ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Seven (12/2010)

«Η  στιγμή που δεν χωράς στον εαυτό σου… η στιγμή που ξεχειλίζεις προς τον κόσμο…
η στιγμή που η ύπαρξή σου ουδέτερη και φωτεινή είναι πανταχού παρούσα ενώ ταυτόχρονα εσύ,
όπως οι άλλοι σε γνωρίσανε και σε μάθανε, φαντάζεις ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΠΩΝ…
»

Μια τέτοια στιγμή γεμάτη ένταση, παλμό και δύναμη είναι και η στιγμή της δημιουργίας. Δώδεκα τέτοιες στιγμές είναι «κλειδωμένες» στον πρώτο μου προσωπικό δίσκο με τίτλο Πανταχού Απών. Δώδεκα τραγούδια που είναι τα αποστάγματα μιας εντελώς αβίαστης δημιουργικής διαδικασίας.

Αν υπάρχει λόγος ύπαρξης αυτού του δίσκου, αυτός είναι ο πόθος να επιτευχθεί η αμεσότητα της τέχνης του τραγουδιού, με τρόπο αξιοπρεπή, όμορφο και όσο το δυνατόν πρωτότυπο. Με μοναδικό μου όπλο την Φαντασία, έφτιαξα τραγούδια, που ανεξαρτήτως το πώς θα αξιολογηθούν από τους ακροατές τους είναι σίγουρα πέρα για πέρα αληθινά. Με αυτό το υλικό  ως μόνη μου παρακαταθήκη απευθύνθηκα σε έναν ωραίο άνθρωπο που συνάντησα στον δρόμο. Το όνομά του Κώστας Παρίσης. Μάλλον συμφώνησε για την αλήθεια των όσων του έδειξα και με στοργή, γενναιοδωρία και προπαντός χαρά, πήρε το υλικό μου και μαζί με τους υπέροχους μουσικούς που μου έκαναν την τιμή να παίξουν τις μελωδίες μου με τον δικό τους τρόπο, έδωσε στο υλικό την υπόσταση που τώρα ακούτε. Το ευχαριστώ, είναι όπως καταλαβαίνετε πολύ λίγο.

Η μουσική ταυτότητα του δίσκου κάθε άλλο παρά ενταγμένη σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μπορεί να θεωρηθεί. Σίγουρα στις μελωδίες του ενυπάρχουν τόσο η Ανατολή όσο και η Δύση. Παράδοση και  ηλεκτρισμός, λυρικότητα και δυναμισμός, εναλλάσσονται πάνω στους ελληνικούς ρυθμούς, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα ένδυμα ταιριαστό, για τον Λόγο, τον οποίο πρώτιστα υπηρετούν. Με άλλα λόγια προσπαθήσαμε ο δίσκος να φανερώνει την Πατρίδα (την Κρήτη της Μεσογείου), να ταξιδεύει στο σύγχρονο και το επίκαιρο και να μυρίζει …χώμα! Εύχομαι να τα έχουμε καταφέρει. Αυτό όμως για το οποίο είμαι βέβαιος είναι πως έχουμε αποφύγει τις επικίνδυνες ατραπούς της απομίμησης, δίχως να κρύβουμε τις επιδράσεις και τις επιρροές μας.

Νικόλας Ευαντινός

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάννα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Τον Νικόλα Ευαντινό τον γνωρίσαμε πρωτίστως ως ποιητή το 2008, μέσα από τη συλλογή «Μικρές Αγγελίες και Ειδήσεις». Με το δίσκο «Πανταχού απών», δοκιμάζει τις δυνάμεις του και στο χώρο της μουσικής και ξανασυστήνεται στο κοινό, αυτή τη φορά ως δημιουργός και ερμηνευτής δικών του κομματιών.

Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά αποτελείται από δώδεκα τραγούδια σε στίχους και μουσική του ίδιου (εξαίρεση το παραδοσιακό κομμάτι «Δασκάλα»). Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο δίσκο, που επιβεβαιώνει στο έπακρο το λόγο ύπαρξής του, όπως τον ορίζει ο τραγουδοποιός στο Δελτίο Τύπου: «ο πόθος να επιτευχθεί η αμεσότητα της τέχνης του τραγουδιού, με τρόπο αξιοπρεπή, όμορφο και όσο το δυνατόν πρωτότυπο».

Το CD δεν κινείται προς κάποιο συγκεκριμένο μουσικό είδος, αν και είναι εμφανείς επιρροές από την κρητική μουσική παράδοση (κρητική γαρ και η καταγωγή του καλλιτέχνη) και εν γένει τα παραδοσιακά ελληνικά ακούσματα. Οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών από τον Κώστα Παρίση, είναι εξαιρετικά προσεγμένες και η χρήση παραδοσιακών οργάνων, όπως φλογέρες, τζουράς, λαούτο, λύρα, νέι, duduk, βιολί και μαντολίνο δίνουν έναν ιδιαίτερο ήχο και μια ξεχωριστή αισθητική στα κομμάτια, ειδικά όταν συνδυάζονται με στοιχεία σύγχρονου μουσικού ύφους.

Δυνατό σημείο των τραγουδιών, πέραν των ενορχηστρώσεων, αποτελεί και η στιχουργική τους. Ο Ευαντινός θητεύει στο χώρο της ποίησης και αυτό που εν ολίγοις βλέπουμε στο δίσκο είναι η μελοποίησή της. Μια ποίηση που μπορεί να αφηγηθεί την ιστορία και τον έρωτα ενός ανδρειωμένου στο «Κλωνάρι», να περιγράψει πώς περνούν μια ημέρα της ζωής τους «Μια μάνα κι ένας γιος» και να φέρει στο νου αναμνήσεις από το πέταγμα ενός «Χαρταετού». Αλλά και μια ποίηση προσωπική, σε κομμάτια όπως ο «Πανταχού απών», «Τα άρματα», «Καλωσορίσατε» και «Ένα γραμμάριο θάρρος», που εν τέλει «ανοίγει» και γίνεται τρόπος έκφρασης για τον κάθε ένα ξεχωριστά.

Τη δουλειά αυτή συμπληρώνει booklet σε σκούρους χρωματισμούς, με τους στίχους των κομματιών και φωτογραφίες του δημιουργού. Ο δίσκος «Πανταχού απών» αποτελεί ένα όλον, ένα σύνολο μουσικών εξιστορήσεων, που όχι απλά ακούγονται με ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος αλλά ενθουσιάζουν, δημιουργώντας πολλές φορές ένα αίσθημα ανυπομονησίας για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Είναι μια αξιόλογη δουλειά που αξίζει να ακουστεί και ένα αξιοπρεπέστατο πρώτο βήμα στο δύσκολο χώρο της δισκογραφίας για τον Νικόλα Ευαντινό.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Πανταχού απών
02. Το κλωνάρι (Ο ανδρειωμένος)
03. Μια μάνα κι ένας γιος
04. Τα άρματα
05. Καλωσορίσατε
06. Ένα γραμμάριο θάρρος
07. Δασκάλα
08. Τζογαδόρος
09. Η μύτη του Πινόκιο
10. Ο χαρταετός
11. Ψυχοσκιρτηματούπολη
12. Το απόσταγμα της μούσας (συμμετέχει η Θεοδώρα Αθανασίου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here