ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Inner Ear (9/2011)

Τον γνωρίσαμε σχετικά πρόσφατα (από τα live του και το διαδίκτυο) με το όνομα Flight36-Β. Παρόλο που λίγο μετά την επιβίβαση εγκατέλειψε το όνομα και υιοθέτησε το Kid Flicks, που τον εκφράζει καλύτερα, η πτήση του “Hearts Of Gold”, μετά από μικρή καθυστέρηση, είναι έτοιμη να απογειωθεί.

Το “Hearts Of Gold” γράφτηκε από το 2008 έως το 2010 μέσα από πειραματισμούς, πρόβες, εγγραφές, δοκιμές, αλλαγές και είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από τον δημιουργό του: μουσική, στίχοι, μουσικά όργανα, τραγούδι, ηχογραφήσεις, μίξεις, artwork. Κι όμως είναι ηχητικά και εικαστικά τόσο πολύχρωμο και τόσο διαφορετικό από κομμάτι σε κομμάτι που θα νόμιζε κανείς ότι έχει επιστρατευθεί μια ολόκληρη ομάδα για την παραγωγή του. Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις γι’ αυτό…  Οι ηχογραφήσεις έχουν γίνει από τον Kid Flicks μέσω MacBook στα πιο απίθανα μέρη: π.χ. μέσα στο αυτοκίνητο σε ένα χωράφι έξω από την Πρέβεζα, βράδυ σε μια παραλία, σε καράβι εν πλω, σε ένα δάσος κοντά στο σπίτι του στη Λευκάδα. Οι μίξεις επίσης: σε σπίτια φίλων, σε καφετερίες, σε φοιτητικές εστίες στο Μόναχο.  Τα ερεθίσματα και οι επιρροές του Kid Flicks από ταξίδια, βιβλία, ζωγραφική, ταινίες και μουσική, δεν τελειώνουν ποτέ. Παράλληλα η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική και η επιρροή του Twombly στον τρόπο που κρατάει σημειώσεις έχουν σαν αποτέλεσμα έναν πρωτότυπο τρόπο δημιουργικής έκφρασης: οι δομές των κομματιών του και οι στίχοι του συνήθως βρίσκονται ανάμεσα σε σημειώσεις, πρόχειρα σκίτσα και μουτζούρες, που στα μάτια ενός τρίτου δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα.

Το “Hearts Of Gold” είναι ένας δίσκος που οπωσδήποτε πρέπει να ακούγεται όσο πιο δυνατά γίνεται, ιδανικά ίσως με ακουστικά και ίσως σε κάποιο νησί.  Κυκλοφορεί από την Inner Ear, σε συλλεκτική έκδοση βινυλίου που περιέχει και το περιεχόμενο του album σε cd.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Το Heart of Gold είναι ένα κολάζ ιδεών, εμπειριών και επιρροών. Μια δουλειά πειραματική και με εκτενή χρήση samples, που αναδίδει ταυτόχρονα τη χαλαρότητα του δημιουργού της και την ευχαρίστηση που έλαβε από τη δημιουργική διαδικασία. Κοινώς, πρόκειται για ένα δουλεμένο δίσκο που όμως δεν αναλώνεται στο να συλλογίζεται τη σπουδαιότητά του. Χάρη σε αυτό, το άκουσμά του είναι ευχάριστο για τον ακροατή, αν και κάποιες στιγμές οι γρήγορες εναλλαγές ήχων και η συμβίωση τόσων ετερόκλητων μελωδιών τον κάνουν να χάνεται.

Ωστόσο, γρήγορα το προσπερνά κανείς αυτό για να συγκεντρωθεί στην πλούσια χρήση οργάνων και την ετοιμότητα του καλλιτέχνη να ενσωμάτωσει στη μουσική του διαφορετικά ακούσματα, δείγμα και της μουσικής παιδείας και των διευρυμένων οριζόντων του. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο εξώφυλλο του δίσκου με την ιδιαίτερη αισθητική που λόγω πολυχρωμίας σε εισάγει ιδανικά στο περιεχόμενό του.

Ο δίσκος περνά μέσα από πολλά και ετερόκλητα μονοπάτια. Στο ιδιαίτερο “Anhkein” ο καλλιτέχνης ταξιδεύει στην Ινδία κάνοντας μια στάση στην ψυχεδέλεια. To “The Institute” ισορροπεί μεταξύ reggae και σκοτεινών στίχων. Tα ακουστικά πλημμυρίζουν με ψυχεδελική νωχελικότητα στο “Mount Destro”. Το “My Own Song” είναι ένα μπιτάτο διάλειμμα, χωρίς όμως να χάνεται ο χαρακτηριστικός ήχος του Kid Flicks. Τα χαριτωμένα “A Pleasant Weekend” και “Sum of Light” μυρίζουν διακοπές, παραλίες, λιβάδια και indie-rock αισθητική. Ο δίσκος ολοκληρώνεται με το “Next Boat”, που μέσα σε περίπου 8.30 λεπτά μας υπενθυμίζει τις βασικές μουσικές ιδέες της συγκεκριμένης δουλειάς.

Σε εφτά μόλις κομμάτια ο Kid Flicks καταφέρνει να παρουσιάσει μια δουλειά πολύχρωμη και πολυσυλεκτική. Οι ιδέες μοιάζουν με φράσεις μισοτελειωμένες που όμως δένουν αρμονικά για να δημιουργήσουν τελικά μια μουσική ενότητα. Μπορεί να χρειάζεται ένα ποτήρι κρασάκι (ίσως και μια παραλία και λίγο ήλιο) για να εκτιμηθεί καλύτερα από τους μουσικόφιλους, αλλά αποτελεί σίγουρα ένα ευχάριστο ταξίδι…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Anhkein
02. The institute
03. A pleasant weekend
04. My own song
05. Next boat
06. Sum of light
07. Mount destro

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here