10/1/2010
www.musiccorner.gr
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη

Λίγες μέρες έχουν μείνει για την 68η απονομή των Χρυσών Σφαιρών. Τα βραβεία δίνονται κάθε χρόνο από την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Hollywood. Μπορεί τα φλας να τραβούν κυρίως οι υποψήφιοι ηθοποιοί, ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο έχουν οι κατηγορίες της καλύτερης πρωτότυπης μουσικής και του καλύτερου τραγουδιού.

Στην κατηγορία της πρωτότυπης μουσικής συναντούμε εξαιρετικούς συνθέτες με εμπειρία και διακρίσεις στο ενεργητικό τους.

Ο Ελληνογάλλος Alexandre Desplat είναι υποψήφιος για τη μουσική της ταινίας ο «Λόγος του Βασιλιά». Στο παρελθόν έχει λάβει πολλές υποψηφιότητες τόσο για Χρυσή Σφαίρα, όσο και για Όσκαρ. Στο ενεργητικό του έχει μία νίκη στις Χρυσές Σφαίρες του 2007 για τη θεσπέσια μουσική του «Βαμμένου Πέπλου».

 

Όλοι οι κινηματογραφόφιλοι έχουν ακούσει μουσική του Danny Elfman. Έχει γράψει τη μουσική για ταινίες σκηνοθετών όπως ο Gus Van Sant, ο Ang Lee και ο Sam Raimi, ενώ συνεργάζεται συχνά με το φίλο του Tim Burton. Έχει βρεθεί υποψήφιος δύο φορές για Χρυσή Σφαίρα, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει. Η φετινή του υποψηφιότητα είναι – για τι άλλο; – την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».

 

Ακολουθεί ο εξαιρετικά επιτυχημένος Ινδός συνθέτης A. R. Rahman. Όσοι δεν έχουν δει την ταινία “Slumdog Millionaire” τον ξέρουν από το τραγούδι “Jai Ho”. Με μία Χρυσή Σφαίρα και δύο Όσκαρ στο ενεργητικό του, συνεργάζεται ξανά με το σκηνοθέτη Danny Boyle και διεκδικεί διακρίσεις για τη δουλειά του στο “127 Hours”.

Ο Trent Reznor είναι η φωνή και η ψυχή των Nine Inch Nails. Καλλιτέχνης με τεράστιο ταλέντο, ένωσε τις δυνάμεις του με το μουσικό και παραγωγό Atticus Ross για να ντύσουν μουσικά την ταινία του David Fincher, “Social Network”. Ο Reznor, ως μέλος των Nine Inch Nails, έχει προταθεί για δώδεκα βραβεία Grammy, ενώ έχει κερδίσει δύο φορές.

O Hans Zimmer δεν χρειάζεται συστάσεις. Αρκεί να αναφέρει κανείς ότι βραβεύτηκε για τη μουσική του «Βασιλιά των Λιονταριών». Έχει συνθέσει τη μουσική σημαντικών ταινιών, όπως «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή», ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» και ο «Σκοτεινός Ιππότης». Συνολικά έχει δέκα υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και δύο νίκες («Ο Βασιλιάς των Λιονταριών», «Ο Μονομάχος»).

Στην κατηγορία του καλύτερου τραγουδιού βρίσκουμε μόνο μπαλάντες.

Το μιούζικαλ “Burlesque” έχει δύο υποψηφιότητες. Η πρώτη είναι για το τραγούδι “Bound to You”. Πρόκειται για δημιουργία της Sia Furler, του Samuel Dixon και της Christina Aguilera, με ερμηνεύτρια την τελευταία. Είναι μια ενδιαφέρουσα σύνθεση, η οποία απογειώνεται χάρη στην εξαιρετική ερμηνεία της Aguilera. Οι τρεις τους είχαν συνεργαστεί και στο “You Lost”, το δεύτερο single από το δίσκο “Bionic”.

Η δεύτερη υποψηφιότητα είναι για το τραγούδι “You Haven’t Seen the Last of Me”, το οποίο ερμηνεύει η Cher. Συνθέτρια είναι η Diane Warren, πολυβραβευμένη και γνωστή για τραγούδια όπως το “I Don’t Want to Miss a Thing” των Aerosmith και το “Un-Break My Heart” της Toni Braxton.

Μια μακρυμαλλούσα πριγκίπισσα δίνει στη Disney ακόμα μια υποψηφιότητα στην κατηγορία καλύτερου τραγουδιού. Το κομμάτι “I See the Light” από την ταινία “Tangled” (ελληνιστί «Μαλλιά Κουβάρια) κινείται σε κλασικό Disney ύφος. Ερμηνεύουν η Mandy Moore με τον Zachary Levi, οι οποίοι δανείζουν και τις φωνές τους στους πρωταγωνιστές. Συνθέτης είναι ο Alan Menken, βραβευμένος με 7 Χρυσές Σφαίρες και 8 Όσκαρ για τις ταινίες η «Μικρή Γοργόνα», η «Πεντάμορφη και το Τέρας», ο «Αλαντίν» και η «Ποκαχόντας». Στιχουργός είναι ο Glenn Slater.

Μπορεί «Ο Ταξιδιώτης της Αυγής», η τρίτη συνέχεια της Narnia, να μην εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς, ωστόσο κατάφερε να κερδίσει μια υποψηφιότητα για το τραγούδι “There’s a Place for Us”. Σε αυτό βοήθησε και η ερμηνεία της δημοφιλούς τραγουδίστριας της country, Carrie Underwood. Δημιουργοί, εκτός από την ίδια, είναι και οι David Hodges και Hillary Lindsey.

Τέλος, υποψήφιο είναι και το τραγούδι “Coming Home” από το “Country Strong”. Στην ερμηνεία βρίσκουμε την πρωταγωνίστρια της ταινίας Gwyneth Paltrow. Συνθέτες είναι οι Bob DiPiero, Tom Douglas, Lindsey και Troy Verges.

Προβλέψεις δύσκολα μπορούν να γίνουν. Εξάλλου, η υπόληψη του θεσμού έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα μετά από μια σειρά περίεργων υποψηφιοτήτων, όπως της Angelina Jolie και του Johnny Deep στην κατηγορία της καλύτερης Κωμωδίας/Musical για την ταινία «Ο Τουρίστας». Περίεργες φήμες είχαν κυκλοφορήσει και για το πώς κατάφερε το “Burlesque”, παρά τις κακές κριτικές, να κερδίσει υποψηφιότητα στην κατηγορία της καλύτερης Κωμωδίας/Μιούζικαλ. Η εφημερίδα “Independent” μάλιστα υποστήριξε ότι η Sony Pictures, που βρίσκεται στην παραγωγή, προσέφερε σε μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών ένα ταξίδι στο Las Vegas. Το «πακέτο» περιλάμβανε διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία και μια πριβέ συναυλία από τη Cher!

Ωστόσο, τα βραβεία δεν χάνουν το ενδιαφέρον τους, εν όψει και της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ το Φεβρουάριο.

Η κατηγορία της καλύτερης μουσικής έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς όλοι οι υποψήφιοι είναι εξαιρετικοί συνθέτες. Προσωπικά, θα προέβλεπα νίκη του Hans Zimmer για το “Inception”, κυρίως λόγω της ατμόσφαιρας που δημιουργεί στην ταινία.

Στην κατηγορία Καλύτερου Τραγουδιού η κατάσταση είναι αμφίρροπη. Το “Burlesque” φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή στα μέλη της Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στο Hollywood. Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει την ιδιαίτερα αγαπητή Carrie Underwood ή την Gwyneth Paltrow, η οποία όταν ερμήνευσε το τραγούδι στα CMA, τα μουσικά βραβεία της country, εισέπραξε τις επευφημίες του κοινού.

Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν το επόμενο Σάββατο, 16 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, απολαύστε όσες υποψήφιες ταινίες έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, ενώ μπορείτε να γράψετε παρακάτω και σχόλια με τις δικές σας προβλέψεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here