ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Λυχνία (6/2010)

Ζωντανή ηχογράφηση από το ρεσιτάλ που παρουσίασε στην Αθηναΐδα… Η Ηρώ Σαΐα πίνει αγιασμό και τραγουδά τραγούδια τριαντάφυλλα. Ένα υπέροχα ρομαντικό κι ερωτικό ρεσιτάλ με την υπογραφή του Σταμάτη Κραουνάκη.

 Η Ηρώ Σαΐα, από τα πρώτα «παιδιά» της Σπείρας, παρουσιάζει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τον τίτλο «Γυναίκα Τριαντάφυλλο». Πρόκειται για την ζωντανή ηχογράφηση των ρεσιτάλ που παρουσιάσε στην Αθηναΐδα. Μαζί με δύο εξαιρετικούς μουσικούς, τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και την Μαριλίζα Παπαδούρη στο βιολοντσέλο, η Ηρώ Σαΐα – από τα πρώτα παιδιά της Σπείρας – ξεδιπλώνει το ταλέντο της και «μεταμορφώνεται» σε «Γυναίκα Τριαντάφυλλο» για να ερμηνεύσει  μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια αγάπης, της ελληνικής και διεθνούς δισκογραφίας.

Τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Κώστα Καλδάρα, Άκη Πάνου, Σταμάτη Κραουνάκη, Θάνου Μικρούτσικου, Νίκου Μαμαγκάκη, Γιάννη Σπανού, Μίμη Πλέσσα, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Αντύπα, Stephen Stodheim, Goran Bregovic.

 Τραγούδια παλιά και δικαιωμένα από τον χρόνο, τραγούδια νέα με «άρωμα» τριαντάφυλλου που διάλεξαν ο Σταμάτης Κραουνάκης μαζί με την Ηρώ Σαΐα. Κάποια  που μας τρυπάνε την καρδιά σαν αγκάθια και άλλα που τη χαιδεύουν τρυφερά όπως τα ροδοπέταλα χαϊδεύουν
το τρυφερό μάγουλο ενός κοριτσιού… Ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ αφιερωμένο στο λουλούδι που λέγεται ΑΓΑΠΗ.

Είναι βαθύτατα συγκινητικό για μένα που υπογράφω ένα παιδί μου στην πρώτη του έξοδο σε χαλεπούς καιρούς με όπλα που μ’ έκαναν να χαίρομαι για τη δουλειά που διάλεξα.
Χαιρετίζω τον εξαιρετικό συνάδελφο Νεοκλή Νεοφυτίδη πολύτιμο συνεργάτη γι’ αυτό το εγχείρημα και την ευαίσθητη Μαριλίζα Παπαδούρη στο βιολοντσέλο.
Ηρώ Σαΐα το όνομα αυτής
“…

Σταμάτης  Κραουνάκης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας – pavloszervas@musiccorner.gr

Συνήθως για να φτάσει ένας καλλιτέχνης να κάνει live album χρειάζεται να έχει αρκετά χρόνια στη δισκογραφία και φυσικά να έχει αποδείξει τις ικανότητές του στα ζωντανά προγράμματα. Στη περίπτωση της Ηρώς Σαΐα αυτό δεν ισχύει! Η νεαρή ερμηνεύτρια μπαίνει στη δισκογραφία κατ’ ευθείαν με ένα live! Ένα live που φέρει τη σφραγίδα του δασκάλου της Σταμάτη Κραουνάκη. Και η αλήθεια είναι ότι η Ηρώ εδώ και πολύ καιρό ακουγόταν πολύ έντονα για τις εξαιρετικές της επιδόσεις στα live της περίφημης “Σπείρα Σπείρα”. Έξυπνη ιδέα λοιπόν το πρώτο της album να αποτελείται με στιγμές από τις live ερμηνείες της.

Μην περιμένετε να ακούσετε τεράστιες ορχήστρες και έντονες ηχητικά ενορχηστρώσεις. Ένα βιολοντσέλο και ένα πιάνο… Μόνο αυτά τα δύο όργανα συνοδεύουν την Ηρώ Σαΐα στο πρώτο της δισκογραφικό ταξίδι! Το όλο concept το διακρίνει μια έντονη θεατρικότητα και μία ηχητική πραότητα. Σε αυτό το concept ο Νεοκλής Νεοφυτίδης έχει προσαρμόσει πολλά γνωστά τραγούδια, δίνοντάς τους μια διαφορετική διάσταση. Μια διαφορετική προσέγγιση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αποδεικνύει πως μόνο όταν υπάρχουν μεράκι και ιδέες, το “ουκ εν τω πολλώ το ευ” βρίσκει το νόημά του.

Η Ηρώ Σαΐα φέρνει εις πέρας ένα δύσκολο έργο (όσο πιο λίγα τα όργανα, τόσο περισσότερο εκτίθεται η ερμηνεία σου) με απόλυτη επιτυχία. Ειδικά κάποιες στιγμές κλέβει κυριολεκτικά τη παράσταση με το πάθος και την αισθαντικότητά της, όπως για παράδειγμα στο “μαμά γερνάω”, στο κινηματογραφικό “θα κλέψω τα τριαντάφυλλα” ή στο “τριανταφυλλάκι” και στη “θάλασσα μάνα, αρμύρα μου εσύ…”. Μα εξαιρετική φωνή που γεμίζει καταπληκτικά τον λιτό χαρακτήρα των ενορχηστρώσεων.

Οι ηχογραφήσεις είναι πολύ καθαρές ενώ ο κόσμος δεν ακούγεται πολύ (μόνο κάποια χειροκροτήματα στο τέλος των τραγουδιών), κάτι βέβαια που μειώνει την αίσθηση του live. Βέβαια έτσι είναι το κλίμα στην Αθηναΐδα όπου έγιναν οι ηχογραφήσεις, απουσιάζουν οι έντονες εκδηλώσεις και ο κόσμος παρακολουθεί σαν να πρόκειται για μια θεατρική παράσταση.

Ένα πολύ καλό album που απευθύνεται βέβαια σε συγκεκριμένο κοινό…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Γυναίκα Τριαντάφυλλο (Νεοκλής.Νεοφυτίδης)
02. Η Μαρκίζα (Μάνος Ελευθερίου – Γιάννης Σπανός)
03. Θάλασσα (Λίνα Νικολακοπούλου – Θάνος Μικρούτσικος)
04. Τα πέδιλα (Λίνα Νικολακοπούλου – Νίκος Αντύπας)
05. Στις Δώδεκα ακριβώς (Χάρις Αλεξίου)
06. Send in the clowns (Stephen Sondheim)
07. Mαμά Γερνάω (Λίνα Νικολακοπούλου – Σταμάτης Κραουνάκης)
08. Δυο σκιές (Μάνος Ελευθερίου – Νεοκλής Νεοφυτίδης)
09. Θα κλέψω τα τριαντάφυλλα (Κώστας Πρετεντέρης – Μίμης Πλέσσας)
    
+Ιλισσός (Γιώργος Εμιρζάς – Μάνος Χατζιδάκις)
10. Τριανταφυλλάκι ήμουν (Λίνα Νικολακοπούλου – Goran Bregovic)
11. Tο καναρίνι (Γιώργος Σαμολαδάς – Απόστολος Καλδάρας)
12. Είν’ αρρώστια τα τραγούδια (Μάνος Ελευθερίου – Σταύρος Ξαρχάκος)
13. Το γιασεμί (παραδοσιακό Κύπρου)
14. Φίλα με – Φύσα με (Ανδρέας Νεοφυτίδης – Νεοκλής Νεοφυτίδης)
    
+Ρόζα – Ροζαλία (Μαριανίνα Κριεζή – Λένα Πλάτωνος)
15. Mείνε κοντά μου απόψε (Γιώργος Ιωάννου – Νίκος Μαμαγκάκης)
16. Της Τριανταφυλλιάς τα φύλλα (Παραδοσιακό)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here