ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (1/2010)
  Η Στέλλα Γαδέδη, εκτός από καταξιωμένη φλαουτίστα είναι και μία αναγνωρισμένη συνθέτις με πολύ σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό της, που μετρά ήδη 6 άλμπουμ στη δισκογραφία. Η νέα της δουλειά «Mona Lisa» που κυκλοφορεί από τη Lyra περιλαμβάνει δέκα τραγούδια και μία οργανική σύνθεσή της, με ερμηνεύτρια αυτή τη φορά μία νέα φωνή, την Αντιγόνη Μπούνα.

 Πρόκειται για μία σειρά από τραγούδια που η Στέλλα Γαδέδη έγραψε το διάστημα 2002- 2006 σε στίχους σύγχρονων δημιουργών, του Πόλυ Κυριάκου, της Ζωής Παναγιωτοπούλου, της Χριστίνας Αλογογιάννη αλλά και δικούς της, έχοντας για πρώτη φορά στο μυαλό της μία λαϊκή φωνή. Δέκα ερωτικά τραγούδια με διαφορετικούς ρυθμούς και ιδιώματα που όμως τα ενώνει η κοινή μουσική και ενορχηστρωτική αντιμετώπιση αλλά και η υπέροχη φωνή της Αντιγόνης Μπούνα.

Το άλμπουμ πήρε τον τίτλο «Μόνα Λίζα», από το ομώνυμο τραγούδι, γιατί όπως σημειώνει η συνθέτις, θέλει με αυτόν τον τίτλο να δηλώσει την προτίμησή της στις αναμφισβήτητες αρετές και αξίες που έχει το διάσημο πορτρέτο: ομορφιά, διαχρονικότητα, απλότητα αλλά και μυστήριο, κύριο συστατικό σε κάθε μορφή τέχνης.

Η «Μόνα Λίζα» είναι το πρώτο προσωπικό άλμπουμ για την Αντιγόνη Μπούνα, η οποία μετά τις μουσικές σπουδές της στην κιθάρα και το τραγούδι συνεργάστηκε με διάφορους αξιόλογους συνθέτες και τραγουδιστές αποκτώντας εμπειρία πάνω στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική. Μεταξύ αυτών και ο Παντελής Θαλασσινός, ο οποίος ήταν ο συνδετικός κρίκος για τη γνωριμία της με τη Στέλλα Γαδέδη. Η ίδια η Γαδέδη λέει χαρακτηριστικά, πως στη χροιά της φωνής της Αντιγόνης, κρύβονται όλα τα μυστήρια της γυναικείας φύσης.

Το τραγούδι «Με τρένα και πλοία» ερμηνεύει η Στέλλα Γαδέδη ενώ το άλμπουμ κλείνει με το υπέροχο οργανικό «Ερωτικό βαλς».
Ο Άκης Κατσουπάκης έκανε την ενορχήστρωση μαζί με τη Στέλλα Γαδέδη και είχε την επιμέλεια παραγωγής.
Ένα συναρπαστικό άλμπουμ που αξίζει να ανακαλύψετε.  

    

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Αλέξης Λιόλης – alexli@musiccorner.gr
   Καλοδεχούμενη η καινούργια δισκογραφική εργασία της κυρίας Στέλλας Γαδέδη, όπως άλλωστε και κάθε παρουσία της είτε ως σολίστ του φλάουτου είτε ως δημιουργός τραγουδιών.

Στο δελτίο τύπου που προηγείται, η ίδια εξηγεί ότι έδωσε στο άλμπουμ τον τίτλο «Mona Lisa» θέλοντας κατά κάποιο τρόπο να «δηλώσει την προτίμησή της» στα χαρίσματα του διάσημου πίνακα: ομορφιά, διαχρονικότητα, απλότητα αλλά και μυστήριο.

Στέλλα Γαδέδη

Κι είναι αλήθεια πως από τα δέκα τραγούδια (συν ένα ορχηστρικό) της Στέλλας Γαδέδη στη «Mona Lisa» δε λείπουν η ομορφιά και η απλότητα. Δυο στοιχεία που -μαζί με τις δυνατές μελωδικές γραμμές και τα πολύ ενδιαφέροντα λαϊκά ηχοχρώματα σε κάποιες συνθέσεις- χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο υλικό. Τραγούδια που λες ότι έρχονται από μια άλλη εποχή, χωρίς, όμως, τίποτε παλιό στο «σώμα» τους. Τραγούδια που δυστυχώς δεν πρόκειται να ακουστούν στα ραδιόφωνα και θα τα ανακαλύψουν μόνο όσοι ψάχνουν την υπόθεση «ελληνική δισκογραφία» λίγο παραπάνω. Αν, πάντως, «πέσετε» πάνω τους μην τα προσπεράσετε.

Ανάμεσα στα κομμάτια του δίσκου, θα βρείτε και το πολύ ωραίο «Λίγο πριν ξημερώσει», που πρωτακούσαμε το 2006 από την Ευτυχία Μητρίτσα στο άτυχο ως προς την «αναγέννησή» του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Τα τραγούδια της «Mona Lisa» ερμηνεύει εξαιρετικά η Αντιγόνη Μπούνα στην πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική της εμφάνιση. Την είχαμε συναντήσει για πρώτη φορά το 2008 να συμμετέχει στο cd «Πάντως ήταν νύχτα – Λα Πουπέ», με τις μουσικές της Στέλλας Γαδέδη για δύο θεατρικές παραστάσεις, τραγουδώντας εκεί το «Πλάθοντας άνθη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Η πρώτη εντύπωσή μας τότε, όπως γράφτηκε σε αντίστοιχη κριτική, ήταν πολύ θετική. Ακούγοντας την Αντιγόνη Μπούνα, η φωνή της σου δημιουργεί ένα αίσθημα οικειότητας, χωρίς να σε παραπέμπει κάπου ή να σου θυμίζει κάτι…

Αντιγόνη Μπούνα

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Σ’ ένα παγκάκι
02. Μόνα Λίζα
03. Λίγο πριν ξημερώσει
04. Ερωτικό ξύπνημα
05. Το φεγγάρι στην ταράτσα
06. Ένα μοβ συννεφάκι
07. Με τρένα και με πλοία (τραγουδά η Στέλλα Γαδέδη)
08. Γύρνα μονάχα
09. Άσε καλύτερα
10. Κάτι βγαίνει στη ματιά μας
11. Ερωτικό βαλς (οργανικό)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here