GADJO DILO
(σε… meeting με τον Φίλιππο Λαμπρινό)

Οι Gadjo Dilo είναι κάτι παραπάνω από μια μπάντα, είναι μια τρελή παρέα. Συνδυάζουν τον Μανώλη Χιώτη, τη μουσική του Χατζιδάκι και τις πενιές του Τσιτσάνη με τη Gypsy Jazz παράδοση του Django Reinhardt σε έναν ασταμάτητο πειραματισμό. Ο πρώτος τους δίσκος «Manouche de Grec» τους απογείωσε και πλέον συγκαταλέγονται στα κορυφαία συγκροτήματα στην Ελλάδα. Εισβάλλουν όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας γιατί πολύ απλά είναι μια μπάντα που σου φτιάχνει το κέφι.

Με αφορμή την εμφάνιση των Gadjo Dilo στο Ρυθμός Live stage στις 23 του μήνα θελήσαμε να έχουμε μια συνομιλία μαζί τους. Λόγω περιορισμένου χρόνου και αυξημένων υποχρεώσεων η συνάντησή μας δεν πραγματοποιήθηκε. Αντ’ αυτού είχαμε μια σύντομη κουβέντα …εξ’ αποστάσεως με την εξαιρετική φωνή των Gadjo Dilo, την γλυκιά Ηλιάνα Τσαπατσάρη.

gadjo_dilo_2013_10_028

Music Corner: Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους Gadjo Dilo και τους επιτρέπει να θεωρούνται ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή;
Gadjo Dilo: Κατ’ αρχάς σας ευχαριστούμε πολύ για το κομπλιμέντο. Το δεχόμαστε με ευχαρίστηση -αν και τέτοιες κρίσεις είναι αρκετά υποκειμενικές- πόσω μάλλον δε όταν η ελληνική μουσική έχει να επιδείξει μεγάλο πλήθος σχημάτων που παρουσιάζουν εξαιρετικά αξιόλογες δουλειές σε όλα τα είδη μουσικής! Η δουλειά η δική μας παράγεται με αγάπη, μεράκι, σεβασμό και τις καλύτερες προθέσεις, χωρίς διάθεση εντυπωσιασμού και αυτοπροβολής, και κατά τη δική μου κρίση αυτό είναι κάτι που εκτιμά πολύ ένας ακροατής, έστω κι αν δεν προτιμά το μουσικό αυτό είδος.

Music Corner: Τα τραγούδια που έχετε διασκευάσει έχουν ερμηνευτεί κατά κύριο λόγο από αντρικές φωνές, όμως εσείς τα ερμηνεύετε με μια γυναικεία, αναμφισβήτητα εξαιρετική φωνή. Σκοπίμως επιλέξατε μια γυναικεία φωνή και μια γυναικεία παρουσία;
Gadjo Dilo: Σαφώς μια γυναικεία παρουσία φέρνει μιαν άλλη ευαισθησία και γλύκα στους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας, και εξισορροπεί αν θέλετε την… τεστοστερόνη του υπόλοιπου σχήματος! Πέρα όμως από αυτά, όχι, δεν ήταν σκόπιμη η επιλογή αυτή. Να σημειώσω εδώ ότι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μας αποτελείται από ορχηστρικά κομμάτια, τις μελωδίες των οποίων αναλαμβάνουν να ερμηνεύσουν τα όργανα, πολλές φορές εκφράζοντας πολλαπλάσια συναισθήματα από όσα θα μπορούσα εγώ με τη φωνή μου.

Music Corner: Πώς επιλέγετε ποια τραγούδια διασκευάζετε; Τι σας κεντρίζει το ενδιαφέρον;
Gadjo Dilo: Η δεξαμενή της ελληνικής μουσικής είναι τεράστια, και χρειάζονται πολλές… βουτιές για να επιλέξουμε, μέσα στον πλούτο των αξιόλογων και διαχρονικών τραγουδιών, κάποιο που θα διασκευάσουμε. Έχουμε όμως ένα πολύ σαφές πλαίσιο αναφοράς στη δουλειά που κάνουμε: παίζουμε, ενορχηστρώνουμε, σκεφτόμαστε και διασκευάζουμε πάνω στο μουσικό ιδίωμα της gypsy jazz. Αυτό σημαίνει οτι τα τραγούδια που επιλέγουμε δεν αρκεί να είναι όμορφα, να μας αρέσουν, να έχουν στίχο με νόημα, να είναι ενδιαφέροντα αρμονικά και μελωδικά, να είναι αγαπητά. Θα πρέπει να μπορούν να “πειραχτούν” απο μας με τρόπο τέτοιο, ώστε και να βρισκόμαστε εντός του πλαισίου της μουσικής που παίζουμε, αλλά και να μη χάσουν το νόημα, τη γλύκα και την αρχική πρόθεση του συνθέτη/στιχουργού τους.

gadjo_dilo_2013_10_021

Music Corner: Πώς νιώθετε που έχετε καταφέρει νέα παιδιά να έρθουν σε επαφή –σε σημείο να μην χάνουν στίχο– με παλιά ελληνικά τραγούδια μέσα από δικές σας διασκευές; Φανταζόσασταν ποτέ ότι θα φέρνατε στην επικαιρότητα με τόση μεγάλη επιτυχία τραγούδια ξεχασμένα δίνοντάς τους μια δεύτερη ζωή;
Gadjo Dilo: Αυτό που αναφέρετε είναι πολύ πολύ ευχάριστο, αν και δεν πιστεύω ότι τα τραγούδια αυτά ήταν ξεχασμένα ποτέ! Φυσικά και είναι στην πρόθεσή μας το να προσφέρουμε μια λίγο διαφορετική αφήγηση αυτών των τραγουδιών, αλλά η επιτυχία αυτής δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Η διασκευή, έννοια συνυφασμένη με την ιστορία της τζαζ μουσικής, είναι μερικές φορές λίγο παρεξηγημένη στον ελληνικό χώρο. Συχνά θεωρείται ότι κάποια πράγματα “δεν τα αγγίζεις” ή θα “τα χαλάσεις”, αν προσπαθήσεις να εκφράσεις κάπως διαφορετικά αυτό που αισθάνεσαι ότι λένε (μουσικά και στιχουργικά). Κι όμως, εκτός αν κανείς θελήσει με χυδαίους τρόπους να εντυπωσιάσει ή να εκμεταλλευτεί τη δύναμη μιας διαχρονικής σύνθεσης, πιστεύω ότι μόνο καλό μπορεί να βγει από τον πειραματισμό και την επεξεργασία. Άλλωστε, αλλιώς εξέφραζαν το “σ’ αγαπώ”, το “είμαι χαρούμενος”, το “πονάω” στην Ελλάδα του 1940, κι αλλιώς θα το έλεγε τώρα ένας νέος άνθρωπος, και η μια εκδοχή ούτε ακυρώνει ούτε επικαλύπτει την άλλη.

Music Corner: Πιστεύετε ότι μπορούν να γραφτούν σήμερα τραγούδια διαχρονικά σαν του Χιώτη ή του Τσιτσάνη;
Gadjo Dilo: Δύσκολη ερώτηση! Σαφώς ο… χρόνος θα δείξει το αν κάτι πρόκειται να μείνει στο χρόνο. Αυτό που ονομάζουμε “διαχρονικότητα”, σε όλα τα είδη τέχνης, έχει να κάνει με ποιότητες μέσα στο καλλιτεχνικό έργο που αναγνωρίζονται και από επόμενες γενιές ως άξιες διατήρησης -στην πράξη ή στην ανάμνηση. Η ταπεινή μου γνώμη πάνω σε αυτό είναι η εξής: όταν κάτι έρχεται από έναν καλό μάστορα με αγνή πρόθεση και ανοιχτό μυαλό, κι όταν δεν στοχεύει στην εφήμερη επιτυχία, έχει πολλές πιθανότητες να διατηρηθεί στο χρόνο.

Music Corner: Πότε κυκλοφορεί ο νέος σας δίσκος; Πώς θα ονομάζεται και τι θα περιλαμβάνει; Γράφετε τραγούδια και με δικούς σας στίχους ή θα επιμείνετε στις διασκευές;
Gadjo Dilo: Ελπίζουμε ότι μέσα σε δύο μήνες ο δεύτερός μας δίσκος θα είναι έτοιμος. Ακόμη φυσικά δεν έχουμε καταλήξει ούτε στον τίτλο ούτε στην τελική μορφή του, γιατί οι καλές ιδέες είναι πολλές και μας χρειάζεται φιλτράρισμα! Σίγουρα θα είναι στα πλαίσια αυτού που κάνουμε: δηλαδή το μουσικό περιβάλλον θα είναι βασισμένο στους ήχους και τους τρόπους της gypsy jazz, ενώ το υλικό θα περιλαμβάνει μεν διασκευές σε γνωστά ελληνικά κομμάτια αλλά ίσως και δικό μας υλικό -ορχηστρικό ή με στίχο.

Music Corner: Αυτό τον καιρό θα εμφανιστείτε στο Ρυθμός Live Stage. Τι ετοιμάζετε;
Gadjo Dilo: Πρόκειται για μία μόνο εμφάνιση, την Παρασκευή 23/1. Ετοιμάζουμε ένα όμορφο ταξίδι, με όχημα τη gypsy jazz και προορισμούς πότε το Παρίσι του 1930-40, πότε την παλιά Αθήνα, πότε τους τσιγγάνικους καταυλισμούς.

Music Corner: Τι θέλετε να πετύχετε στα live σας, γιατί δηλαδή ο κόσμος να επιλέξει να έρθει να σας δει; Πότε νιώθετε ικανοποιημένοι;
Gadjo Dilo: Σκεφτείτε αυτό: από τη μια έχετε ένα κομμάτι 3 λεπτών στο ραδιόφωνο ή -στην καλύτερη περίπτωση- έναν δίσκο της μιας ώρας με ηχογραφημένη μουσική, κι από την άλλη έχετε 2,5 ώρες επικοινωνίας με έξι άτομα τα οποία δίνονται και αλληλεπιδρούν για να “φτιάξουν” μια κατάσταση. Θα βλέπετε τη μουσική να παράγεται εκείνη τη στιγμή, από τα χέρια μας και τις φωνές μας, και θα σας αφηγηθούμε (με τα όργανα ή με τα λόγια) το μουσικό και χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσονται οι διασκευές που κάνουμε, πράγμα που δε θα είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί σας από μακριά ή μέσα σε ένα τρίλεπτο. Αν καταφέρουμε να αγγίξουμε έστω και λίγο κάποιους ανθρώπους που θα παρακολουθήσουν την παράσταση και να τους “βάλουμε στο κόλπο”, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι.

Music Corner: Ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή σας μέχρι στιγμής;
Gadjo Dilo: Τώρα, τι να σας πω… Έχουμε περάσει πολλά όμορφα πράγματα με τα παιδιά. Επειδή είμαι η τελευταία που ήρθε στο σχήμα,  φαντάζομαι εκείνοι που είναι μαζί από το 2009 θα σας περιέγραφαν ακόμη περισσότερα! Σίγουρα για κάποιον τρίτο ξεχωρίζουν κάποιες στιγμές “επιτυχίας” του σχήματος, όπως οι συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις, η παράσταση στο Ηρώδειο με τη Μαίρη Λίντα, ή το ότι ο δίσκος πήγε ανέλπιστα καλά και πήρε πολύ καλές κριτικές εντός και εκτός Ελλάδος. Για μένα άλλη είναι η επιτυχία: το ότι σε καλές και σε δύσκολες στιγμές (που δυστυχώς δε μας έλειψαν) δε μας λείπει το χιούμορ και τα πειράγματα, αγαπιόμαστε όσο κι αν τσακωθούμε, και καταφέραμε από το τίποτα, με πολλή μελέτη, καλή πίστη και.. αυτοχρηματοδότηση να εδραιώσουμε μια παρουσία σε εποχή δύσκολη για ανάλογα εγχειρήματα, και να αισθανόμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας. Δεν είναι και λίγο!

Music Corner: Τι εύχεστε να κρύβει το μέλλον για τους Gadjo Dilo;
Gadjo Dilo:
Μακάρι να είμαστε καλά, με έμπνευση και διάθεση για δημιουργία και παίξιμο, και να μπορέσουμε να φτιάχνουμε ωραίες μουσικούλες για να γλυκαίνουμε πρώτα τις δικές μας ψυχές κι έπειτα τις δικές σας!

gadjo_dilo_2013_10_042

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner…