Γράφει o Σοφιανός Καβακόπουλος
www.musiccorner.gr
 Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Επιτέλους το Πάσχα πέρασε. Τέλος όλες αυτές οι εικόνες από λαγουδάκια που χαμογελούν, τα κοτοπουλάκια, τα κόκκινα αβγά και φυσικά τα αρνιά. Μια γιορτή της άνοιξης, της φύσης, υπό το πρίσμα της Θρησκευτικής Εορτής που καταλήγει για άλλη μια φορά να γίνεται αντικείμενο της λαϊκότητας και του φαγητού…

arni-kokoretsi

Ξέρω πως γίνομαι γκρινιάρης και δεν είναι δυνατόν να με ενοχλεί ακόμη και το Πάσχα. Δεν ενοχλούμαι από το Πάσχα. Δεν με ενοχλεί ούτε η Χριστιανική κατάνυξη των πιστών. Με ενοχλεί η υποκρισία, και η δηθενιά. Τόση υποκρισία μαζεμένη σε τόσες λίγες μέρες είναι too much ακόμη και για μαζορέτα μες’ στην  τρελή χαρά του Αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Είναι λες και προσπαθούμε όλοι μαζί να απολογηθούμε για τα εγκλήματα όλου του κόσμου. Εγκλήματα φυσικά που εμείς “δεν κάναμε”. Είναι σαν να λέμε, εγώ είμαι ο καλός και οι άλλοι όλοι οι κακοί. Αυτό το Πάσχα βρήκαμε και άλλο ένα θέμα-θύμα να κράξουμε. Θέμα; Το πολυκατάστημα που όλοι ψωνίζουν συνέχεια και όλα τα σπίτια είναι γεμάτα από τις σακούλες του. Το Jumbo. Θύμα; η Κατερίνα Στανίση, για την επιλογή της να κάνει την δουλειά της και να πληρωθεί για να διαφημίσει το Jumbo. Να κάνει απλά αυτό που ξέρει καλά.

Να δηλώσω εδώ κατηγορηματικά για όσους δεν με ξέρουν, πως τα μουσικά μου γούστα είναι καθέτως διαφορετικά από τα λαϊκά οποιασδήποτε μορφής (ελαφρολαϊκά, λαϊκά, νεολαϊκά, τσιφτετελοπόπ και κλασσικά).

Τα σχόλια για την συγκεκριμένη διαφήμιση έδωσαν και πήραν στα social media. Κατιναριό την ανέβαζαν, σαχλοκούδουνο την κατέβαζαν. Πειράχτηκαν με το αρνί στην σούβλα στο τέλος της διαφήμισης και με την κόκκινη τουαλέτα της Στανίση στο γρασίδι. Ενοχλούσε αισθητικά το λεκιασμένο φανελάκι του κουμπάρου και το πλατινέ ξασμένο μαλλί της κουμπαράς.

STANISI JUMBO
Ας ξεκινήσουμε με τα απλά. ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΕ; Έχει ορίσει κανείς αστυνομία της μόδας και της αισθητικής; Αυτοανακυρηχτήκατε ως Προστάτες της Ελληνικής Αισθητικής; Σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει, απλά κοιτάξτε τις φωτογραφίες σας στο τελευταίας γενιάς κινητό σας από το Πάσχα που εσείς περάσατε. Είμαι σίγουρος πως και αρνί είχε και λεκιασμένο φανελάκι, αλλά πάνω απ’ όλα glamourιά σε όλο της το μεγαλείο…

Όταν όμως η ιντερνετική μας περσόνα σχολιάζει, πρέπει να προστατεύσει τα χρηστά ήθη και έθιμα, την παραδοσιακότητα του Ελληνικού Πάσχα και φυσικά πρέπει να προβάλλουμε και το Χριστιανικό μας Γίγνεσθαι.

Από την άλλη και για να το πάμε και λίγο πιο βαθιά το ζήτημα. Όλοι φωνάξατε στον κουμπάρο-θείο-παππού σας “Στα μπούτια, στα μπούτια” (το άκουγα όπου κι αν πήγαινα). Όλοι σιγοτραγουδήσατε τη νονά, και καλά για πλάκα στην παρέα. Όλοι φωνάξατε τη σύζυγο σας Κατερινάκι. Άρα η διαφήμιση του Jumbo για άλλη μια φορά ΠΕΤΥΧΕ. Έκανε όλο τον κόσμο να μιλάει γι αυτή τη διαφήμιση. Έκανε για άλλη μια φορά το όνομα του μαγαζιού να ακούγεται παντού.

Στην τελική αν θέλω να δείξω το Ελληνικό Πάσχα του κατοχικού συνδρόμου, αυτό ακριβώς θα δείξω. Την αληθινή εικόνα της Ελληνικής Κοινωνίας και τι πραγματικά σημαίνει το Πάσχα γι’ αυτή τη κοινωνία. Αρνί στην σούβλα, πλαστικά τραπέζια και καρέκλες, και πλατινέ μαλλί και φανελάκι.

Κι αν θελήσω ποτέ να ακούσω λαϊκά για να διασκεδάσω, ποιοτικά, δεν θα στοιβαχτώ με όλα τα πρόβατα, σε Βέρτη, Πάολα, Παντελίδη, Θεοδωρίδου για την ποιότητα του Glamour…. Κατερινάκι ρε… που το τραγουδάτε κρυφά στον νταλκά σας…

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here