ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Legend (6/2010)

Ο Κώστας Λειβαδάς, παρότι συνεχώς παρόν στη δισκογραφία μέσα από τα τραγούδια του για δίσκους άλλων καλλιτεχνών, τις μουσικές του για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση  και τις συμμετοχές – συνεργασίες του, είχε πάνω από πέντε χρόνια να παρουσιάσει προσωπική δουλειά. Μετά τα: «Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα», «Μια πλευρά» και «Τι χρονιά κι αυτή», το «Κρατήσου απ’ τη στάχτη» είναι το ολοκαίνουριο προσωπικό του άλμπουμ και κυκλοφορεί από τη Legend.

 Υλικό που αντλεί έμπνευση από τα γεγονότα, προσωπικά και κοινωνικά, που τον επηρέασαν όλο αυτό τον καιρό. Ένα άλμπουμ πολύ σημερινό, που καταφέρνει να εκπέμπει αισιοδοξία και ευαισθησία, παρά τα -αδιέξοδα συχνά- θέματα που σχολιάζει. Συμμετέχουν: η Ρίτα Αντωνοπούλου σε ένα ντουέτο με τον Κώστα Λειβαδά και δύο ονόματα- έκπληξη, η Δέσποινα Γλέζου και ο Γιώργος Ρωμανός. Η μουσική και οι στίχοι είναι του Κώστα Λειβαδά ενώ τους στίχους στο τελευταίο τραγούδι «Το φάντασμα που δεν αφήνει ίχνη» υπογράφει ο Γιώργος Ρωμανός.

 Ο ίδιος ο Κώστας Λειβαδάς σημειώνει:

Αυτό κι αν ήταν περιπέτεια. Άρχισα να προετοιμάζω τις ηχογραφήσεις και δεν το πίστευα. Πέντε χρόνια με το ρολόι. Σα να επιστρέφεις από ένα περίεργο είδος εξορίας. Υλικό συγκεκριμένο και σφιχτό  η ζωή μου αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια. Τώρα καταλαβαίνω ακριβώς τι θα πει προσωπικός δίσκος…

Οι φωτιές στο λεκανοπέδιο και τα θύματά τους – δύο φορές τη γλίτωσε από θαύμα το σπίτι μου – η ψυχανάλυση, ο αναβρασμός της κοινωνίας και η μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία της, ο Έρωτας και τα σοβαρά αδιέξοδα πάσης φύσεως, η σημασία της υγείας. Ναι, πάνω και κάτω από όλα, αυτό: Ένα φιλί ζωής μέσα σε μια ατμόσφαιρα θανάτου. Ο καινούριος σπόρος που μπαίνει στο καμένο χώμα. «Στα μαύρα νερά, στην ψεύτρα φωτιά, ΚΡΑΤΗΣΟΥ ΑΠ’ ΤΗ ΣΤΑΧΤΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ». Υπάρχει άλλος δρόμος;

Συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες όλοι οι φίλοι μουσικοί και ενορχηστρωτές, η αιθέρια Ρίτα Αντωνοπούλου, η Δέσποινα Γλέζου και ο Γιώργος Ρωμανός, η φωνή και η «ψυχάρα» της πρώτης, η φωνή, το μαγικό άγγιγμα στη slide και οι ιδέες του δεύτερου. Σύνδεση βαθιά και ισχυρή με το συναρπαστικό και αθώο ποτάμι της καλής ηλεκτρικής ελληνόφωνης μουσικής, που τόσο χρειαζόμαστε ΞΑΝΑ στις μέρες μας.

Μακάρι να έχουμε, να μπορούμε και να θέλουμε πάντα κάτι να πούμε. Δεν είναι εύκολο. Ποτέ δεν ήταν.

Χορεύοντας στ’ όνειρο, Κ.Λ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Κώστας Φροντιστής –
fr_kostas@musiccorner.gr

Στην περίπτωση που ένας καλλιτέχνης έχει αποδείξει το ταλέντο του, τόσο στην σύνθεση και τον στίχο όσο και στην ερμηνεία, είναι λογικό να είναι ευπρόσδεκτη μια νέα του δουλειά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Κώστας Λειβαδάς, που μας δίνει σπάνια την χαρά να ακούμε προσωπικές του δουλειές, καθώς η μεγαλύτερη μερίδα της δουλειάς του, αφορά συνθέσεις για άλλους καλλιτέχνες. Όπως φαίνεται όμως αυτή ήταν μια περίοδος που σίγουρα είχε την ανάγκη να μιλήσει μέσα από τα τραγούδια του. Γεγονός το οποίο φαίνεται από την ενότητα του δίσκου και το πόσο δουλεμένα φαίνεται να είναι τα κομμάτια.

Το «Κρατήσου από τη στάχτη» είναι η τέταρτη κατά σειρά προσωπική δουλειά του Κώστα Λειβαδά, με τίτλο επίκαιρο καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο υψηλού κινδύνου για φωτιές, αλλά και ο ίδιος είναι επηρεασμένος από τις περσινές καταστροφικές φωτιές. Και αυτή τη φορά φαίνεται να είναι πιο προβληματισμένος από ποτέ για γεγονότα που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον, την νεολαία αλλά και τον έρωτα. Δε μπορεί να θεωρηθεί πολιτικοποιημένος δίσκος αλλά σίγουρα καταγγέλλει πολλά από τα «στραβά» της σημερινής εποχής, μέσα από τραγούδια όπως το «Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» που έχει γίνει ήδη γνωστό, αλλά και το «Σας βαρέθηκα».

Δυνατές στιγμές σε αυτόν τον δίσκο, είναι οι τρεις συμμετοχές, που του δίνουν άλλο αέρα. Από τη μία το ντουέτο «Υπολογιστές» με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, μέσα από το οποίο εκφράζει την ανησυχία «Πόσο ακόμα θα προσπερνάμε τις ζωές μας, μέσα από τους υπολογιστές μας». Από την άλλη, ιδιαίτερη η συμμετοχή της Δέσποινας Γλέζου σε ρόλο μητέρας, στο τραγούδι «Όχι μπάλα στο σαλόνι», καθώς και του Γιώργου Ρωμανού με διπλό ρόλο (ερμηνευτής στο τραγούδι «Άγγελοι μ’ ένα φτερό» αλλά και στιχουργός στο «Το φάντασμα που δεν αφήνει ίχνη»).

Κατ’ εμέ πάντως, οι πιο ιδιαίτερες στιγμές της δουλειάς είναι τα πιο μελωδικά τραγούδια που ο Κώστας ξέρει να καταθέτει μέσα από την ψυχή του, με πιο χαρακτηριστικό δείγμα, το τραγούδι «Καρδούλα μου», μια από τις ωραιότερες μπαλάντες που έχω ακούσει τελευταία, καθώς και το «Αντίο αγάπη μου παλιά».

Με μια καλή ακρόαση λοιπόν, μπορεί να καταλάβει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με ένα δίσκο που έχει πράγματα να καταθέσει και επειδή ο Λειβαδάς λειτουργεί γενικά με αυτή τη λογική, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί βγάζει προσωπικές δουλειές ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί να θέλουμε να ακούμε πιο συχνά τραγούδια του, αλλά ανήκει όπως φαίνεται στους τραγουδοποιούς, που κυκλοφορούν δισκογραφικές δουλειές μόνο όταν έχουν ουσιαστικό λόγο και όταν νοιώσουν ότι το υλικό τους είναι έτοιμο να βγει στο κοινό. Και έτσι περιμένουμε να συνεχίσει…!

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα
02. 10 αριθμούς
03. Υπολογιστές (ντουέτο με τη Ρίτα Αντωνοπούλου)
04. Μόνο οι Άγιοι (Μένουν μόνοι μια νύχτα σαν κι αυτή)
05. Όχι μπάλα στο σαλόνι (συμμετέχει η Δέσποινα Γλέζου)
06. Θηρίο
07. Καρδούλα μου
08. Σας βαρέθηκα
09. Στάχτη του ονείρου
10. Αντίο, αγάπη μου παλιά
11. Σπόροι
12. Άγγελοι μ’ ένα φτερό (ερμηνεύει ο Γιώργος Ρωμανός)
13. Το φάντασμα που δεν αφήνει ίχνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here