ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (9/2010)

Λονδίνο – Αθήνα … Αθήνα – Λονδίνο. Πόσο διαρκεί άραγε αυτή η πτήση; Ο Λεωνίδας Μαράντης με τον πρώτο του δίσκο μπορεί “τον κόσμο να αλλάξει” και να μας ταξιδέψει από την “Σκουφά και Σίνα” μέχρι και το “Λονδίνο” μέσα σε 53 μόλις λεπτά.

Μετά από 8 χρόνια περιπλανήσεων στην πρωτεύουσα του rock, έχοντας στις αποσκευές του μελωδίες, ακούσματα και ερεθίσματα επηρεασμένα από το vibe του βρετανικού rock και ύστερα από μια ενδιάμεση στάση στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 2008 με το “Ανεξίτηλο Χρώμα”, ο Λεωνίδας δεν φοβάται να παντρέψει τον άλλοτε brit pop και άλλοτε indie rock ήχο του με τον ελληνικό στίχο και να προσγειωθεί δυναμικά στα ελληνικά μουσικά δρώμενα.

Στίχος θαρραλέος, φωνή βαθειά, κιθάρες με νεύρο, πιάνο με συναίσθημα πλάθουν εικόνες και στήνουν ένα φωτεινό μουσικό ταξίδι. Πότε με την χορευτική διάθεση του “Σκουφά και Σίνα” και του “Πιο λίγο από χθες”, πότε με τον ταξιδιάρικο χαρακτήρα της “Μάγισσας” και του “Κορίτσι μου εργαζόμενο”, πότε με το μελαγχολικό ύφος που κρύβεται στο “Λονδίνο”, στο “Ολόγυρα” και στο “Ποιος το ξέρει”, ο Λεωνίδας προσεγγίζει το πάντα επίκαιρο θέμα του έρωτα από την οπτική γωνία της μνήμης, της έντονης νοσταλγίας αλλά και της προσμονής.

Ενορχηστρωτής και ηχολήπτης σ’ αυτό το ταξίδι είναι ο Στέφανος Δανιηλίδης, ο οποίος καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά και να αναδείξει μέσα στον φρέσκο του ήχο τις πρωτότυπες και γκαζωμένες κιθάρες του Αλέκου Βουλγαράκη, το δυναμικό μπάσο του Κωστή Βήχου και το παθιασμένο παίξιμο του Πάνου Τόλιου στα τύμπανα. Κάπου εκεί έρχεται και ο Μύρωνας Στρατής να προσθέσει την ιδιαίτερη πινελιά του με τις κιθάρες του και τις ενορχηστρωτικές του ιδέες σε τρία τραγούδια.

Με την πρώτη ακρόαση του δίσκου, είναι ξεκάθαρο πως ο Λεωνίδας Μαράντης, κουβαλώντας στις πλάτες του λίγη απ’ την συννεφιά του Λονδίνου, επιστρέφει στην Αθήνα με έναν “Άσο στο μανίκι” για να ντύσει με μουσική τα καθημερινά μας ταξίδια.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Πρώτος δίσκος για τον επί χρόνια διαμένοντα στην Αγγλία Λεωνίδα Μαράντη και οι επιρροές του από τη βρετανική σκηνή είναι εμφανείς.

Ωστόσο, ο δίσκος τον βρίσκει στην Αθήνα και συγκεκριμένα «Σκουφά και Σίνα». Πρόκειται για ένα χορευτικό pop/rock κομμάτι με κεντρικό θέμα την τυχαία συνάντηση με μια παλιά αγάπη. Ο ερμηνευτής τολμά να παραδεχτεί ότι αυτός ευθύνεται για το χωρισμό. Η κοπέλα, γεμάτη ανωτερότητα, του χαμογελάει γλυκά, πριν μπει στο ταξί και χαθεί ξανά μέσα στους πολύβουους δρόμους της πρωτεύουσας. Η μουσική, που θυμίζει Onirama και Μύρωνα Στρατή, μπορεί να μην διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας, προσδίδει όμως μια feel-good διάθεση σε μια αφήγηση που αγγίζει τη μελαγχολία. Αν και αρκετά φορμαλιστικό ως τραγούδι, αποτελεί ένα καλό άνοιγμα για το δίσκο.

Το «Όταν Φεύγεις» δίνει το στίγμα της συγκεκριμένης δουλειάς. Κιθαριστική rock σε τραγούδια που μιλούν για το χωρισμό και τον πόνο που προκαλούν οι σχέσεις. Στιχουργικά και μουσικά το τραγούδι δεν εντυπωσιάζει, κυρίως λόγο της χρήσης ιδεών και φράσεων που όλο και κάπου έχουμε ξανακούσει.

Επόμενος σταθμός είναι ο «Άσος στο Μανίκι». Ο τραγουδιστής φανερώνει στην κοπέλα τα συναισθήματά του χωρίς φόβο, εκείνη όμως δεν τολμά και επιμένει να κρατά επιφυλακτική στάση. Οι γρήγοροι, χορευτικοί ρυθμοί του και το κολλητικό ρεφρέν μπορούν να κάνουν αυτό το κομμάτι επιτυχία. Στα ίδια μουσικά χνάρια κινείται και το τραγούδι που ακολουθεί με τίτλο «Πιο Λίγο από Χτες».

Η πρώτη μπαλάντα του δίσκου, το «Ποιος το Ξέρει», προσεγγίζει το θέμα των γνωριμιών μέσω διαδικτύου. Με μια μεγάλη δόση μελαγχολίας αποτυπώνει τη φαντασιακή σχέση που αναπτύσσουν δύο άνθρωποι που γνωρίζονται στον κυβερνοχώρο. Ο ήρωάς του μάλιστα τολμά να αναρωτηθεί αν πραγματικά θα συναντήσει ποτέ αυτή την κοπέλα. Πρόκειται για ένα άρτια εκτελεσμένο κομμάτι με σύγχρονους προβληματισμούς που αγγίζουν τον ακροατή.

Την αγαπημένη του – όπως φαίνεται – ιδέα της εγκατάλειψης από το άλλο μισό χρησιμοποιεί και στη «Μάγισσα». Αυτή τη φορά η κοπέλα φέρει την ευθύνη για τη διάλυση της σχέσης. Το τραγούδι διαθέτει έντονες βρετανικές pop/rock επιρροές.

Η ζωή είναι καλύτερη όταν ο άνθρωπος είναι χαρούμενος. Αυτό υποστηρίζει στο «Τον Κόσμο Ν’ Αλλάξεις», του οποίου ο ήχος δεν διαφοροποιείται σε σχέση με τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου. Ούτε όμως το «Ανεξίτηλο Χρώμα» που ακολουθεί στρέφεται προς διαφορετικά μουσικά μονοπάτια. Πρόκειται για μπαλάντα με κεντρικό θέμα το χωρισμό και τη δύναμη των αναμνήσεων.

Ένα τραγούδι που φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα πολλών αντρών είναι το «Κορίτσι μου Εργαζόμενο». Η σύντροφος του τραγουδιστή είναι φιλόδοξη, εργάζεται όλη μέρα, κουράζεται και τον βλέπει ελάχιστα. Αυτός όμως θέλει να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί της, γι’ αυτό την καλεί να παρατήσει τη δουλειά της και να φύγουν μαζί κάπου μακριά. Όσο ουτοπική κι αν είναι η ευχή του, την αποτυπώνει με τρόπο τρυφερό, ενώ γεμίζει το τραγούδι με δυνατές κιθάρες και το ντύνει με μια καλή ερμηνεία. Ακολουθούν τα «Ολόγυρα» και «Για Σένα».

Το καλύτερο κομμάτι έρχεται στο τέλος. Το «Λονδίνο» αποτελεί την ψυχή του δίσκου, καθώς σ’ αυτό αποτυπώνονται τα πιο ειλικρινή και βαθιά συναισθήματα του δημιουργού του. Η βρετανική πρωτεύουσα μετατρέπεται σε ερωμένη, την οποία, όσο κι αν προσπάθησε, ποτέ δεν κατάφερε να κατακτήσει. Οχτώ χρόνια έζησε εκεί, νιώθοντας πάντοτε ξένος. Είναι τραγούδι μελαγχολικό, ειλικρινές, σκοτεινό, με τη μονότονη βροχή και τις γλυκές μελωδίες της πόλης να το πλημμυρίζουν και τις παλιές αγάπες να το στοιχειώνουν. Μακάρι να ήταν έτσι όλος ο δίσκος.

Το «Λονδίνο-Αθήνα» ως μουσική πρόταση ακολουθεί το ρεύμα της εποχής που θέλει νεαρούς μουσικούς να παρουσιάζουν pop/rock συνθέσεις. Η φωνή του Μαράντη, χωρίς να διαθέτει μια ξεχωριστή, μοναδική χροιά, δένει πολύ καλά με τα τραγούδια που ερμηνεύει. Εξάλλου έχει γράψει όλους τους στίχους και έχει συμμετάσχει στη σύνθεση όλων των κομματιών.

Μπορεί να μην μιλάμε για έναν ανανεωτή της εγχώριας pop/rock σκηνής, τραγούδια όμως όπως το «Λονδίνο» αφήνουν υποσχέσεις για το μέλλον…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Σκουφά και Σίνα
02. Όταν φεύγεις
03. Άσος στο μανίκι
04. Πιο λίγο από χθες
05. Ποιος το ξέρει (MSN)
06. Μάγισσα
07. Τον κόσμο ν’ αλλάξεις
08. Ανεξίτηλο χρώμα
09. Κορίτσι μου εργαζόμενο
10. Ολόγυρα
11. Για σένα
12. Λονδίνο

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here