ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Inner Ear (12/2010)

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μεταμορφώνεται σ’ έναν αόρατο άνθρωπο, αλλά όχι άυλο. Η πρώτη ύλη προέρχεται από τις εμμονές της δικής του πραγματικότητας, που απελευθερωμένες πλέον και δίχως ενοχές, γίνονται μοναδική έμπνευση για το δημιουργό. Το αγόρι που κατάφερε να σπάσει τον «καθρέφτη» του και βγήκε αργότερα «έξω», τώρα απλά ωριμάζει . Μεγαλώνει και μεγαλώνει όμορφα. Γίνεται ένας άντρας ανεξάρτητος που κουβαλά τη σοφία των ηρώων του και την μεταφέρει απροκάλυπτα στα λόγια και τις μελωδίες του.

Στον «Αόρατο Άνθρωπο» ο τραγουδοποιός αφήνει πιο ελεύθερο από ποτέ τον εαυτό του και χτίζει το πιο ώριμο ηχογράφημά του, αξίας 11 τραγουδιών. Ο Φοίβος Δεληβοριάς κλείστηκε στο studio παρέα με τον Σταμάτη Σταματάκη (μπάσο &  κοντραμπάσο) και τον Γιώργο Κατσάνο σε 20 διαφορετικά όργανα (πιάνο, Epinette des Vosges, μουσικό πριόνι, theremin, theatre organ, στυλόφωνο κ.α) και χάρισαν στα κομμάτια τις πιο εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις, δίνοντάς πνοή στην πρώτη ύλη.  Εκεί βρέθηκε και η Αρλέτα, όπου συμμετείχε ερμηνεύοντας ένα κομμάτι. Μαζί  -σ’ένα ντουέτο με τον δημιουργό- και η νέα τραγουδίστρια Ρένα Μόρφη. Ο Αόρατος Φοίβος φωτογραφήθηκε από τον Χρήστο Χατζηιωάννου, «συντάχθηκε» δημιουργικά από τον db και «λεκιάστηκε» φιλικά από τον Στέφανο Ρόκο. Tον ήχο και το music production έκανε ο Γιάννης Πετρόλιας, ενώ τη διεύθυνση παραγωγής ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

Ο Αόρατος Άνθρωπος χορεύει ηλεκτρικό “Bolero”, χαιδεύει τα μαλλιά της από απόσταση καθώς «Θα ‘θελε να ήταν εκεί», καίγεται στις κινηματογραφικές λεωφόρους για μιαν «Άλλη καρδιά», ακούει το «Ωροσκόπιο» από την «αστρολόγο» Αρλέτα,  με ηλεκτρονική ανησυχία εκφράζει την «Αμφιβολία» του, χαμηλώνει τα φώτα για το «Σκοτάδι των δύο», δανείζεται από τη θρησκεία μελωδίες για να μη μείνει «Χωρίς», κοιτάζει με νεύρο και βρώμικο ρυθμό τα «Μηδέν Εισερχόμενα» του, παρακολουθεί μια παραμορφωμένη ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου με τίτλο «Το Αποκηρυγμένο»,  κερδίζει την δική του μουσική κάτω από «Το Φεγγάρι αυτό» και φτάνει τελικά με ήρεμα και χαλαρά βήματα στο «Καταφύγιό» του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Αλέξης Λιόλης – alexli@musiccorner.gr

Μετά το «Έξω» του 2007 κι ένα διπλό live cd με τις «Απίθανες περιπέτειές» του, ο Φοίβος Δεληβοριάς – ο τραγουδοποιός που ο Μάνος Χατζιδάκις μάς τον παρουσίασε το 1989 «υπεύθυνα κι από καρδιάς ως μια ζωντανή και πρωτότυπη παρουσία στο σύγχρονο “αληθινό” τραγούδι του τόπου μας» – παρουσίασε τα καινούργια του τραγούδια. Και μπορεί ο ίδιος στη νέα του δισκογραφική δουλειά να δηλώνει «Αόρατος άνθρωπος», τα τραγούδια του, όμως, μόνο …αόρατα δεν είναι.

Τα καινούργια τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά έχουν πράγματα να πούνε. Μιλάνε, όπως πάντα, για τη ζωή και τον έρωτα, αλλά αυτή τη φορά με ένα τρόπο εντελώς διαφορετικό. Δεν θα ήταν υπερβολή, αν λέγαμε, ότι ακούμε εδώ έναν άλλο Δεληβοριά. Αλλαγμένο και εξελιγμένο δημιουργικά σε όλα τα επίπεδα της τραγουδοποιΐας του: μουσικά, στιχουργικά, ενορχηστρωτικά, ερμηνευτικά. Χωρίς τις αναγνωρίσιμες «σταθερές» του και την «τριτοδεσμίτικη» ματιά του στα πράγματα. Δείχνει ότι μεγαλώνει και ωριμάζει καλλιτεχνικά με ησυχία, χωρίς πανικό, δουλεύοντας τα κομμάτια του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και αναζητώντας, πλέον, νέους δρόμους για να εκφραστεί. Το χρειαζόταν, αφού τα προηγούμενα χρόνια, από τον «Καθρέφτη» και μετά, ήταν φανερή η κόπωση και η στασιμότητα σε ό,τι επικοινωνούσε μαζί μας.

Δεν έχω να πω περισσότερα. Ακούστε οπωσδήποτε τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά στον «Αόρατο άνθρωπο». Όχι μόνο, επειδή πολλοί χαρακτήρισαν τον εν λόγω δίσκο ως έναν από τους καλυτέρους και τους πιο ενδιαφέροντες της περασμένης χρονιάς. Επειδή τα συγκεκριμένα τραγούδια θα σας κερδίσουν και θα ακουμπήσουν την ψυχή σας…

Υ.γ.
Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή της Αρλέτας, που ερμηνεύει το τραγούδι «Ωροσκόπιο». Ωραία στιγμή, ξεχωριστή, που προσθέτει πόντους στο δίσκο…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Bolero
02. Θα ‘θελα να ‘μουνα εκεί
03. Η άλλη καρδιά
04. Ωροσκόπιο (τραγουδάει η Αρλέτα)
05. Αμφιβολία
06. Το σκοτάδι των δύο (συμμετέχει η Ρένα Μόρφη)
07. Χωρίς
08. Μηδέν εισερχόμενα
09. Το αποκηρυγμένο
10. Το φεγγάρι αυτό
11. Το καταφύγιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here