ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (1/2010)

Μετά από μία εκτεταμένη χρονικά περίοδο ζωντανών εμφανίσεων της εξαιρετικής ερμηνεύτριας, που στέφθηκαν με αξιοσημείωτη επιτυχία – τόσο καλλιτεχνική όσο και εμπορική – η Λύρα παρουσιάζει έναν δίσκο που από καιρό αναμενόταν, το Live της Φωτεινής Δάρρα.

 Στην διάρκεια της περιόδου αυτής, ένα ακροατήριο που αθροιζόμενο υπερβαίνει ήδη τις πενήντα χιλιάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανακάλυψε με ενθουσιασμό κάποιες ακόμη δυνατότητες της ερμηνεύτριας, προσθέτοντας στο πορτρέτο της χρώματα καινούργια και ζωντανά.

 Τον τελευταίο χρόνο η Φωτεινή Δάρρα ενθουσίασε το ευρύ κοινό με ένα ρεπερτόριο τελείως διαφορετικό από αυτό που την είχαμε δισκογραφικά συνηθίσει. Μέσα στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιουργεί η παρουσία του κοινού, κάτι που καταγράφηκε με επιτυχία αφού το ηχογράφημα δεν αλλοιώθηκε με τεχνολογικές παρεμβάσεις, ο δίσκος συνδυάζει, μέσα στην μέθη μιας και μόνο βραδιάς, μουσικά είδη και τραγούδια που για πρώτη φορά συναντώνται στο ίδιο πρόγραμμα. Έτσι λοιπόν, στο διπλό αυτό CD, περιέχονται είκοσι έξι τραγούδια: Μέρος του προσωπικού ρεπερτορίου της ερμηνεύτριας («Φεύγα», «Στάλσιμο», «Στου καιρού τη ζυγαριά», «Σ’ αγαπώ», «Χίλια μάτια») αλλά και άλλα τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου («Παράπονο», «Στα ίδια μέρη», «Όλα αρχίζουν αλλιώς», «Θέλω να σε δω», κ. α.).

 Πολλά λαϊκά τραγούδια της δεκαπενταετίας ’60 -’75 συνθετών όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας («Τα δειλινά», «Πάει πάει», «Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ» κ.α.), ο Άκης Πάνου («Πρέπει», «Η πιο μεγάλη ώρα» κ.α), ο Απόστολος Καλδάρας («Συ μου χάραξες πορεία»), o Μάνος Χατζιδάκις («Το Πέλαγο είναι βαθύ»), ο Δήμος Μούτσης («Έτσι είν’ η ζωή»), ο Μίμης Πλέσσας («Εδώ τελειώνει ο ουρανός»). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ερμηνεία της στο  υπέροχο τραγούδι «Αγόρι μου».

Περιλαμβάνονται επίσης και αγγλόφωνα ροκ τραγούδια που η Φωτεινή Δάρρα ερμηνεύει με σπάνια εκφραστικότητα, δημιουργώντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα (“Just  Hold Me”, “Begging”).

Και τέλος μια σημαντικότατη στιγμή: η συνεργασία με τον σπουδαίο σύγχρονο συνθέτη Νίκο Ζούδιαρη στο ιδιαίτερα βαθύ και συγκινητικό ντουέτο «Τι θα πει φοβάμαι».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάννα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Τον πρώτο της προσωπικό live δίσκο, μετά από πολλά χρόνια μουσικής πορείας, παρουσιάζει η Φωτεινή Δάρρα, με την ηχογράφηση της παράστασης «Ανθρώπινη φωνή» από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Το διπλό αυτό CD περιλαμβάνει τραγούδια από όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής κι ένα μικρό δείγμα από την ξένη. Ο δίσκος ξεκινάει συμβολικά, σχεδόν επιβλητικά, με το χτύπημα ενός γκονγκ, για να ακολουθήσουν μια σειρά δημιουργιών του Δημήτρη Παπαδημητρίου που έχει ερμηνεύσει η ίδια η Δάρρα, καθώς και επιτυχιών του, που έχει χαρακτηρίσει με τη φωνή της η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Ανάμεσα στα έντεκα κομμάτια του πρώτου δίσκου, διακρίνεται το ντουέτο με τον Ανδρέα Σμυρνάκη στο τραγούδι της Ελευθερίας Αρβανιτάκη «Σαν την αγάπη την κρυφή», ενώ ιδιαίτερο ύφος προσδίδουν και τα δύο αγγλόφωνα «Just Hold Me» και «Beggin’».

Το δεύτερο CD ανοίγει με το μελαγχολικό τραγούδι του Νίκου Ζούδιαρη «Τι θα πει φοβάμαι», σε μια πολύ βαθειά ερμηνεία των δύο, συνοδεία μόνο μιας κιθάρας. Συμπληρώνεται από δεκατέσσερα ακόμα τραγούδια, μεταξύ των οποίων κλασικά λαϊκά του παρελθόντος, των Γιώργου Ζαμπέτα, Άκη Πάνου, Απόστολου Καλδάρα, Μίμη Πλέσσα, Δήμου Μούτση και Τόλη Βοσκόπουλου.

Θα ήταν άδικο να συγκρίνουμε την ερμηνεία της Δάρρα με αυτές των καλλιτεχνών που πρωτοτραγούδησαν κομμάτια όπως τα «Έτσι είναι η ζωή», «Πρέπει», «Δειλινά», «Συ μου χάραξες πορεία», «Αγόρι μου», «Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ». Έκαστος στο είδος του. Η Φωτεινή Δάρρα δεν είναι λαϊκή τραγουδίστρια, ωστόσο προσπαθεί φιλότιμα, χωρίς να «εκτελεί», όπως πολλοί άλλοι, τα τραγούδια αυτά.

Το αξιοσημείωτο αυτού του δίσκου είναι ότι, παρόλο που είναι live, μόνο από το χειροκρότημα στην αρχή και στο τέλος κάθε τραγουδιού γίνεται αυτό αντιληπτό. Οι εκπληκτικές ενορχηστρώσεις και η ξεχωριστή ερμηνεία της Φωτεινής Δάρρα δίνουν την αίσθηση μιας εξαιρετικά προσεγμένης δουλειάς, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια ελεγχόμενη ηχογράφηση στο studio. Από την άλλη πλευρά, η θεατρικότητα στη φωνή της, δεύτερη φύση της άλλωστε, καθώς και το γεγονός ότι ο κόσμος συμμετέχει συμπληρώνοντας τα τραγούδια, είναι ικανά να μεταφέρουν όλη τη ζεστασιά και το κλίμα της παράστασης.

Η έκδοση συμπληρώνεται από ένα καλαίσθητο ένθετο. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται οι τίτλοι των τραγουδιών και φυσικά οι συντελεστές τους, φωτογραφίες της τραγουδίστριας κι ένα σημείωμά της, στο οποίο και η ίδια αναφέρει πόσο σημαντική στιγμή είναι για εκείνη το ότι αξιώθηκε να πει τα τραγούδια αυτά, όπως και το ότι η προσπάθεια αυτή αποτυπώθηκε σ’ ένα δίσκο.

Το πρώτο live CD της Φωτεινής Δάρρα είναι μια πολύ καλή παραγωγή, μια εν γένει αξιοπρεπής κυκλοφορία.

 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD

CD1
01. Κι όλα αρχίζουν αλλιώς
02. Η άνοιξη
03. Όλα τα πήρε το καλοκαίρι
04. Φεύγα
05. Σαν την αγάπη την κρυφή
06. Θέλω να σε δω
07. Σ’ αγαπώ
08. Στάλσιμο
09. Το παράπονο
10. Just hold me
11. Beggin

CD2
01. Τι θα πει φοβάμαι
02. Το πέλαγο είναι βαθύ
03. Έτσι είν’ η ζωή
04. Πάει πάει
05. Πρέπει
06. Η πιο μεγάλη ώρα
07. Δειλινά
08. Πάμε ξανά στα θαύματα
09. Συ μου χάραξες πορεία
10. Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ
11. Εδώ τελειώνει ο ουρανός
12. Αγόρι μου
13. Του πόθου τ’ αγρίμι
14. Χίλια μάτια
15. Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here