ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Legend (6/2010)

«Από τον Τσιτσάνη στον Χατζιδάκι» λέγεται το νέο διπλό cd του Μανώλη Μητσιά με 43 από τα ωραιότερα τραγούδια των δύο μεγάλων Ελλήνων συνθετών από ζωντανή ηχογράφηση… Ο σπουδαίος ερμηνευτής, μαζί με την Ορχήστρα Nυκτών Eγχόρδων του Δήμου Πατρέων υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη, παρουσιάζουν ένα διάλογο ανάμεσα στον Τσιτσάνη και τον Χατζιδάκι υπό τους ήχους της κιθάρας, του μαντολίνου και της μάντολας.

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος σημειώνει για την έκδοση αυτή:
«Η έκπληξη ήρθε από το καλώδιο του τηλεφώνου. «Άκου», μου είπε ο φίλος μου Μανώλης Μητσιάς, με φωνή παλλόμενη από συγκίνηση. Άκουσα. Αρκετή ώρα και συγκλονίστηκα. Τραγούδια μαγικά, ανθισμένα, που περνάνε τα χρόνια και δεν μαραίνονται ποτέ. Τραγούδια, από τα καλύτερα του Χατζιδάκι και του Τσιτσάνη. Ή του Τσιτσάνη και του Χατζιδάκι, αν προτιμάτε. Έχω πει, με άλλη ευκαιρία στην τηλεόραση, ότι το καλύτερο ελληνικό τραγούδι, κατά τη γνώμη μου, «γνώμη καρδιάς», είναι η Αχάριστη του Βασίλη Τσιτσάνη. Για τον οποίο είχε εξομολογηθεί, πριν από κάποιες δεκαετίες στον Γιώργο Μακράκη ο Χατζιδάκις, αυτόν το λόγο το μοναδικό: «Πιστεύω ότι ο Τσιτσάνης είναι η μετεμψύχωση ενός Μπαχ, ενός Μπετόβεν, ενός Μότσαρτ. Αυτός ο καλλιτέχνης, χωρίς να ξέρει να βάλει στο πεντάγραμμο ούτε μια νότα, δημιουργεί αριστουργήματα! Τραγούδια που αν τα πάρουν ως βάση μεγάλοι σύγχρονοι μουσουργοί, θα συνθέσουν έργα υψηλής τέχνης παγκόσμιας λάμψης». Και εγώ, με τη σειρά μου, δεν μπορώ να μη θυμηθώ τη δήλωση του Γιάννη Τσαρούχη: «Το μόνο πρόσωπο που αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολιτισμό είναι ο Βασίλης Τσιτσάνης». Τσιτσάνης, λοιπόν. Και Μάνος Χατζιδάκις, μαζί. Σ’ ένα «διάλογο» που σου παίρνει την ψυχή! Εκεί που τελειώνει ο ένας, αρχίζει ο άλλος. Αποτέλεσμα εκρηκτικό. Αλλά δεν είναι μόνο οι συνθέσεις του Χατζιδάκι και του Τσιτσάνη είναι και το μουσικό όχημα, με το οποίο φτάνουν στα αφτιά μας τα υπέροχα τραγούδια τους. Μια μαντολινάτα! Η ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων με διευθυντή τον Θανάση Τσιπινάκη. Τα ’χω ακούσει χίλιες φορές αυτά τα τραγούδια με λαϊκή ορχήστρα, όπου κυριαρχούν τα μπουζούκια. Με μαντολίνα, όμως ποτέ. Τ’ άκουσα τώρα. Και έμεινα άφωνος! Άφησα για το τέλος τον Μανώλη Μητσιά. Αυτόν το μεγάλο τραγουδιστή, που δεν έχει ηλικία, όπως δεν έχει ηλικία το πάθος. Ωραιότερο Μητσιά δεν έχω απολαύσει στη ζωή μου! Φωνή αντρική, χλωρή, σχεδόν εφηβική, που μοσχοβολάει Ελλάδα και καλεί σε γιορτές, πανηγύρια, αλλά και ξαφνικούς εσπερινούς. Και όλη αυτή η πανδαισία, όχι σε κονσέρβα, αλλά μαγνητοφωνημένη από ζωντανή συναυλία. Μπράβο στον Μητσιά που είχε την έμπνευση για αυτόν το δίσκο. Μπράβο στον Μακράκη που υλοποίησε με ευαισθησία και τόλμη αυτή την έμπνευση!»

Το εικαστικό του εξωφύλλου είναι του Γιώργου Σταθόπουλου.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης – tasos.kr@musiccorner.gr

Ο Μανώλης Μητσιάς είναι σαν το παλιό κρασί. Όσο περνάνε τα χρόνια, η φωνή του γίνεται όλο και καλύτερη και πιο μεστή. Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές των τελευταίων 50 ετών, με προσεγμένες επιλογές ως προς τη δισκογραφία και τις επί σκηνής εμφανίσεις του και φυσικά με τη μεγάλη τύχη σχεδόν στα πρώτα του βήματα να έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση κάποια τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι την εποχή που εκείνος ακόμη βρισκόταν στην Αμερική («Της γης το χρυσάφι» το 1971). Το ίδιο συνέβη και αργότερα, όταν πια ο αείμνηστος δημιουργός είχε επιστρέψει στην Ελλάδα («Αθανασία» το 1976 και «Χειμωνιάτικος ήλιος» δέκα χρόνια αργότερα).

Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τον Βασίλη Τσιτσάνη. Ναι μεν συνεργάστηκε μαζί του, ωστόσο ηχογράφησε τραγούδια του σε δεύτερες εκτελέσεις και δεν είχε την τύχη να ερμηνεύσει νέες δημιουργίες του. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι δεν έτρεφαν αγάπη κι εκτίμηση εκατέρωθεν και δεν είναι τυχαίο ότι ο σπουδαιότερος λαϊκός δημιουργός όλων των εποχών τον εμπιστεύτηκε το 1980 στη θεατρική παράσταση που ανέβηκε για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων του στο τραγούδι…

Να όμως που την περασμένη δεκαετία ο Μητσιάς είχε την ευκαιρία να «παντρέψει» τις μελωδίες των δυο τους με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο, μέσα από τις συναυλίες που έγιναν με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του δήμου Πατρέων υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη και τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου «ΗΧΩ» υπό τη διδασκαλία της Λένας Σουμερλή. Πρόκειται για μιαν άκρως ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση, καθώς τα αξέχαστα τραγούδια του Χατζιδάκι και του Τσιτσάνη παρουσιάζονται με μια λιτή ενορχήστρωση και με την συνοδεία κιθάρας, μαντολίνου και μάντολας…

Όλη αυτή η σημαντική προσπάθεια λοιπόν ήλθε η ώρα να κυκλοφορήσει στη δισκογραφία σε διπλό CD, ηχογραφημένη με διαφορά πέντε χρόνων (2001 Τσιτσάνης, 2006 Χατζιδάκις). Είναι μια μουσική πρόταση που δε μπορεί ν’ αφήσει αδιάφορο κανέναν απ’ όσους αγαπούν το καλό ελληνικό τραγούδι και είναι απαραίτητο κομμάτι για τη δισκοθήκη όλων μας. Ίσως στην αρχή να σας παραξενέψει ο τρόπος με τον οποίο παίζονται τα τραγούδια, αλλά στη συνέχεια θα σας κερδίσει απολύτως.

Στο πρώτο CD, ο Μητσιάς ερμηνεύει ορισμένες από τις κλασικές δημιουργίες του Βασίλη Τσιτσάνη «μπλέκοντας» κάποιες από τις αντίστοιχες του Μάνου Χατζιδάκι – γνωστές και σχετικά άγνωστες – που ο ίδιος είχε πρωτοερμηνεύσει στους κύκλους «Της γης το χρυσάφι», «Αθανασία» και «Χειμωνιάτικος ήλιος», αλλά και κάποια από τα τραγούδια της «Αθανασίας» που είχε πει η Δήμητρα Γαλάνη.

Στην αρχή του δεύτερου, έχουμε την ευκαιρία ν’ ακούσουμε σχεδόν ολόκληρη τη μουσική εργασία του Χατζιδάκι στον «Ματωμένο γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, αλλά και τη συνέχεια της παρουσίασης κλασικών δημιουργιών του Τσιτσάνη και να θυμηθούμε τις πρώτες εκτελέσεις του Μανώλη Μητσιά στους κύκλους τραγουδιών του Χατζιδάκι που αναφέραμε νωρίτερα.

Εγώ προσωπικά αισθάνθηκα υπέροχα ακούγοντας αυτά τα δύο CD, τα οποία πιστεύω ότι αποτελούν μιαν όαση μέσα στην απέραντη «έρημο» που περπατά εδώ και χρόνια το τραγούδι στη χώρα μας. Άκρως ενδιαφέρουσες οι ενορχηστρώσεις κι άψογες οι ερμηνείες του Μητσιά, από τον οποίο είχα την ευκαιρία ν’ ακούσω για πρώτη φορά κάποια κομμάτια του που δε συνηθίζει να παρουσιάζει στις κατά καιρούς «ζωντανές» εμφανίσεις του. Παράδειγμα το «Κυκλαδίτικο» που αγάπησα από μωρό παιδί, αλλά και ορισμένα τραγούδια από τον «Χειμωνιάτικο ήλιο», έναν από τους πιο αδικημένους δίσκους στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας…

Το ένθετο της έκδοσης ξεκινά μ’ ένα διθυραμβικό σημείωμα του Λευτέρη Παπαδόπουλου και συνεχίζεται με φωτογραφίες του Μητσιά από τις κατά καιρούς συνεργασίες του με τους δύο δημιουργούς. Επίσης, περιλαμβάνονται οι στίχοι των τραγουδιών αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε κάτω από κάθε ένα ν’ αναγράφεται η χρονολογία ηχογράφησης και ο τραγουδιστής ή η τραγουδίστρια που το ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση…

Η παραγωγή είναι του Γιώργου Μακράκη και το εξώφυλλο του Γιώργου Σταθόπουλου.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ CD
CD 1
01. Συννεφιασμένη Κυριακή (Βασίλης Τσιτσάνης)
02. Δεν είναι όνειρο η ζωή (Βασίλης Τσιτσάνης)
03. Τσάμικος (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
04. Οτι κι αν πω δε σε ξεχνώ (Βασίλης Τσιτσάνης)
05. Κοίτα με στα μάτια (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
06. Σαν απόκληρος γυρίζω (Βασίλης Τσιτσάνης)
07. Στ’ ουρανού την άκρη (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
08. Αχάριστη (Βασίλης Τσιτσάνης)
09. Τα παιδιά της καταιγίδας (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
10. Το σκαλοπάτι σου (Β. Τσιτσάνης, Γεράσιμος Τσάκαλος)
11. Η μικρή Ραλλού (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
12. Μάτια παλάτια (Βασίλης Τσιτσάνης)
13. Οι μέρες είναι πονηρές (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
14. Πέφτεις σε λάθη (Βασίλης Τσιτσάνης)
15. Πως να κρατήσω το φως που βασιλεύει (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
16. Πήρα τη στράτα κι έρχομαι (Βασίλης Τσιτσάνης)
17. Πρωτομηνιά (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
18. Κάθε βράδυ πάντα λυπημένη (Βασίλης Τσιτσάνης)
19. Αθανασία (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
20. Μπαξέ τσιφλίκι (Βασίλης Τσιτσάνης)
21. Μπόρα είναι θα περάσει (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
22. Συννεφιασμένη Κυριακή (Βασίλης Τσιτσάνης)

CD 2
01. Ματωμένος Γάμος (Εισαγωγή) (Μάνος Χατζιδάκις)
02. Τώρα νυφούλα μου χρυσή (Μ. Χατζιδάκις, Φ. Γ. Λόρκα, Απόδοση στα ελληνικά: Ν. Γκάτσος)
03. Νανούρισμα (Μ. Χατζιδάκις, Φ. Γ. Λόρκα, Απόδοση στα ελληνικά: Ν. Γκάτσος)
04. Σήκω νύφη ζηλεμένη (Μ. Χατζιδάκις, Φ. Γ. Λόρκα, Απόδοση στα ελληνικά: Ν. Γκάτσος)
05. Γύρνα φτερωτή του μύλου (Μ. Χατζιδάκις, Φ. Γ. Λόρκα, Απόδοση στα ελληνικά: Ν. Γκάτσος)
06. Κουβάρι κουβαράκι (Μ. Χατζιδάκις, Φ. Γ. Λόρκα, Απόδοση στα ελληνικά: Ν. Γκάτσος)
07. Ήταν καμάρι της αυγής (Μ. Χατζιδάκις, Φ. Γ. Λόρκα, Απόδοση στα ελληνικά: Ν. Γκάτσος)
08. Όταν συμβεί στα πέριξ (Βασίλης Τσιτσάνης)
09. Της γερακίνας γιος (Β. Τσιτσάνης, Κ. Βίρβος)
10. Μελαγχολικό εμβατήριο (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
11. Γλυκοχαράζουν τα βουνά (Βασίλης Τσιτσάνης)
12. Το μεθυσμένο καράβι (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
13. Χωρίσαμε ένα δειλινό [Βασίλης Τσιτσάνης)
14. Παράξενη Πρωτομαγιά (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
15. Αρχόντισσα (Βασίλης Τσιτσάνης)
16. Κυκλαδίτικο (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
17. Κάνε λιγάκι υπομονή (Βασίλης Τσιτσάνης)
18. Το παραμύθι (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)
19. Γιατί με ξύπνησες πρωί (Βασίλης Τσιτσάνης)
20. Τα καβουράκια (Βασίλης Τσιτσάνης)
21. Ο Γιάννης ο φονιάς (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here