ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Universal (4/2010)

Την γνωρίσαμε και προς μεγάλη μας έκπληξη είδαμε πώς ένα λαϊκό τραγούδι ραπάρει στα charts. Ήταν τα «Μαύρα Μεσάνυχτα», η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Μαρίας Ιακώβου. Ακούστηκε πολύ, και με ένα δεύτερο single, το «Πάλι δεν είσαι εδώ», έδωσε την ευκαιρία στη Μαρία να βρει ζωή και στο ελληνικό τραγούδι…

Το επόμενο βήμα της έχει τίτλο “ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΝΑΣΑΙΝΩ” και περιλαμβάνει 10 τραγούδια σε μουσική Κυριάκου Παπαδόπουλου και στίχους Βασίλη Γιαννόπουλου. Μας συστήθηκε ήδη με το ομώνυμο τραγούδι, ένα dance κομμάτι. «Διαφορετικό ακόμη και για μένα την ίδια», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ίσως γιατί αυτή τη φορά μας απευθύνεται με τραγούδια φορτισμένα, που άλλοτε θαρρείς πως εκκινούν από τη σκηνή του λαϊκού τραγουδιού της δεκαετίας του ΄60 κι άλλοτε από μια ιδιαίτερη μίξη ανατολίτικης και δυτικότροπης μουσικής. Το άλμπουμ ανοίγει με μια μπαλάντα, η Μαρία με την χαρακτηριστική χροιά της τραγουδάει «Κλείσε την πόρτα» και στοχεύει κατευθείαν στη συγκίνηση. Κυλάει μελωδικά και δυνατά, με τη φωνή της να ακούγεται πιο ώριμη από ποτέ, και εκεί στο τελευταίο τραγούδι, το «Έλα μια νύχτα» μας επιφυλάσσει μια έκπληξη. Ένα ωραίο χασάπικο που μας ταξιδεύει στις παλιές καλές εποχές του Ελληνικού κινηματογράφου…

 ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας – pavloszervas@musiccorner.gr

Μπήκε στο χώρο κάνοντας σημαντική επιτυχία με ένα …μετριότατο τραγούδι, τα “μαύρα μεσάνυχτα”, το οποίο έχω ξαναγράψει πως οφείλει τη καλή του πορεία κυρίως στην επιτυχημένη ομότιτλη τηλεοπτική σειρά της οποίας αποτέλεσε το soundtrack. Από το ντεμπούτο album της που κυκλοφόρησε πριν σχεδόν δύο χρόνια, ακούστηκε ένα ακόμη τραγούδι, το “πάλι δεν είσαι εδώ” και τίποτα περισσότερο.

Τώρα η Μαρία Ιακώβου επιστρέφει και αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ακολουθεί σχεδόν ακριβώς την ίδια συνταγή με το προηγούμενο album της το οποίο δεν άφησε κάτι ιδιαίτερο. Πάλι ανατολίτικα λαϊκά με κάποιες εξαιρέσεις που για μένα κάνουν τη διαφορά. Όπως το πιο καθαρόαιμο λαϊκό “απόψε” όπου το μπουζούκι μας επαναφέρει σε πιο δικά μας ακούσματα μετά την ισχυρή δόση “αμανέ style” που ακούσαμε στα πρώτα τραγούδια. Ή το ερωτικό χασάπικο “έλα μια νύχτα” με το οποίο κλείνει το cd και στο οποίο ακούμε μια διαφορετική Μαρία Ιακώβου που μπορεί να σταθεί μακριά από αυτό το έντονο ανατολίτικο στοιχείο που πραγματικά θα ‘θελα να ‘ξερα αν αποτελεί δική της επιλογή ή κάποιοι θέλουν να της το επιβάλλουν. Το “κλείσε τη πόρτα” ανήκει επίσης στα τραγούδια του album που ξεχωρίζουν.

Μέσα σε όλα υπάρχει και ένα …dance κομμάτι, το “τίποτα” το οποίο και εκτός τόπου και χρόνου το θεωρώ με την υπόλοιπη δουλειά και …”τίποτα” περισσότερο. Το “για σένα ανασαίνω” επιλέχθηκε να δώσει και τον τίτλο του στο cd, ένα λαϊκό πίστας με …”rap πινελιές” που με άφησε εντελώς αδιάφορο.

Θα ‘θελα να ακούσω από τη Μαρία Ιακώβου ένα cd με πιο γνήσια λαϊκά τραγούδια όπως το “απόψε” και κυρίως το “έλα μια νύχτα” και ελπίζω στο μέλλον να δούμε μια δουλειά της περισσότερο αφιερωμένη σε τέτοιο ύφος.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Κλείσε την πόρτα
02. Θα πιω και θα μεθύσω
03. Για σένα ανασαίνω
04. Τίποτα
05. Σ’ αγαπάω τρελά
06. Λείπεις εσύ
07. Απόψε
08. Σε θέλω
09. Επιμένω
10. Έλα μια νύχτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here