ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Pan-Vox (2/2010)

Από τη γη του hip hop, οι Freedom Of Speech «trip-άρουν» και βρίσκουν τον πρώτο τους προορισμό Σάλλη χώρα. Μέσα στο φως της, συνδυάζουν programming και μουσικά όργανα, φυσικούς ήχους και samples, μελωδίες και scratches. Με αναφορές στους Portishead και στους Massive Attack δένουν αρμονικά τον ήχο του Bristol μ’ ένα ελληνικό ραπάρισμα και μια υπέροχη γυναικεία φωνή κατορθώνοντας να φέρουν την Σύγχυση στο προσκήνιο, έξω από τα Κάστρα της ποίησης. Με rap και τραγούδι Από τον ήλιο, συναντούν εκεί την Δήμητρα Γαλάνη το βράδυ του Απόψε πουθενά, τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου, που οι Freedom of Speech διασκεύασαν για το τελευταίο cd της τραγουδίστριας και περιλαμβάνεται και στο παρόν cd. Πιάνοντας το νήμα από το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 2006 και το βραβείο καλύτερου στίχου, επανεκδίδουν το Πόσο μελαγχόλησε αυτός ο τόπος, σε αυτή τη χώρα που ηχεί και το dub. Με ένα φεγγάρι σαν την μπίλια ενός Φλίπερ, φέρνουν στη χώρα τον ήχο που Σκέπασε την Καλυψώ, και προσπαθούν να ερμηνεύσουν την τζαζ ζωή της (τη ζωή σου, τη ζωή μας) με Μια λέξη: Αγάπη.

Οι Freedom of Speech είναι οι: Γιώργος Ταϊφάκος, Dj Sun Θοδωρής Παναγόπουλος, Utopia Κωνσταντίνα Φόρου, Goss Γιώργος Μαστραντώνης, Αιμίλιος Τζήρος και Origin Κ Κωνσταντίνος Πισιμίσης.
Το τραγούδι τους Απόψε πουθενά έχει ήδη αγαπηθεί από τα ραδιόφωνα!

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Freedom of Speech μας παρουσιάζουν μια ολοκληρωμένη δουλειά. Είχε προηγηθεί το 2004 το LP «Τιμωρημένοι», το οποίο είχε διανεμηθεί δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας του συγκροτήματος. Από τότε, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν συναυλίες και να συνεργαστούν με γνωστούς καλλιτέχνες της εναλλακτικής μουσικής. Αυτή η ζύμωση του συγκροτήματος φαίνεται και στον ήχο της νέας τους δουλειάς.

 Το «Σ’ Άλλη Χώρα» περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια, τα οποία βασίζονται στις υπνωτιστικές ρίμες του Origin K (Κωνσταντίνου Πισιμίση) και την αισθαντική φωνή της Utopia (Κωνσταντίνας Φόρου). Η μουσική τους περιλαμβάνει επιρροές από trip hop, ambient, rock, jazz… Είναι όμως τόσο «γεμάτος» και ετερόκλητος ήχος που μια προσπάθεια κατηγοριοποίησής του θα ήταν μάλλον άστοχη. Όλα τα στοιχεία αναμιγνύονται αρμονικά για να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα, να μεταδώσουν στον ακροατή μια σειρά εικόνων και συναισθημάτων.

Εκτός από τον ήχο, πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και σε στιχουργικό επίπεδο. Το «Πόσο Μελαγχόλησε Αυτός ο Τόπος» εξάλλου είχε βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βραβείο Καλύτερου Στίχου. Δυνατές εικόνες, πλούσιο, αλλά όχι επιτηδευμένο λεξιλόγιο, στίχοι γεμάτοι αγωνία, μελαγχολία, προβληματισμό, όλα  δείχνουν ένα συγκρότημα που μέσα από τη μουσική αναζητά σωτηρία σε ένα τόπο που πράγματι έχει μελαγχολήσει πολύ τελευταία…

Στα ραδιόφωνα έχει δοθεί το «Απόψε Πουθενά». Πρόκειται για ένα υπέροχο τραγούδι, με τη Δήμητρα Γαλάνη να κλέβει την παράσταση. Η παρουσία του φεγγαριού, η ανάγκη της ερμηνεύτριας να βρεθεί κοντά στον αγαπημένο της, η ανικανότητά της να του δοθεί, η υποχρέωσή της να βγει στον κόσμο…

Ένα άλλο τραγούδι όμως που ξεχωρίζει από το πρώτο κιόλας άκουσμα είναι το “Fliper”. Πρόκειται για ένα κομμάτι που προκαλεί ένα γλυκό μειδίαμα, καθώς παρομοιάζει τη γυναίκα με τα φλιπεράκια! Αυτή η σχεδόν «ρετρό» παρομοίωση, η χρήση των ήχων που κάνει το μηχάνημα και τα φωνητικά της Utopia κάνουν τον ακροατή να «κολλήσει» και να θέλει να το ακούει ξανά και ξανά.

Στο «Σύγχυση» οι ρυθμοί ανεβαίνουν, ο Original K αναζητεί μια διέξοδο σε ένα κόσμο που τον μπερδεύει, τον απελπίζει. Και άλλα, όμως, κομμάτια ξεχωρίζουν: «Μέσα στο Φως Σου», Μια Λέξη», «Κάστρα»…

Πρόκειται σίγουρα για ένα δυνατό ντεμπούτο στη δισκογραφία από ένα συγκρότημα που διαθέτει ύφος και άποψη γι’ αυτό που κάνει. Θα μπορούσε όμως ένα τέτοιο συγκρότημα να διασχίσει τα ανεξάρτητα μονοπάτια και να βρει απήχηση στο ευρύ κοινό; Κάτι τέτοιο σίγουρα θα το ήθελαν τα μέλη του, δεδομένης της συμμετοχής τους το 2006 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στην ιστοσελίδα τους για την προώθηση του συγκροτήματος.

Το «Σ’ Άλλη Χώρα» πάντως είναι ένας δίσκος που αξίζει κανείς να ακούσει και αξίζει να αφεθεί στους στίχους και τις μελωδίες του. 

 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Μέσα στο φως σου
02. Σ’ άλλη χώρα
03. Από τον ήλιο
04. Φλίπερ
05. Πόσο μελαγχόλησε αυτός ο τόπος (dub remix)
06. Κάστρα
07. Σύγχυση
08. Σκέπασε
09. Απόψε πουθενά (συμμετέχει η Δήμητρα Γαλάνη)
10. Calypso
11. Η ζωή σου
12. Μια λέξη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here