aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
 http://vinylmaniac.madblog.gr
Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, κάθε 15 ημέρες θα σας παρουσιάζει κι από μία σειρά που έγραψε τη δική της ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————————–

Το «Λούνα παρκ» και ο «κυρ-Γιώργης»

Ο Ιούλιος του 1974 ήταν καθοριστικός τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο, δυστυχώς για εντελώς αντίθετους λόγους. Η χώρα μας απαλλάχθηκε από την επταετή χούντα των συνταγματαρχών κι ανέκτησε την ελευθερία της, αλλά ταυτόχρονα η Μεγαλόνησος βουτήχτηκε στο αίμα από την τουρκική εισβολή του «Αττίλα» και χιλιάδες οικογένειες ξεκληρίστηκαν ή έζησαν το μαρτύριο της προσφυγιάς μέσα στην ίδια τη χώρα τους…

Ελάχιστες ημέρες πριν συμβούν όλα αυτά, η ελληνική τηλεόραση παρουσίασε την πρώτη δουλειά του Γιάννη Δαλιανίδη για λογαριασμό της. Ο δημοφιλής σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ενέδωσε κι εκείνος στον «πειρασμό» της, καθώς πια ήταν ολοφάνερο ότι ο κινηματογράφος έπνεε τα λοίσθια και μόνο μέσω της μικρής οθόνης πλέον θα μπορούσε να περάσει στον κόσμο τη δουλειά του.

Έτσι λοιπόν, το βράδυ της 11ης Ιουλίου 1974 (εντελώς αδόκιμη εποχή, λόγω καλοκαιριού) στις 20:15 στο ΕΙΡΤ -και μετέπειτα ΕΡΤ-, ξεκινά μια εκπομπή που είχε λίγο από τραγούδι, λίγο από τηλεπαιχνίδι και λίγο από σκετσάκια -κάτι που ουδέποτε επαναλήφθηκε ως σήμερα! Τίτλος του, «Λούνα παρκ-Το μεγάλο παιχνίδι». Σε σύντομο διάστημα, έμεινε σκέτο «Λούνα παρκ», όπως όλος ο κόσμος το θυμάται και το αγάπησε.

aspromavra_egxrwma_louna_park_2014_03_01

Τα εξαιρετικά και πρωτοποριακά για την εποχή σκηνικά ήταν του Μίνωα Αργυράκη και η μουσική τίτλων έναρξης του Μίμη Πλέσσα, σε μια διασκευή του ρεφρέν από το τραγούδι «Απόψε κάποιος θα χαθεί» που είχε ακουστεί από τον Γιάννη Πουλόπουλο στην ταινία του Δαλιανίδη «Οι θαλασσιές οι χάντρες» το 1966…

Ήταν η μοναδική εκπομπή που ξεκίνησε πριν τη μεταπολίτευση και διατηρήθηκε όχι μόνο μετά από αυτήν, αλλά για επτά ολόκληρα χρόνια μέχρι τις 9 Μαΐου 1981, όταν κι έκλεισε τον κύκλο της με συνολικά 330 επεισόδια. Από αυτά, στο αρχείο της πάλαι ποτέ ΕΡΤ δυστυχώς σώζεται ολόκληρο μόνο το τελευταίο -τουλάχιστον επισήμως.

Οι πληροφορίες λένε ότι γύρω στα 15 επεισόδια είχε στο αρχείο της η Ρένα Παγκράτη, τα οποία της είχε δώσει κάποιος θαυμαστής της που τότε είχε βίντεο και τα έγραφε. Μετά το θάνατό της, αυτά περιήλθαν στα συγγενικά της πρόσωπα, αλλά ουδείς γνωρίζει την τύχη τους σήμερα.

Ήμουν σχεδόν σε νηπιακή ηλικία, αλλά θυμάμαι πολύ έντονα κάποια αποσπάσματα της σειράς και φυσικά τον «κυρ-Γιώργη», την «Ουρανία», την «Κάθριν» και τους άλλους ήρωες. Μάλιστα, επειδή είχα συνηθίσει τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο με μουστάκι, όποτε τον έβλεπα στις παλιές ταινίες του αναρωτιόμουν γιατί δεν έχει!

Η υπόθεση και το καστ

Ουσιαστικά, δε μπορούμε να μιλάμε για «υπόθεση» καθώς επρόκειτο για κάποια αυτοτελή σκετσάκια που παρεμβάλλονταν μέσα στο «Λούνα παρκ». Ωστόσο, τα περισσότερα περιστρέφονταν γύρω από τον κεντρικό ήρωα της εκπομπής, τον αξέχαστο και δημοφιλέστατο «κυρ-Γιώργη», που ενσάρκωσε με μεγάλη επιτυχία ο σπουδαίος Διονύσης Παπαγιαννόπουλος -ίσως στο ρόλο της καριέρας του. Αυτός ήταν ο υπεύθυνος του «Λούνα παρκ» και παρά το γεγονός ότι ήταν …αθεράπευτα γκρινιάρης, παράξενος και νευρικός, ουδείς μπορούσε να του κρατήσει κακία και όλοι τον αγαπούσαν.

Στα πρώτα επεισόδια, η ανταπόκριση του κόσμου δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή. Κάτι το καλοκαίρι, κάτι τα συνταρακτικά πολιτικά γεγονότα της εποχής, οι θεαματικότητες δεν ήταν οι αναμενόμενες. Επιπλέον, ίσως τούτο να συνέβη λόγω και του ότι το βάρος έπεφτε κυρίως στο τραγούδι και στο παιχνίδι, παρά στην πρόζα.

Προφανώς, αυτό το αντιλήφθηκε ο Δαλιανίδης κι άρχισε σιγά-σιγά να εστιάζει περισσότερο στην «υπόθεση» και φυσικά στον «κυρ-Γιώργη», στο σπίτι του οποίου ή στο λούνα παρκ διαδραματιζόταν σχεδόν πάντα η τελευταία σκηνή της εκπομπής…

Στην αρχή λοιπόν, το τηλεπαιχνίδι και τους τραγουδιστές παρουσίαζε ο Τέρενς Κουίκ κι εκτός του Παπαγιαννόπουλου, πρωταγωνιστούσαν ο Χρήστος Νομικός (Πέτρος), η Ευαγγελία Σαμιωτάκη, η Κούλα Αγαγιώτου (μητέρα του Πέτρου), η Κάτια Αθανασίου (η περίφημη «Τούλα» με την κλασική ατάκα «Πέντε κρίκοι ένα τάλιρο»), ο Σωτήρης Τζεβελέκος (Άρης, ο πρώτος καφετζής του λούνα παρκ), η Μαίρη Ευαγγέλου (Ρένα, εργαζόμενη στον πάγκο της σκοποβολής κι αρχικώς αρραβωνιασμένη με τον Πέτρο) κ.α.

Μετά τα πρώτα επεισόδια κι έπειτα από ένα «προξενιό», ο κυρ-Γιώργης παντρεύεται την Ουρανία που ενσάρκωσε με μοναδικό τρόπο η αείμνηστη Άννα Παϊταζή. Αυτό το ζευγάρι εξακολουθεί και σήμερα να παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης και μου έχει μείνει έντονα η συχνά επαναλαμβανόμενη φράση του Παπαγιαννόπουλου προς εκείνη: «Ουρανία, το ταμείον είναι μείον» !

aspromavra_egxrwma_louna_park_2014_03_02
Ο κυρ-Γιώργης και η Ουρανία του Λούνα Παρκ!

Σιγά-σιγά, αρχίζει να σχηματίζεται η πρώτη «φουρνιά» του καστ, αφού σ’ αυτό εντάσσεται εντελώς ξαφνικά και η αξέχαστη Ρένα Παγκράτη, η οποία είχε κάνει μιαν εμφάνιση ως τραγουδίστρια με το συγκρότημά της, αλλά άρεσε στον Δαλιανίδη κι έγραψε «πάνω της» το ρόλο της Κάθριν, η οποία ήταν ανιψιά της Ουρανίας, εντελώς αφελής κι επιπόλαιη και κατάφερνε πάντα να εκνευρίζει τον κυρ-Γιώργη με τις επιλογές της, ώσπου ν’ ακουστεί το κλασικό «όξω ρε» !

Ακολουθούν ο Νίκος Δαδινόπουλος (Νίκος Αναγνώστου), η Λουΐζα Ποδηματά (Λουίζα, μητέρα του Νίκου), η Ελένη Κριτή (Ελένη), η Καίτη Ιμπροχώρη (Καίτη -από 1η Σεπτεμβρίου 1977), ο Σπύρος Φασιανός (Θόδωρος, ο δεύτερος και…μακροβιότερος καφετζής του λούνα παρκ), η Αλέκα Στρατηγού (η περιβόητη «Μαρία η χαρτορίχτρα»), η Μίτση Κωνσταντάρα (Αγγέλα, μητέρα της Ρένας), Νάσος Κεδράκας (Νάσος), Σταμάτης Φασουλής (Σταμάτης, ο τρίτος καφετζής του λούνα παρκ -για ελάχιστο διάστημα…), Σοφοκλής Πέππας (Στέφανος -πρώην σύζυγος της Καίτης) κ.α.

Έτσι, έχουμε το «Λούνα παρκ» στην πρώτη μορφή του, που φτάνει ως το 1979. Φυσικά, σε όλο αυτό το διάστημα εμφανίστηκαν κατά καιρούς αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί ως guests, με κορυφαία την Άννα Καλουτά, η οποία παρουσιάστηκε προς το τέλος του 1976, στο ρόλο της αδελφής της Ουρανίας…

Στο μεταξύ, είχαμε κι ευχάριστα γεγονότα όσον αφορά την προσωπική ζωή των πρωταγωνιστών. Συγκεκριμένα, ο Δαδινόπουλος και η Ευαγγέλου μέσω της σειράς έγιναν ζευγάρι και στη ζωή. Πρώτα, παντρεύτηκαν…τηλεοπτικά στο επεισόδιο της Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου 1977, ενώ ο…κανονικός γάμος τους, έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1979. Οι δυο τους, έφυγαν από τη σειρά τον Ιανουάριο του 1980…

Από το ’79 και πέρα και με την αποχώρηση κάποιων ηθοποιών, ο Δαλιανίδης ανανέωσε το καστ. Έτσι, εντάχθηκαν στο «Λούνα παρκ» μεταξύ άλλων οι Βασίλης Τσιβιλίκας, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Γιάννης Ευαγγελίδης, Πάνος Μιχαλόπουλος, Τόλης Βελονάκης, Αλίκη Καμινέλη, Ελένη Φιλίνη κ.α.

Στα τελευταία δύο χρόνια της σειράς (1980-1981), ο κυρ-Γιώργης φεύγει από το λούνα παρκ, το οποίο αναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης του ονόματι Παντόπουλος (Μίμης Φωτόπουλος) κι ανοίγει ψιλικατζίδικο, όπου βεβαίως οι σπαρταριστές ιστορίες συνεχίζονται. Να πούμε ότι αρχικώς, μαζί με το Θόδωρο (Φασιανός) είχε νοικιάσει το λούνα παρκ από τον Παντόπουλο, αλλά προς το τέλος ασχολήθηκε με το ψιλικατζίδικο…

Παράλληλα, το φθινόπωρο του 1980 αποχωρεί και η Ουρανία, που πηγαίνει σε κάποια συγγενή της εκτός Αθηνών. Κάπου εκεί λοιπόν, ο Δαλιανίδης κρίνει ότι δεν έχει πλέον να δώσει κάτι περισσότερο κι αποφασίζει να ολοκληρώσει το «Λούνα παρκ», το Μάιο του 1981…

Ωστόσο, δεν είχε υπολογίσει τους υπεύθυνους της ΕΡΤ, οι οποίοι αφού δεν κατάφεραν να τον μεταπείσουν ώστε να μη σταματήσει τη σειρά, του ζήτησαν να γράψει μια καινούργια, αλλά πάλι με βασικό χαρακτήρα τον κυρ-Γιώργη. Έτσι, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος ετοιμάζει «Τ’ ανάποδα» με πρωταγωνιστές τους Παπαγιαννόπουλο – Παϊταζή – Παγκράτη, γυρίζονται και μοντάρονται οκτώ επεισόδια, αλλά δεν προβλήθηκε ποτέ ούτε ένα.

Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ μετά τις εκλογές του 1981, αποφασίζει να κρατήσει στο συρτάρι όλες τις παραγωγές που είχε εγκρίνει η προηγούμενη. Έτσι, ουδέποτε είδαμε στις οθόνες μας όχι μόνο «Τ’ ανάποδα», αλλά ούτε και τις άλλες σειρές που είχαν ήδη ξεκινήσει να γυρίζονται («Κίτρινος φάκελος», «Οι φρουροί της Αχαΐας» κ.α.)…

Χαρακτηριστικό της μεγάλης επιτυχίας και αποδοχής που είχε ο χαρακτήρας του κυρ-Γιώργη, είναι το γεγονός ότι η τελευταία ταινία της FINOS FILMS στα τέλη του 1976 που επρόκειτο να ονομαστεί «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», σε σκηνοθεσία Δαλιανίδη και πρωταγωνιστή τον Παπαγιαννόπουλο, αποφασίστηκε να τιτλοφορηθεί «Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται», για να προσελκύσει περισσότερους θεατές!

Να πούμε επίσης ότι το 1976 κυκλοφόρησε και ο δίσκος του «Λούνα παρκ» με 13 τραγούδια και σκετς, στα οποία βεβαίως συμμετείχαν οι πρωταγωνιστές, σε μουσική του Ζακ Ιακωβίδη.

aspromavra_egxrwma_louna_park_2014_03_03

«Λούνα παρκ» και παιχνίδι

Η ενότητα του τηλεπαιχνιδιού, ήταν από τις πιο βασικές του «Λούνα παρκ». Κατά τη διάρκειά του, οι παίκτες διαγωνίζονταν σε σχηματισμούς λέξεων-φράσεων, αλλά και σε ερωτήσεις γνώσεων και κέρδιζαν αρκετά πλούσια δώρα. Βεβαίως, κάποια στιγμή δε θα μπορούσε να μην ενταχθεί κι αυτό μέσα στο σεναριακό κομμάτι της σειράς με σπαρταριστά αποτελέσματα, καθώς κλήθηκε να παίξει …και ο κυρ-Γιώργης, οπότε καταλαβαίνετε τι επακολούθησε!

Όπως αναφέραμε στην αρχή, ο Τέρενς Κουίκ ήταν ο πρώτος παρουσιαστής του παιχνιδιού. Από το Μάρτιο του 1975 και για λίγο διάστημα ανέλαβε η Μάρω Κοντού κι εν συνεχεία ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης, ο οποίος ήταν και ο μακροβιότερος στην παρουσίαση, καθώς έμεινε μέχρι το 1980. Από τότε και ως το τέλος της σειράς, οικοδέσποινα ήταν η Ισμήνη Καλέση, στα πρώτα βήματά της στο χώρο του θεάματος.

«Λούνα παρκ» και τραγούδι

Κατά τη διάρκεια των επτά χρόνων της πορείας του «Λούνα παρκ», πέρασαν σχεδόν όλοι οι Έλληνες τραγουδιστές-τραγουδίστριες για να παρουσιάσουν τις εκάστοτε επιτυχίες τους. Γιάννης Πάριος, Γιάννης Πουλόπουλος, Λιζέττα Νικολάου, Λίτσα Διαμάντη, Μίλλυ Καραλή, Γιάννης Κατέβας, Μαρία Δουράκη, αλλά και διάσημοι ξένοι σταρ όπως Ραφαέλλα Καρρά, Χούλιο Ιγκλέσιας κ.α. κρατούσαν συντροφιά κάθε Πέμπτη στους τηλεθεατές, «διαφημίζοντας» παράλληλα και τις δισκογραφικές δουλειές τους.

Είναι πραγματικά κρίμα που δεν έχει σωθεί έστω κάτι απ’ όλα αυτά. Είμαι σίγουρος ότι αν υπήρχαν έστω 20-30 επεισόδια του «Λούνα παρκ» και προβάλλονταν σήμερα, η θεαματικότητά τους θα είχε εκτιναχθεί στα ύψη. Δυστυχώς, κάποιοι «φωστήρες» που μπαινοβγαίνανε χρόνια στην Αγία Παρασκευή, κατέστρεψαν για πάντα όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα και μαζί τους μια εποχή που δε θα ξανάρθει ποτέ. Όμως, το «Λούνα παρκ» έχει ακόμα και τώρα πιστούς φίλους που το θυμούνται με αγάπη και νοσταλγία και θα ξεχαστεί μόνον όταν πάψει να υπάρχει και ο τελευταίος άνθρωπος που το έχει στη μνήμη του…

————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πλήρες το αφιέρωμα, όμως υποπέσατε στην αναπαραγωγή της λάθους πληροφορίας του αριθμού επεισοδίων της σειράς – είναι 330 στο σύνολο και όχι 333 (όπως εσφαλμένα αναπαράγεται διαρκώς στο internet)…

  2. Από τρεις διαφορετικές κι αξιόπιστες “έμψυχες” πηγές, πληροφορήθηκα ότι ο συνολικός αριθμός επεισοδίων είναι 333. Αν αυτές κάνανε λάθος, τότε έκανα κι εγώ. Ευχαριστώ θερμά για την παρατήρηση-σχόλιο…

  3. Καμία αντίρρηση. Τα 330 επεισόδια αναγράφονται στο Αρχείο της ΕΡΤ και στις σημειώσεις του Γ. Δαλιανίδη.

  4. ΜΠΡΑΒΟ ΤΑΣΟ…. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ…ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΚΑΦΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here