18/5/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Μια φωτογραφία των Beatles να περνάνε την οδό Abbey Road από τα …αριστερά προς τα δεξιά, δηλαδή με αντίθετη κατεύθυνση από το εξώφυλλο του ομώνυμου άλμπουμ, πρόκειται να βγει σε δημοπρασία σε λίγες μέρες!

Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 1969 από τον Iain MacMillan που είχε αναλάβει τη φωτογράφιση για το άλμπουμ. Η ιδέα της συγκεκριμένης φωτογράφισης για το άλμπουμ ανήκει στον Paul McCartney. Η Abbey Road «έκλεισε» για δέκα λεπτά για τις ανάγκες της φωτογράφισης  και σ’ αυτά τα δέκα λεπτά ο MacMillan έκανε επτά (7) λήψεις, εκ των οποίων η μία που δημοπρατείται.

Αυτή η φωτογραφία (του εξωφύλλου) χαρακτηρίστηκε πρότυπο για τη δεκαετία που έκλεινε. Υποθέτω ότι ήταν. Πιστεύω ότι ο λόγος που έγινε τόσο δημοφιλής είναι η απλότητα που τη διακρίνει. Είναι μια απλή, στιλιζαρισμένη φωτογραφία. Επίσης είναι μια πόζα με την οποία κάθε άνθρωπος μπορεί να ταυτιστεί. Η λήψη έγινε σε ένα μέρος που ακόμα και σήμερα ο κόσμος καθημερινά περνάει”, είχε δηλώσει ο MacMillan που πέθανε το 2006.

Οι θαυμαστές των Beatles σίγουρα θα δείξουν ενδιαφέρον στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του εξωφύλλου και της δημοπρατούμενης φωτογραφίας. Στη φωτογραφία ο McCartney εμφανίζεται να φοράει σανδάλια, αντίθετα με το εξώφυλλο όπου είναι ξυπόλυτος. Αυτή η απουσία υποδημάτων του Sir Paul είχε οδηγήσει τους θεωρητικούς της εποχής να πιστέψουν ότι ήταν εσκεμμένη και ότι ο McCartney ήθελε με τον τρόπο αυτό να δηλώσει την ουσιαστική «απουσία» του από το συγκρότημα. Κάτι που πάντα ο Sir Paul ηρνείτο λέγοντας ότι απλά ήταν μια πολύ ζεστή μέρα. Η φωτογραφία δικαιώνει τον σπουδαίο καλλιτέχνη.

Από το αρνητικό της φωτογραφίας τυπώθηκαν μόλις 25 αντίτυπα και οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας υπολογίζουν ότι η τιμή θα φτάσει τις 9.000 λίρες Αγγλίας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here