ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Εκδόσεις Γαβριηλίδης (7/2010)

«To Poster ήταν η αρχική μου αυτομόληση. Τα ΠΟΤΑ ΠΟΡΕΙΑΣ (POSTER 2) η οριστική…»

Ο Νίκος Ζούδιαρης γράφει, τραγουδάει και ενορχηστρώνει ιστορίες στην πιο προσωπική του μέχρι σήμερα εκδοχή τους. Τραγούδια που γράφτηκαν για να αποτυπώσουν την μουσική που χρόνια τώρα ακούει μέσα του. «Αμέσως μετά την κυκλοφορία του Για ποιο ταξίδι μου μιλάς; Βρέθηκα πάλι στο μηδέν. Αυτοαπολυμένος άνεργος, μ’ έπιασε ο φόβος ότι δεν θα προλάβω να αποδώσω ένα μουσικό ύφος που με κατάτρεχε από έφηβο…»

Τα ΠΟΤΑ ΠΟΡΕΙΑΣ χώρεσαν μέσα τους δρόμο και χρόνο. Από τα «Μελτέμια» που ανασύρθηκαν από τα εφηβικά συρτάρια του Νίκου Ζούδιαρη μέχρι το ομότιτλο τραγούδι που γράφτηκε τελευταία στιγμή στο studio. «…Αυτό έμελλε να δώσει και τον γενικό τίτλο στο δίσκο, μιας και κουβάλαγε από γεννησιμιού του πολλά ποτά κι αγάπη μέσα του…»

Εξαιρετικοί μουσικοί, κορυφαίοι ο καθένας στο είδος του, τα σκίτσα του Στάθη Σταυρόπουλου και η φροντίδα των Εκδόσεων Γαβριηλίδη ολοκλήρωσαν μια ιδέα, ένα αίσθημα που αν γινόταν θα μπορούσες να το κρατήσεις στα χέρια σου. Αυτή η έκδοση είναι ό,τι πιο χειροπιαστό.

Τα ΠΟΤΑ ΠΟΡΕΙΑΣ βγαίνουν στον δρόμο χωρίς να αποζητούν τίποτα. Αλλά θα είναι εκεί, αν τα χρειαστείς. Για την παρέα. Για την πορεία.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Αλέξης Λιόλης – alexli@musiccorner.gr

Δεν είναι καινούργιος στο χώρο ο Νίκος Ζούδιαρης. Θα χρειαστούν, ίσως, μερικοί τίτλοι τραγουδιών του για να προσδιορίσουν καλύτερα την παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι: «Ζήνωνος», «Στην αγορά του Αλ Χαλίλι», «Βόσπορος», «Ήρθε ένας μάγος», «Χαιρετισμοί», «Πάρτε με σύννεφα», «Μέτρησα»…

Δισκογραφικά τον συναντήσαμε για πρώτη φορά το ’93 «Στην αγορά του κόσμου», με τραγούδια που έγραψε για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Στα χρόνια που ακολούθησαν, τραγούδια του Νίκου Ζούδιαρη ερμήνευσαν – πέραν του Ιωαννίδη – η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιώργος Νταλάρας, η Τάνια Τσανακλίδου, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Απόστολος Ρίζος, ο Μανώλης Λιδάκης… Καλές συνεργασίες, που δηλώνουν εξ αρχής ότι ο ίδιος δεν πέρασε απαρατήρητος. Κρίνοντας, όμως, εκ του αποτελέσματος δεν κατάφερε να αφήσει ένα αναγνωρίσιμο στίγμα και μια ταυτότητα – μουσικά και στιχουργικά – που να παραπέμπει σ’ εκείνον. Όχι πως κάτι τέτοιο είναι πάντοτε εύκολο να συμβεί…

Τα πέντε καινούργια τραγούδια του Νίκου Ζούδιαρη στο cd «Ποτά πορείας», που έρχεται ως η δισκογραφική συνέχεια του «POSTER» (κάτι σαν «POSTER 2») και ως η «οριστική αυτομόληση» του δημιουργού τους, δεν κομίζουν κάτι καινούργιο. Πρόκειται για ένα υλικό αδιάφορο, κατά τη γνώμη μου, χωρίς το στοιχείο της έκπληξης ή της διαφοράς με ό,τι προηγούμενο έχει γράψει ή τραγουδήσει ο Ζούδιαρης. Δε λέω πως εδώ δεν έχει κάτι να πει. Ή ότι δεν προσπαθεί, επιστρατεύοντας σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Νίκος Αντύπας, ο Γιάννης Σπάθας και ο Κώστας Στρατηγόπουλος. Απλά το «σήμα» του δε φτάνει με τόσο πειστικό τρόπο. Τα συγκεκριμένα τραγούδια, όπως αναφέρεται στο ένθετο, «βγαίνουν στον δρόμο χωρίς να αποζητούν τίποτα. Αλλά θα είναι εκεί, αν τα χρειαστείς…».

Με βάση αυτή την προϋπόθεση, το πιο πιθανό είναι να μείνουν …αχρείαστα.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Μελτέμια
02. Ξεχασιάρης καιρός
03. Τελωνείο
04. Όσο πιο όμορφη γίνε και βγες
05. Ποτά πορείας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here