13/10/2010
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

O μύθος στο χώρο της μουσικής είναι μία έκφραση σχεδόν καθημερινή. Ειδικότερα όταν μιλάμε για καλλιτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή. Πόσοι όμως είχαν την τύχη να αποκαλούνται μύθοι ενώ ζούσαν και μάλιστα όταν υπηρετούσαν ένα είδος μουσικής το οποίο ήταν για παιδευμένα αυτιά. Αυτό της όπερας…

Ο Luciano Pavarotti ήταν σίγουρα το μεγάλο αστέρι της σύγχρονης όπερας, όχι μόνο λόγω της ιδιαίτερης ικανότητάς του να τραγουδά στους υψηλότερους φθόγγους της έκτασης της φωνής ενός τενόρου, ούτε επειδή προσέφερε φιλανθρωπικό έργο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ήταν το μεγάλο αστέρι διότι προσπάθησε να φέρει την όπερα κοντά στον απλό κόσμο.

Γεννήθηκε σαν σήμερα, 75 χρόνια πριν, το 1935 στη Μοντένα της Ιταλίας. Ο πατέρας του, αρτοποιός στο επάγγελμα, και όντας ανοιχτόμυαλος, για τα δεδομένα της εποχής, άνθρωπος προέτρεψε τον γιό του να καλλιεργήσει αυτό το χάρισμα που του είχε δοθεί. Μερικά χρόνια αργότερα όμως αφήνει τη μουσική και εξασκεί το επάγγελμα του δασκάλου, αφού δε μπορούσε να αντέξει την αβέβαιη ζωή του καλλιτέχνη.

Ευτυχώς το 1961 αποφασίζει να γυρίσει σε αυτό που πραγματικά αγαπούσε. Την όπερα. Ήταν η χρονιά εκείνη που η ερμηνεία του στην όπερα του Πουτσίνι, «La Boheme» του δίνει το εισιτήριο για να φτάσει στην κορυφή. Μετρώντας εκατοντάδες παραστάσεις στις κορυφαίες λυρικές σκηνές του πλανήτη, έχοντας συνεργαστεί με τους καλύτερους μαέστρους, αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες στιγμές του ήταν  το 1990, όταν εμφανίστηκε μαζί με τους Πλάθιντο Ντομίνγκο και Χοσε Καρέρας ενώπιον 800 εκατομμυρίων τηλεθεατών, σε μία συναυλία στη Ρώμη, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της Ιταλίας.

Αμέσως μετά, οι πωλήσεις των δίσκων όπερας εκτινάχθηκαν στα ύψη και η άρια «Nessun Dorma» της όπερας Turandot του Πουτσίνι συνδέθηκε με τον ποδοσφαιρικό πυρετό όσο και τα συνθήματα της εξέδρας. Ο δίσκος με τα «κλασσικά του Παβαρότι» έγινε ο πρώτος δίσκος κλασσικής μουσικής που έφτασε στο Νο1 των βρετανικών charts.

Το 1992 προσπάθησε να φέρει την όπερα κοντά στους απλούς ανθρώπους, αποφασίζοντας να καθιερώσει τη συναυλία Pavarotti and Friends, στη λογική της σύμπραξης της οπερας με είδη μουσικής όπως της ποπ και ροκ σκηνής, στοχεύοντας στη συγκέντρωση χρημάτων για ανθρωπιστικούς λόγους. Ερμηνεύοντας παρέα με ονόματα όπως η Mariah Carey, o Sting, o Elton John, o Bryan Adams, o Andrea Bocelli, η Celine Dion, οι Jon Bon Jovi, η Sheryl Crow. ο Eric Clapton, οι U2 αλλά και ο James Brown, ο Pavarotti κατόρθωσε πριν φύγει από τη ζωή το 2007, να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Έμαθε την όπερα στους απλούς ανθρώπους. Και όπως είχε πεί και ο ίδιος: «Νομίζω ότι μια ζωή αφιερωμένη στη μουσική είναι πάνω από όλα μια ζωή ευτυχισμένη»! Και αυτό προσπάθησε να κάνει, τους ανθρώπους ευτυχισμένους μέσα από τη μουσική που τόσο αγάπησε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here