε τη Δέσποινα Βανδή. Ο «Αναπληρωματικός», που φέρνει στο μυαλό τραγούδια όπως το «Γιατρικό», συνδυάζει τους ανατολίτικους ρυθμούς με τους «πικάντικους» στίχους. Ίσως το πιο «πιασάρικο» κομμάτι του δίσκου, μιλά για τη θέση του «αναπληρωματικού» που παίζει ο εραστής στη ζωή της γυναίκας (προκαλώντας συνειρμούς και αυθόρμητο μειδίαμα).

Στα λαϊκά ακούσματα γυρίζει και με το «Και Πυροβόλησες», τραγούδι χωρισμού, το οποίο έχει τις προοπτικές να γίνει ραδιοφωνική επιτυχία, ενώ το «Έρωτα Θέλει η Ζωή» είναι ιδανικό για μπαρ δίπλα στο κύμα.

Δεν θα μπορούσε όμως να λείπει και ένα τσιφτερτέλι, το οποίο μάλιστα παίζει με το θέμα της γυναικείας δύναμης και αδυναμίας. Ακολουθεί το «Για Άλλη Μια Φορά», το οποίο, αν και γενικά αδιάφορο, κερδίζει πόντους χάρη στην παραγωγή του. Αθήνα καλεί Παρίσι στο ζεϊμπέκικο “C’ Est la Vie”, χωρίς όμως να ενθουσιάζει.

Μια ανάσα πριν το τέλος, συναντάμε τη συνεργασία του Schiller με το Φοίβο στο “Sunday”. Είναι σίγουρα ένα πολύ προσεγμένο κομμάτι το οποίο ξεχωρίζει, παρ’ ότι δεν διακρίνεται για την πρωτοτυπία στη σύνθεση ή στην παραγωγή του. Είναι πάντως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η ικανότητα της τραγουδίστριας να προσαρμόζει τα φωνητικά της ανάλογα με το ύφος του κομματιού.

Ο δίσκος κλείνει με το «Κορίτσι Πράμα (Part 2)». Το μόνο που ουσιαστικά αλλάζει είναι οι στίχοι, των οποίων η θεματολογία έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει αναφορές στην υποτιμητική άποψη των ανδρών για τις γυναίκες και στις πιέσεις που αυτές δέχονται για την εμφάνισή τους.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Κορίτσι πράμα (part 1)
02. Πάει πάει
03. Κομμάτι απ’ την καρδιά σου
04. Αναπληρωματικός
05. Και πυροβόλησες
06. Έρωτα θέλει η ζωή
07. Γυναίκες δυνατές
08. Γι’ άλλη μια φορά
09. C’ est la vie
10. Sunday
11. Κορίτσι πράμα (part 2)

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here