Γράφει o Σοφιανός Καβακόπουλος
www.musiccorner.gr
Δευτέρα 31 Απριλίου 2014

Τελειώματα 2009, Νοέμβριος αν θυμάμαι καλά, και το facebook έχει αρχίσει και γίνεται «απαραίτητο» στην Ελληνική οικογένεια. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον μέλος της που έχει προφίλ στο δίκτυο. Ανάμεσα σε όλους αυτούς και εγώ που έψαχνα τρόπο να δείξω τη δουλειά μου και να βοηθηθώ από το internet. Δεν υπήρχαν Social Media Managers, SEO Specialists, Consultants και όλοι αυτοί οι βαρύγδουποι τίτλοι. Κουβαλούσα απλά συσσωρευμένη εμπειρία ετών και έκανα ότι κάποιοι άλλοι μου έμαθαν να κάνω.

sebi1

Κάπου εκεί μου έγινε και η πρώτη πρόταση να ασχοληθώ με το WEB Radio και να μην ψάχνομαι στην θάλασσα των FM. Η αλήθεια είναι πως η πρόταση συνέπεσε με μια πρόταση από μεγάλο σταθμό των FM, αλλά ως παιδί του ρίσκου, είπα να ριχτώ στο WEB. Το μέλλον είναι το διαδίκτυο. Και έτσι κάπου εκεί στον Δεκέμβρη του 2009 είμαι σε στούντιο WEB Radio με ιδιοκτήτη ΕλληνοΑμερικανό, που καταλάβαινε τα Marketing Tricks που χρησιμοποιούσα και ήμασταν όλοι μια ευτυχισμένη οικογένεια. Από εκείνη την πρώτη φορά στο WEB μέχρι και σήμερα πέρασα από τέσσερις διαφορετικούς WEB Radio σταθμούς και ομολογώ πως η εμπειρία ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσε κανείς να εκδώσει βιβλίο με τίτλο «ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΑ WEB MEDIA».

Τι μου έμεινε από αυτή την διαδρομή μέχρι τώρα; Πολλά. Όμορφα και Άσχημα. Συμπεριφορές, χαρακτήρες, γνώσεις, γνώμες, ιδέες, αλλά πάνω απ’ όλα εμπειρίες. Συνοπτικά (μια που η ιδέα για το βιβλίο δεν είναι κακή) θα αναφέρω αυτά που μου έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση από την Ελληνική πραγματικότητα. Κανείς μα κανείς που ανοίγει ένα WEB Radio δεν έχει την υπομονή να περιμένει. Άνοιξα το ραδιόφωνο άρα πρέπει να αρχίσει να μου αποφέρει λεφτά σήμερα. Είμαι mediανθρωπος, άρα πρέπει να κερδίζω.

Ναι συμφωνώ, όλοι όσοι επενδύουν σε κάτι πρέπει να περιμένουν να γυρίσει η επένδυση πίσω. Αλλά στην πρόταση μου υπάρχει η μαγική κουβέντα «ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ». Υπάρχει και άλλη μαγική λέξη, «ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ». Το να φέρνει ο καθένας ότι έχει σπίτι του, να βάζεις τον κόσμο να κάνει δουλειά τσάμπα, να βάζεις άλλους να κάνουν τους κακούς για σένα και εσύ να είσαι χαμόγελα και γραβάτες… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Το να κάθεσαι και να χαριεντίζεσαι με κάθε κοριτσάκι που περνάει μπροστά σου, ή κάθε απελπισμένη σαραντάρα για να τονώνεις τον εγωισμό σου δεν σημαίνει ότι δουλεύεις. Από αυτά λοιπόν μην περιμένεις να κερδίσεις, διότι δεν επένδυσες, άρα δεν σου γυρίσει πίσω.

Το να είσαι mediaανθρωπος, δεν σημαίνει ότι είσαι κάποιος. Ειδικά αν είσαι Β΄ ρόλος. Δε σε κάνει καλλιτέχνη, γιατί δεν αγαπάς την τέχνη παρά μόνο την φάτσα σου στον καθρέπτη.

Το άλλο είδος αφορά τους «παραγωγούς» …όπως αρέσκονται να αναφέρονται. Βέβαια για να είσαι παραγωγός πρέπει να παράγεις και κάτι. Μια εκπομπή δομημένη, με αρχή μέση και τέλος. Να παράγεις μουσικά την συντροφιά του ακροατή. Συνάντησα ανθρώπους με τεράστια εμπειρία που πρόσφεραν, αλλά συνάντησα και ανθρώπους με τεράστια εμπειρία που δεν είχαν τίποτα να δώσουν στο ραδιόφωνο. Συνάντησα νέα παιδιά που ήταν ακατέργαστα διαμάντια και άφηναν τον εαυτό τους να γίνει ένα κατεργασμένο γυαλιστερό διαμάντι, υπήρχαν όμως και άλλα που θα παραμείνουν για μια ζωή κάρβουνο γιατί το μυαλό τους δεν δουλεύει. Το έχω πει πολλές φορές πως τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα, δουλεύουν καλύτερα ανοιχτά! Συνάντησα όμως και τα άλλα παιδιά που δεν θα μάθουν ποτέ τίποτα γιατί δεν μπορούν. Δεν διαθέτουν το απαραίτητο μυαλό να μάθουν. Συνάντησα τεμπέληδες, συνάντησα και ανθρώπους που δουλεύουν τρελά γιατί αγαπούν. Συνάντησα Φωτεινούς Παντογνώστες και βρήκα και τύπους που νομίζουν ότι διδάσκουν.

Βρήκα ερασιτέχνες, εραστές της τέχνης, βρήκα όμως και ερασιτέχνες λόγω μετριότητας. Συναναστράφηκα με άρχοντες, αλλά και με σκουλήκια. Η κατάληξη πια ήταν; Το Web Radio στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμο να πάρει την θέση του. Όχι λόγω τεχνικών δυσκολιών, αλλά λόγω ανθρώπων. Πρέπει να περιμένει να ωριμάσουν οι άνθρωποι, αλλιώς ας είμαστε ευχαριστημένοι με το ραδιόφωνο που υπάρχει στα FM. Λίστες; Λίστες …ίσως αυτό να αξίζει στον Έλληνα ακροατή. Και για τον άλλον; Αυτόν που θέλει να ακούσει κάτι διαφορετικό; Αυτόν που θέλει πραγματικά να διαφέρει; Αυτόν που δεν μπορεί το ίδιο;

Μην ανησυχείτε γι αυτόν! Μάλιστα αν ανησυχείτε γι αυτόν δεν είστε σίγουρα εσείς αυτός! Διότι αυτός έχει τον τρόπο και βρίσκει να ακούσει αυτό που θέλει. Ψάχνει στον Ωκεανό και ψαρεύει αυτά που το μυαλό του ζητάει και η ψυχή χαίρεται. Αυτός έχει βρει την μηχανή που παράγει εικόνες και δεν έχει ανάγκη κανένα δάσκαλο, γιατί δάσκαλοι είναι όλοι τους. Εσείς συνεχίσετε να δηλώνετε παραγωγοί, μουσικοειδικοί, αποκλειστικοί αντιπρόσωποι ή distributors και απολαύστε τα 20 λεπτά δημοσιότητας στο facebook (τα πέντε λεπτά είναι δώρο δικό μου). Άλλωστε η δουλειά σας, είναι πωλητές, οικοκυρές, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αποφράκτες και πολλά άλλα. Αγαπήστε την δουλειά σας και κάντε μια χάρη στον εαυτό σας, να μην καταστρέφετε την δουλειά άλλων.

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here