ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Universal (4/2010)

Μια καταιγίδα μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό. Κάπως έτσι μοιάζουν, αυτό θυμίζουν κι έτσι φτιάχτηκαν οι ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ του Γιώργου Καραδήμου…

Ο δεύτερος δίσκος του Καραδήμου, πιο εξωστρεφής και φωτεινός από ποτέ, βάζει στο στόχαστρο τους φίλους του, ανθρώπους που περνάνε δίπλα μας, όλους εμάς.

Με τραγούδια – ιστορίες που θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα μας και μελωδίες που συνδυάζουν στοιχεία της ροκ και ποπ μουσικής, αλλά και της ιταλικής μπαλάντας, μουσικών που ο Γιώργος Καραδήμος αφομοιώνει για να δημιουργήσει το δικό του ιδιαίτερο κι αναγνωρίσιμο προσωπικό ύφος.

Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του, «ΦΩΣ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ» θεωρήθηκε το καλύτερο album της χρονιάς πρωτοεμφανιζόμενου τραγουδοποιού, με 3 single στις πρώτες θέσεις του Music Control: το ντουέτο με τη Δήμητρα Γαλάνη «Σε θέλω εδώ», την ανατρεπτική διασκευή στο τραγούδι του Γ. Σπανού «Με πνίγει τούτη η σιωπή», και την επιτυχία ενός κομματιού σε στίχους και μουσική δική του, με τίτλο «Σα να ‘ναι ψέμα». 

Τρία χρόνια μετά ο Γιώργος Καραδήμος επιστρέφει με ένα ακόμη άλμπουμ, από όπου ήδη ξεχώρισαν το τραγούδι «Σ’ έναν κόσμο ηλεκτρικό», ένα δυναμικό τραγούδι του Σήμερα για έναν Έρωτα-on line και το «Πολεμάω» που έφθασε ως τον τελικό της Eurovision και ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις της κριτικής επιτροπής. Με ένα άλμπουμ που μιλάει για την εποχή μας με 9 απρόβλεπτα και ανησυχητικά οικεία τραγούδια που υπόσχονται «Καλύτερες μέρες».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Ο Γιώργος Καραδήμος ακούστηκε τον τελευταίο καιρό πολύ με το «Πολεμάω», την μπαλάντα με την οποία συμμετείχε στο φετινό ελληνικό τελικό για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα εκπροσωπούσε τη χώρα στη Eurovision. Όλοι τότε μιλούσαν για το χαμηλών τόνων εκφραστικό νεαρό τραγουδιστή με τη ζεστή φωνή.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να ακούσουμε τη νέα του ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο «Καλύτερες Μέρες», στην οποία υπάρχει φυσικά και το “πολεμάω”. Αισιόδοξος τίτλος για ένα δίσκο του οποίου βασικό συστατικό είναι η θετική διάθεση και οι ανεβαστικοί ρυθμοί. Αν και ο Γιώργος Καραδήμος διαθέτει μια ιδιαίτερα μελαγχολική χροιά, προτίμησε να ακολουθήσει μοντέρνα, χαρούμενα ροκ μονοπάτια. Στο δίσκο συμμετέχει και ως βασικός συντελεστής, τόσο στους στίχους όσο και στη μουσική.

Το «Καλύτερες Μέρες» δεν αποτελεί κάποια καινούρια πρόταση. Μουσικά και στιχουργικά θυμίζει αρκετά Μύρωνα Στρατή και Μιχάλη Χατζηγιάννη. Διαθέτει όμως συνέπεια και έναν ερμηνευτή με δυνατότητες. Ο Γιώργος Καραδήμος έχει μια δυναμική φωνή που μπορεί να προσδώσει νόημα ακόμα και σε στίχους τετριμμένους και μελωδίες επαναλαμβανόμενες. Αν και κινητήριος δύναμη του δίσκου είναι ο έρωτας στις διάφορες εκφάνσεις του, περιλαμβάνει στίχους ενδοσκοπικούς, με κοινωνικούς και ανθρώπινους προβληματισμούς («Καλύτερες Μέρες», «Σε Έναν Κόσμο Ηλεκτρικό», «Βγες» (Ως Τ’ Αστέρια)»).

Η κορυφαία στιγμή του δίσκου, τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά είναι σίγουρα το «Πολεμάω». Το τραγούδι αυτό ξεχωρίζει όχι μόνο λόγω της προβολής που έλαβε τους προηγούμενους μήνες. Είναι από τα λίγα κομμάτια της δουλειάς αυτής όπου αποφεύγεται η έντονη χρήση beats και κιθάρας. Μελωδία λιτή, με πολύ καλούς στίχους και δομημένη με τέτοιο τρόπο που επιτρέπει στο Γιώργο Καραδήμο να ξεδιπλώσει τις ερμηνευτικές του ικανότητες με τρόπο συγκινητικό.

Συνολικά, μιλάμε για ένα δίσκο φτιαγμένο με αγάπη. Θα μπορούσε σίγουρα να είναι καλύτερος σε πολλά επίπεδα, ενώ θα είχε ενδιαφέρον να περιλάμβανε συνεργασίες με περισσότερους συνθέτες και στιχουργούς. Σίγουρα όμως η συμμετοχή του καλλιτέχνη στη δημιουργία των τραγουδιών του δίνει τη δυνατότητα να έχει μια άλλη σχέση με τα τραγούδια, σχέση πιο προσωπική. Ο Γιώργος Καραδήμος είναι ερμηνευτής και αυτό του το χαρακτηριστικό καταφέρνει να το περάσει μέσα σε μια δουλειά που ακούγεται ευχάριστα από την αρχή μέχρι το τέλος.

 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Καλύτερες ημέρες
02. Βγες (ως τ’ αστέρια)
03. Ό,τι πιο αληθινό
04. Πολεμάω
05. Ταξίδι γύρω από σένα
06. Σ’ ένα κόσμο ηλεκτρικό (pomme c)
07. Τσίρκο
08. Δε σ’ αφήνω γι’ αύριο
09. Από έρωτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here