ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Sony Music (6/2010)

«Μία φορά κι έναν καιρό»… το νέο άλμπουμ των Stavento είναι γεγονός και όχι παραμύθι!!!

Το γνωστό hip hop συγκρότημα από την Αλεξανδρούπολη επιστρέφει 2 χρόνια μετά με νέο άλμπουμ που περιλαμβάνει 18 τραγούδια αλλά και πολλές εκπλήξεις & συμμετοχές. Ο Κώστας Χατζής μας διηγείται «Μία φορά κι έναν καιρό» με την ιδιαίτερη φωνή του, ο Χρήστος Δάντης θυμάται την «Πρώτη Φορά» όλων όσων μας σημαδεύουν, η Ήβη Αδάμου στο «Σαν έρθει η μέρα» που ήδη κερδίζει συνεχώς έδαφος και βρίσκεται ήδη ψηλά στο airplay των ελληνικών ραδιοφώνων. Παράλληλα, το video clip του «Σαν έρθει η μέρα», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, έχει ξεπεράσει τα 3.000.000 views στο youtube!!!!

«Μία φορά κι έναν καιρό»… το Hip Hop άλμπουμ της χρονιάς!

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Ένα μωρό κλαίει και ο Κώστας Χατζής ξεκινάει να αφηγηθεί ένα παραμύθι, ανασύροντας από τα βάθη της μνήμης παιδικές αναμνήσεις… Το παραμύθι αυτό αποτελεί και το δεύτερο, ομώνυμο τραγούδι του «Μια Φορά Και Έναν Καιρό». Μιλάει για τον έρωτα, το κεντρικό θέμα του δίσκου, με τον Κώστα Χατζή να θυμίζει παλιό παραμυθά.

Στην συνέχεια …προσγειωνόμαστε σε πιο mainstream μονοπάτια. Το γνωστό «Σαν Έρθει η Μέρα», στο οποίο συμμετέχει η Ήβη Αδάμου, αποτελεί την αρχή από μια σειρά χορευτικών τραγουδιών που θα ακολουθήσουν. Το «Σε Παραμύθι» είναι ανάλαφρο, χωρίς να δρέπει δάφνες πρωτοτυπίας ή παραγωγής. Το «Άμα Σ’ Είχα Κοντά Μου» στηρίζεται και αυτό στο συνδυασμό γυναικείων φωνητικών με καλοκαιρινούς ήχους, reggae επιρροών με ραπ φωνητικά. Στις ίδιες φόρμες κινείται και το «Μια Γυναίκα (Όλα Τα Μπορεί)» που αποτέλεσε το θέμα της ταινίας «Η Κληρονόμος». Το «Σαν Μέρα Καλοκαιρινή» είναι ιδανικό για μέρες καλοκαιρινές…

Το «Κάνε τη Διαφορά» κάνει …τη διαφορά, αφού η θεματολογία του διαφέρει άρδην από αυτή των προηγούμενων κομματιών. Μέσα από «επαναστατικούς» στίχους, το συγκρότημα καλεί τον ακροατή «να κάνει τη διαφορά», να ξεφύγει απ’ όσα προσπαθούν οι άλλοι να του επιβάλουν. Ακολουθεί το «Διάλειμμα», όπου συναντάμε τον Sparky-T στην παρουσίαση.

Στην «Πρώτη Φορά» συνυπάρχουν οι hip hop ρυθμοί με τη φωνή του Χρήστου Δάντη. Το τελικό αποτέλεσμα ακούγεται κάπως …περίεργο, καθώς τα φωνητικά δεν μοιάζουν να δένουν. Έχει όμως ενδιαφέρον, κυρίως ως προς τη θεματολογία του.

Το «Με Αλλιώτικο Αέρα» είναι αρκετά χιουμοριστικό, ειδικά στην αρχή, φέρνοντας αμυδρά στο μυαλό κομμάτια από τα Ημισκούμπρια και τον Τάκι Τσαν. Ποιος φταίει για την κρίση; Οι Stavento ισχυρίζονται ότι σίγουρα δεν φταίνε αυτοί στο κομμάτι «Πολιτικάντηδες». Η άποψη για τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού συμπυκνώνεται δε στο τελικό …«βρε ουστ!» με το οποίο και κλείνει το κομμάτι! Σε πιο «καθαρά» hip hop μονοπάτια κινείται το σύντομο, αλλά δυνατό «Μισό Τραγούδι».

Είναι όμως ώρα για latin ρυθμούς. Το «Δεν Καταλαβαίνεις» αποτελεί ένα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου, με μια παραγωγή που διαθέτει αρκετές ιδέες.

Το «Φταίει ο Ουρανός» είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ορχηστρικό κομμάτι, που προετοιμάζει ουσιαστικά τον ακροατή για μια μουσική στροφή. Μετά λοιπόν από τα πιο ανάλαφρα χορευτικά κομμάτια, έρχεται το «Πώς Θα Συνεχίσω». Πρόκειται για ένα κομμάτι που μας πηγαίνει πίσω στη low bap περίοδο του ΜΕΘ. Η παραγωγή του είναι άρτια, οι ρίμες διαθέτουν δύναμη και συνολικά καταφέρνει να βυθίσει τον ακροατή στη μελαγχολική του ατμόσφαιρα. Το «Σε Σένα Καταλήγω», παραμένει στο ίδιο κλίμα. Οι στίχοι στρέφονται από την ενδοσκόπηση στις διαπροσωπικές σχέσεις, με την κιθάρα να το απογειώνει.

Ο δίσκος κλείνει με το «Χρόνια». Η επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού για το τέλος του δίσκου είναι αρκετά πετυχημένη, χάρη στο δυναμικό ρεφρέν («χρόνια, χιλιάδες χρόνια σε περιμένω με αλυσίδες, θεριό δεμένο») και τη δραματικότητα της μουσικής.  

Το «Μια Φορά Και Έναν Καιρό» μοιάζει να χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο – και μεγαλύτερο σε διάρκεια – φιλοδοξεί να αποτελέσει το soundtrack του καλοκαιριού για παρέες που όλο κέφι διασκεδάζουν δίπλα στη θάλασσα. Το δεύτερο – και πολύ πιο σύντομο – αποτελείται από πιο μελαγχολικά, «φθινοπωρινά» ακούσματα, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Συνολικά, πρόκειται για μια δουλειά που δεν ξεφεύγει από τον ήχο των Stavento. Παρατηρείται μια τάση προς το φορμαλισμό και μια έλλειψη πειραματισμών. Αν και διαθέτει όμορφες στιγμές, λείπουν κομμάτια με το βάθος του «Γρίφου» ή την ευαισθησία του «Μάτια Μου Όμορφα». Τα γυναίκεια φωνητικά επίσης δεν στέκονται στο ύψος προηγούμενων δουλειών, γεγονός που οφείλεται είτε στις ερμηνευτικές ικανότητες των τραγουδιστριών είτε σε αδυναμία του υλικού. Το τελικό αποτέλεσμα όμως σίγουρα θα ικανοποιήσει το κοινό του συγκροτήματος.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Εισαγωγή (Κώστας Χατζής)
02. Μια φορά κι έναν καιρό (Κώστας Χατζής – Face – ΜΕΘ)
03. Σαν έρθει η μέρα (ΜΕΘ – Ήβη Αδάμου)
04. Σε παραμύθι (ΜΕΘ – Εύα)
05. Αμα σ’ είχα κοντά μου (ΜΕΘ – Κλεοπάτρα – ΝΕΚ)
06. Μια γυναίκα (όλα τα μπορεί) (ΜΕΘ – Σμαράγδα Καρύδη)
07. Σαν μέρα καλοκαιρινή (ΜΕΘ – Κλεοπάτρα – ΝΕΚ)
08. Κάνε την διαφορά (ΜΕΘ – Κλεοπάτρα)
09. Διάλειμμα (DJ Sparky – T) 
10. Πρώτη φορά (Χρήστος Δάντης – ΜΕΘ – Μελωδός)
11. Με αλλιώτικο αέρα (ΜΕΘ – Λάγνης – Κριτής – Κλεοπάτρα)
12. Πολιτικάντηδες (ΜΕΘ – Dope MC – Φάντασμα)
13. Μισό τραγούδι (ΜΕΘ)
14. Δεν καταλαβαίνεις (Dope MC – ΜΕΘ)
15. Φταίει ο ουρανός (DJ Wester)
16. Πως θα συνεχίσω (ΜΕΘ)
17. Σε σένα καταλήγω (ΜΕΘ)
18. Χρόνια (Face – ΜΕΘ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here