ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (6/2010)

«Πατήσαμε το REC και κάναμε νέα αρχή» δηλώνουν οι REC. Ας τους γνωρίσουμε…

Οι REC δημιουργήθηκαν ως σχήμα, τον Δεκέμβρη του 2009. Ένα χρόνο νωρίτερα, τα δύο πρώτα μέλη του σχήματος, ο Άρης Λουμάκης και ο Γιάννης Ρουσσουνέλος (Moixos24) δημιουργούσαν την βάση της ιδέας που θα αποτελέσει το νέο αυτό εναλλακτικό σχήμα. Έχοντας παρευρεθεί ερμηνευτικά κάτω από την στέγη του project: “Stavento”, από όπου και ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους τον Οκτώβριο του 2009 και μετά από ένα χρόνο επικερδούς μουσικής συστέγασης, παραγωγικής αναμονής, πολύμορφων και πολύτιμων συνεργασιών και εμπειριών, αποφάσισαν να συνεχίσουν το υπέροχο ταξίδι που ξεκίνησαν και να συμπαρασύρουν μαζί τους τη Ναυσικά Σαραντοπούλου.

Το γεμάτο ενέργεια και ρυθμό πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο «αλλάζω» κυκλοφορεί από τη Lyra. Με ήχο που μαγνητίζει, urban pop με rap στοιχεία, οι REC υπόσχονται να δημιουργήσουν ακούσματα, αποχρώσεις, αισθήματα και ερεθίσματα σε κάθε τραγούδι τους, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο, το μοναδικό τους στίγμα.

Συμμετέχουν οι: Ησαΐας Ματιάμπα, Λάγνης ΝΤΠ, ΙΝΝΟΝ και Αλέξης Ν.Σ.

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Οι REC, αν και καινούριο σχήμα, διαθέτουν στις τάξεις τους δύο έμπειρους μουσικούς, τον Άρη Λουμάκη και το Γιάννη Ρουσσουνέλο (Moixos24), τους οποίους το ευρύ κοινό είχε γνωρίσει ως μέλη των Stavento. Έχοντας πολλούς και εκλεκτούς φίλους (εκ των οποίων άλλοι συμμετέχουν στο δίσκο και άλλοι δέχονται τις ευχαριστίες του συγκροτήματος), οι REC διεκδικούν τη δική τους θέση στην ελληνική μουσική πραγματικότητα.

Μπορεί ο δίσκος να ονομάζεται «Αλλάζω», αλλά μουσικά υπηρετεί την κυρίαρχη τάση της εποχής, η οποία ζητά δροσερά και μπιτάτα κομμάτια, στα οποία να αναμιγνύονται pop, dance, rap, urban και reggaeton στοιχεία. Ο δίσκος σίγουρα κυκλοφόρησε την καλύτερη περίοδο, καθώς ενδείκνυται για beach parties σε ελληνικά νησιά.

Το «Αλλάζω» ανοίγει ιδανικά με το «Για Σένα Χάνομαι», καθώς καταφέρνει να δώσει το στίγμα του δίσκου: μίξη γυναικείων φωνητικών και ραπ σε ανάλαφρο, χορευτικό pop ύφος.

Στο ομώνυμο τραγούδι, οι REC αναφέρονται σε γυναίκες που τους έχουν πληγώσει και τους έχουν φερθεί άσχημα. Το πολύ καλό sample που χρησιμοποιείται και οι ηλεκτρικές κιθάρες καταφέρνουν να του προσδώσουν ξεχωριστό χρώμα.

Το «Δίχως Αύριο», με στοιχεία reggae και τη συνδρομή του Λάγνη από τους Νέα Τάξη Πραγμάτων, διαθέτει παρεΐστικο στυλ. Στο «Κράτα Με» οι ρυθμοί πέφτουν και το ύφος γίνεται ερωτικό, χωρίς όμως να καταφέρνει να μας παρασύρει.

Το τραγούδι που έχει τα φόντα να γίνει η μεγάλη επιτυχία του δίσκου και ένα από ένα από τα hits του καλοκαιριού είναι το «Σε Όνειρα Χαμένα». Ήδη η ανταπόκριση των χρηστών στο youtube είναι μεγάλη. Το τέμπο δίνει ο rapper Inon, σε από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του δίσκου.

Θα μπορούσε να είναι το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς αυτής, αν είχαν παραλείψει τα ραπ φωνητικά στο τέλος. Πρόκειται για το «Λοιπόν», το κομμάτι στο οποίο καλεσμένος είναι ο Ησαΐας Ματιάμπα. Ο Ησαΐας ξεκινά έναν ερωτικό «καυγά» με τη Ναυσικά. Η θερμοκρασία ανεβαίνει ανάμεσα στους δύο «εραστές», μέχρι τη στιγμή που μπαίνουν τα αντρικά φωνητικά, με αποτέλεσμα να μοιάζει σαν την παρέμβαση του …κακού πεθερού!

Το παρελθόν δεν ξεχνιέται εύκολα. Ούτε οι δύο κύριοι του συγκροτήματος μοιάζουν να έχουν ξεχάσει το δικό τους παρελθόν. Αυτό δηλώνουν ξεκάθαρα στο «Τρέχει η Μέρα», με στίχους όπως «Δεν φοβόμαστε τη θάλασσα /Ξέρεις γιατί; /Υπήρξαμε σε ναυάγιο /βγήκαμε καθαροί». Από την άλλη, το «Πώς Το Κάνω» είναι αρκετά – έως υπερβολικά – πιο ελαφρύ στιχουργικά, διαθέτει όμως «κολλητικό» μπιτ.

Ο τίτλος «Φύλακας Άγγελος» δεν είναι τυχαίος. Πρόκειται για διασκευή του τραγουδιού του Αντώνη Μιτζέλου και της Ελένης Ζιώγα, που είχε ερμηνεύσει ο Γιάννης Κότσιρας. Θα αρέσει σίγουρα σε όσους δεν έχουν ακούσει την αυθεντική εκτέλεση.  Στο «Αγάπησέ Με» συμμετέχουν ο Αλέξης (από τους Νεκρική Σιγή) και ο Λάγνης. Αν και πρέπει να εκτιμηθεί το θάρρος που διακρίνει τους στίχους, το τελικό αποτέλεσμα δεν ενθουσιάζει.

Ένα τραγούδι που ξεχωρίζει με το πρώτο άκουσμα είναι το bonus track «Αρνούμαι». Είναι λογικό το συγκεκριμένο κομμάτι να χαρακτηρίζεται ως bonus track, τόσο λόγω του ήχου του, ο οποίος θυμίζει Αρτέμη/Ευθύμη, όσο και λόγω των στίχων του, που διακρίνονται από κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό. Μπορεί κανείς να μην συμφωνεί με το περιεχόμενό τους (η συνομοσιολογία στους rap στίχους έχει γίνει λίγο κουραστική…). Είναι όμως ωραίο καλλιτέχνες που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό να πειραματίζονται με πιο «σκληρούς» ήχους και με στίχους που δεν αναλώνονται στο τρίγωνο «με θέλει-τη θέλω-χωρίζουμε».

Το εξώφυλλο, αν και δεν αντικατοπτρίζει ιδιαίτερα το ύφος της δισκογραφικής αυτής δουλειάς, είναι προσεγμένο και ενδιαφέρον. Φωνητικά, οι τρεις βασικοί ερμηνευτές ανταποκρίνονται σε αυτό που καλούνται να κάνουν, χωρίς όμως να «απογειώνουν» το τελικό αποτέλεσμα.

Η καλύτερη στιγμή του δίσκου έρχεται στο τέλος. Το όμορφο και ατμοσφαιρικό «Outro (Rectopia)» δίνει μια άλλη διάσταση σε ένα CD που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά φορμαλιστικό. Είναι εξάλλου ένα πόνημα με καθαρά εμπορικό προσανατολισμό που θα αγαπηθεί ιδιαίτερα από όσους εκτιμούν την ελληνική pop/rap στη δημοφιλή της μορφή.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Για σένα χάνομαι
02. Αλλάζω
03. Δίχως αύριο (συμμετέχει ο Λάγνης ΝΤΠ)
04. Κράτα με
05. Σε όνειρα χαμένα (συμμετέχει ο Inon)
06. Λοιπόν (συμμετέχει ο Ησαΐας Ματιάμπα)
07. Τρέχει η μέρα
08. Πώς το κάνω
09. Φύλακας Άγγελος
10. Αγάπησέ με (συμμετέχουν οι Αλέξης ΝΣ και Λάγνης ΝΤΠ)
11. Αρνούμαι (bonus track)
12. Outro (Rectopia)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here