19/10/2012
www.musiccorner.gr

THE COOGARS
(σε …meeting με τον Γιάννη Νανίδη
)

Οι Coogars, με το εσκεμμένα ανορθόγραφο όνομα, είναι ένα νέο συγκρότημα από την Αθήνα. Οι Αλέξης Θεοδώρου (drums), Αράμ Χατζαντουριάν (κιθάρα, φωνητικά) και Γιώργος Χρόνης (μπάσο, φωνή) είναι ένα χρόνο περίπου μαζί και έχουν παρουσιάσει ήδη πολλές φορές τη μουσική τους σε μουσικές σκηνές στην Αθήνα.

Χαρακτηρίζουν τη μουσική που παίζουν “garage – blues rock”, κάτι που είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος, μέχρι να ακούσει τα κομμάτια τους. Αυτοχαρακτηρίζονται ως οι “Έλληνες Black Keys”. Εκείνοι το λένε αυτοσαρκαζόμενοι. Εμείς πιστεύουμε ότι όντως μπορούν να γίνουν!

Λίγο πριν από την παρουσίαση του πρώτου EP τους, οι “Coogars” προσπαθούν να εξηγήσουν στο MC γιατί πρέπει να τους προσέξουμε

Music Corner: Πώς δημιουργήθηκαν οι “Coogars” και ποια είναι η σχέση σας με τις μεγαλύτερες, σεξουαλικά επιθετικές γυναίκες (cougars);
Αράμ: Ουσιαστικά φτιαχτήκαμε τυχαία. Μέσα από μία πρόβα με ένα άλλο συγκρότημα που είχαμε, που δεν έγινε ποτέ, βρεθήκαμε με τον Γιώργο να τζαμάρουμε σε ένα στούντιο εντελώς καινούρια πράγματα, διαφορετικά από αυτά που παίζαμε μέχρι τότε. Είδαμε ότι αυτό το πράγμα ήταν ωραίο και ότι μπορεί να πάει κάπου. Στη συνέχεια προστέθηκε ο Αλέξης κι έτσι δημιουργήθηκαν οι Coogars.
Αλέξης: Η σχέση μας με τις αληθινές cougars μπορείς να πεις ότι είναι δυνητική, αλλά επιθυμητή!
Γιώργος: Δεν είναι ότι το ψάξαμε το όνομα. Μπορείς να διαλέξεις ένα όνομα στην τύχη. Διαλέξαμε ένα όνομα το οποίο ακούγεται ωραία και βρίσκεται εύκολα. Γι’ αυτό δεν είναι γραμμένο και σωστά. Αν ψάξεις cougars στο google θα σου βγουν ένα εκατομύριο άλλα πράγματα. Αν το γράψεις όπως το γράφουμε εμείς, με λίγη προσπάθεια, θα μας βρεις.

Music Corner: Πόσα χρόνια ασχολείστε ο καθένας με τη μουσική;
Αλέξης: Εγώ είμαι ο νεότερος από όλους. Παίζω ντραμς 2,5 χρόνια. Ήμουν φοιτητής στο Χημικό και δεν είχα κανένα άλλο ενδιαφέρον. Έπρεπε να βρω κάτι να ασχοληθώ και σκέφτηκα ότι απολαμβάνω περισσότερο τη μουσική. Στο συγκρότημα ξεκίνησα να παίζω τον προηγούμενο Οκτώβρη, άπειρος, χωρίς να έχω συναναστραφεί ποτέ ουσιαστικά με τον χώρο.
Γιώργος: Εγώ παίζω μουσική γύρω στα 7 χρόνια. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με κάποιο όργανο συγκεκριμένα. Από πλήκτρα μέχρι τσέλο, τα έχω δοκιμάσει όλα και δεν μπορώ να πω ότι είμαι καλός σε κανένα. Αυτό που με συναρπάζει τελευταία είναι η φωνή και αυτό προσπαθώ να εξερευνήσω.
Αράμ: Ξεκίνησα να παίζω κλασσική κιθάρα πριν από 8 χρόνια και ασχολήθηκα πιο σοβαρά στο πανεπιστήμιο. Μετά την παράτησα επειδή δεν είναι στα ενδιαφέροντα μου να παίζω κλασσικά έργα. Ωραία είναι, αλλά δεν είναι αυτό που ήθελα να κάνω εγώ. Ήμουν σε διάφορες μπάντες στο σχολείο και μετά στο πανεπιστήμιο.

Music Corner: Ποιοι έχουν επηρεάσει τη μουσική σας; Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς την garage blues rock μουσική που παίζετε;
Γιώργος: Νομίζω ότι η μουσική μας αντικατοπτρίζει τα δικά μας αγαπημένα ακούσματα: Black Keys, White Stripes, Arctic Monkeys (στην καινούρια αμερικάνικη μορφή τους), The Heavy, Miles Kane, Stray Cats και τελευταία ακούμε τους Band of Skulls που μας αρέσουν πολύ.
Αράμ: Κάποια στιγμή σε μια πρόβα είχαμε πει ότι το είδος μουσικής που παίζουμε είναι “αντρικά πράγματα”, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν σου αρέσουν δύο είδη μουσικής μπορείς να τα παντρέψεις. Έτσι προέκυψε το garage blues rock. Προσπαθούμε να δούμε τη μουσική με πιο βαρύ ήχο, πιο πολλές βρώμικες κιθάρες, πιο αργούς ρυθμούς και πιο αρρωστημένα και blues φωνητικά.

Music Corner: Αν και στα live σας παρουσιάζετε κυρίως covers, έχετε και κάποια δικά σας κομμάτια. Ποια είναι η δημιουργική διαδικασία που ακολουθείτε; Γιατί επιλέγετε ξένο στίχο;
Αλέξης: Όλες οι μπάντες, ακόμα και οι πιο γνωστές, όταν ξεκινούν να γράφουν, το κάνουν με τον ίδιο τρόπο. Όλα ξεκινούν από μια ιδέα εντελώς ακατέργαστη, που μπορεί να έχει κάποιος απο εμάς. Το λέει στους υπόλοιπους και ο καθένας προσθέτει το δικό του κομμάτι. Το καλό σε αυτό το σχήμα είναι ότι όλοι προτείνουν τι μπορεί να παίξει ο άλλος και συνεργαζόμαστε τέλεια. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κομμάτια που είναι καλά σαν σύνολο και όχι καλά ως προς ένα συγκεκριμένο σόλο.
Αράμ: Όσον αφορά το στίχο, στο είδος της μουσικής που παίζουμε, ξενίζει ο ελληνικός στίχος. Βγάζεις στην αρχή κάποια cover, που έχουν ξένο στίχο και όταν γράφεις ένα κομμάτι που είναι της ίδιας λογικής και στυλ και βάλεις ελληνικό στίχο, δείχνει, νομίζω, μια σύγχυση ταυτότητας.
Γιώργος: Δεν γράφω ή τραγουδάω ελληνικό στίχο, εγώ προσωπικά, επειδή είναι συνδυασμένος με είδη τα οποία απεχθάνομαι. Κι επειδή έχω μεγαλώσει ακούγοντας μουσική με ξένο στίχο, δεν μου αρέσει να τραγουδάω στα ελληνικά.

Music Corner: Τι πιστεύετε ότι θα προσελκύσει τον κόσμο να έρθει να δει ένα live σας;
Αράμ: Η …εξωτερική εμφάνιση, κυρίως του Αλέξη! Αστειεύομαι!
Αλέξης: Από τα σχόλια που έχουμε λάβει για τα live μας, μας λένε ότι βγάζουμε πολλή ενέργεια πάνω στη σκηνή και ότι κρατάμε τον κόσμο σε επαφή.
Γιώργος: Κάτι που θα θέλαμε να προσελκύσει τον κόσμο να έρθει στα live μας, είναι να θέλει να ακούσει τα δικά μας κομμάτια, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Επειδή ο κόσμος που δεν είναι συνηθισμένος να ακούει μουσική έρχεται για να πάρει μασημένη τροφή, δηλαδή διασκευές. Αλλά για να προχωρήσει μια μπάντα, χρειάζεται το δικό της υλικό και ο κόσμος να γουστάρει και να περνάει καλά με αυτό.

Music Corner: Δισκογραφικά που βρίσκεστε; Έχετε κάνει κινήσεις για κάποια ολοκληρωμένη δουλειά; Πόσο δύσκολο είναι για ένα συγκρότημα να τραβήξει την προσοχή μιας δισκογραφικής εταιρείας;
Αράμ: Δισκογραφικά ακόμη δεν βρισκόμαστε πουθενά, επειδή δεν έχουμε κάνει κάτι ολοκληρωμένο. Τώρα δουλεύουμε εντατικά να τελειώσουμε ένα EP. Είναι σχεδόν
ολοκληρωμένο και θα το παρουσιάσουμε στο επόμενο live μας. Είναι τέσσερα δικά μας τραγούδια και μία διασκευή.
Γιώργος: Να τραβήξεις το ενδιαφέρον μιας δισκογραφικής είναι πολύ δύσκολο. Οι εταιρείες στην Ελλάδα ασχολούνται μόνο με δοκιμασμένα είδη, που ξέρουν πώς θα προμοτάρουν και θα τους φέρουν σίγουρα κέρδη.
Αλέξης: Δεν είναι όμως ότι το έχουμε κυνηγήσει κιόλας. Προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι ολοκληρωμένο μόνοι μας. Ακόμα εξελισσόμαστε. Όταν αισθανθούμε απόλυτα ικανοποιημένοι με αυτό που έχουμε ετοιμάσει, θα προσεγγίσουμε κόσμο για να έχουν καθαρή άποψη του τι μπορούμε να κάνουμε.

Music Corner: Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς την ανάγκη των ανθρώπων για μουσική; Με ποια κομμάτια της ζωής σας συνδέεται;
Αράμ: Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ανάγκη για μουσική. Δεν ακούμε όλοι μουσική για τους ίδιους λόγους. Προσωπικά επιδιώκω να ακούω μουσική παντού και πάντα. Όταν περπατάω, όταν διαβάζω, στη δουλειά μου, όταν βγει ένας καινούριος δίσκος που θέλω να ακούσω και να δω τι μου αρέσει και τι όχι.
Γιώργος: Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι, στην τελική, η ζωή με μουσική είναι πολύ καλύτερη από τη ζωή χωρίς μουσική. Οι αναγνώστες του Music Corner είμαστε σίγουροι ότι το αντιλαμβάνονται αυτό.

Music Corner: Πιστεύετε ότι η κρίση έχει επηρεάσει το χώρο της μουσικής; Πού φαίνονται οι επιδράσεις της;
Γιώργος: Το χώρο της μουσικής όχι. Νομίζω ότι η μουσική ως μουσική δεν μπορεί να επηρεαστεί από κρίσεις. Η δημιουργία δηλαδή δεν σταματάει. Η κρίση έχει καθαρά να κάνει με τα χρήματα.
Αλέξης: Ένα κομμάτι που έχει επηρεάσει εμάς και άλλους μουσικούς σαν εμάς είναι ότι πλέον δεν έχουμε τη δυνατότητα να νοικιάσουμε ένα στούντιο για τις πρόβες και τις ηχογραφήσεις μας. Όλα γίνονται στους δικούς μας χώρους, με δικά μας εργαλεία.
Αράμ: Επίσης την κρίση την βλέπουμε σε κάθε live μας. Ο κόσμος δυσκολεύεται πλέον να έρθει σε ένα live με είσοδο. Φυσικά τους καταλαβαίνουμε και δεν τους κατηγορούμε. Εμείς κοιτάμε να μην ματώσει ο κόσμος οικονομικά για να δει ένα live. Ψάχνουμε να βρούμε και free φεστιβάλ να παίξουμε.

Music Corner: Πού και πότε μπορούν να έρθουν …αληθινές cougars να σας απολαύσουν live;
Γιώργος: Αν κάποια cougar θέλει να μας δει, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στη σελίδα μας στο facebook για να κανονίσουμε ένα live …αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτήν!
Αράμ: Πέρα από την πλάκα, οι εμφανίσεις μας είναι συχνές σε διάφορα μαγαζιά σε όλη την Αθήνα. Ο κόσμος όντως μπορεί να μας ψάξει στο facebook για να μάθει πότε είναι.
Αλέξης: Επίσης την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου παίζουμε στο After Dark στα Εξάρχεια μαζί με τους φίλους μας από την Ικαρία, τους Red Elephants και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου θα είμαστε στο Lazy στο Χαλάνδρι.

Music Corner: Ποια είναι τα σχέδια των Coogars για το μέλλον;
Αράμ: Βραχυπρόθεσμα, νομίζω θέλουμε απλά να παρουσιάσουμε το EP μας.
Αλέξης: Τα μακροπρόθεσμα σχέδια μας είναι η ολοκλήρωση του πρώτου μας δίσκου και να βρούμε ακόμη περισσότερη έμπνευση.
Γιώργος: Ο στόχος μας δεν είναι η φήμη, τα λεφτά ή η αναγνωρισιμότητα. Όλα αυτά είναι απλώς επιθυμητά. Ο στόχος μας είναι να είμαστε εμείς καλά με τους εαυτούς μας και μεταξύ μας, να περνάμε καλά κάνοντας κάτι που αγαπάμε. Όταν βρίσκεις άτομα με τα οποία μπορείς να συνεργαστείς και να φτιάξεις κάτι τόσο ωραίο, όλα τα άλλα έρχονται από μόνα τους, σαν φυσικό επακόλουθο.

———————–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here