Γράφει η Ειρήνη Χατζημαργαρίτη

Το κλασσικό πια έργο του August Stindberg, «Δεσποινίς Τζούλια», ανεβαίνει από τις 4 Φεβρουαρίου έως και τις 8 Απριλίου, στο «Από Μηχανής Θέατρο», κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τα σαββατιάτικα απογεύματα μας. Τρεις ηθοποιοί, ένα απόλυτα ρεαλιστικό σκηνικό, πρωτότυπη μουσική και ένα κείμενο με “παρεμβολές”, συνθέτουν μια παράσταση τόσο σοκαριστική, που πρέπει κανείς να επισκεφθεί με την πρώτη ευκαιρία.

Ένας απόλυτα φιλόξενος χώρος, το “Από Μηχανής Θέατρο”, είναι τόσο διαχρονικός όσο και το ίδιο το έργο. Το κτίριο, γεννημένο το 1930, με προδιαγεγραμμένη πορεία, στα τέλη του εικοστού αιώνα, αλλάζει για να γίνει χώρος φιλοξενίας θεατρικών παραστάσεων, πάντα όμως με άξονα την αρχιτεκτονική του. Όπως και οι ήρωες μας. Γεννημένοι με μια πορεία, προδιαγεγραμμένη από τις κοινωνικές συμπεριφορές, με τα όνειρα που κάνουν, αλλάζουν, μπερδεύονται, πράττουν διαφορετικά και χωρίς να το περιμένει ο περίγυρος τους. Ποιο είναι το αποτέλεσμα των πράξεων τους; Αυτό προσπαθεί να μας απαντήσει η παράσταση.

despoinis_tzoulia_2017_03_001_avdelioti

Η Δεσποινίς Τζούλια, κόρη του κόμη της περιοχής, ο Ζαν, ο αγαπημένος υπηρέτης του κόμη και η Κριστίν, η υπηρέτρια του σπιτιού, ζουν μέσα στο παλάτι τη δική τους τραγωδία, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις κοινωνικές επιταγές και τους καθωσπρεπισμούς της εποχής. Η Τζούλια, παίζει τον Ζαν, ο Ζαν εκμεταλλεύεται τη Τζούλια και η Κριστίν, ως μια άλλη Θεία Δίκη έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι όλα αυτά έχουν ξανασυμβεί και πως η ιστορία επαναλαμβάνεται… Όπως και το τέλος της.

Η Ανδρονίκη Αβδελιώτη, με μια άρτια ερμηνεία, αποτυπώνει τη Δεσποινίς Τζούλια όπως πρέπει να είναι. Απόλυτα θηλυκή, έτοιμη να υποτάξει αλλά και να υποταχθεί χωρίς όρους σε ένα πλάσμα από αυτά που την έμαθαν περισσότερο να μισεί: τους άντρες. Ο Μάριος Σουγιούτζογλου, ενσαρκώνει τον Ζαν, έναν υπηρέτη με μεγάλα όνειρα, έτοιμος να φύγει από την κάστα όπου ανήκει και προθυμος να κάνει τα πάντα για αυτό. Επιβλητικός, δυναμικός, με τις απαραίτητες δόσεις χιούμορ κάνει τον θεατή να αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Ζαν, τον άντρα της εποχής. Η Ελεάνα Παναγουλέα, ως Κριστίν, εκπρόσωπος της μικροαστικής τάξης, πιστή στο ρόλο της, παρεμβαίνει καταλλήλως, με τα αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης, προοοικονομώντας την έκβαση της ιστορίας, με μια ερμηνεία, που δημιουργεί αγωνία στους θεατές.

despoinis_tzoulia_2017_03_003_avdelioti

Η απόδοση του πρωτότυπου κειμένου με παρένθετες, αυτούσιες εκφράσεις από την Καινή Διαθήκη και από τον Oscar Wilde, δε μπορούν παρά να δείξουν τη διαχρονικότητα των καταστάσεων που βιώνουν οι πρωταγωνιστές και τον αέναο πόλεμο διαφυγής των ανθρώπων από τον τόπο που βρίσκονται. Καθόλη τη διάρκεια της παράστασης παρακολουθούμε ένα συνεχές παιχνίδι μεταξύ κυνηγού και κυνηγημένου. Έχει να κάνει με το φύλο; Με την κοινωνική τάξη; Με τα συναισθήματα των ανθρώπων; Με όλα αυτά μαζι; Κανείς δε μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Το σημαντικό όμως είναι πως η απόδοση δίνει πολυδιάστατες ερμηνείες στο έργο. Ο θεατής θα αντικατοπτριστει στις καταστάσεις με τον τρόπο που του είναι πιο οικείος.

despoinis_tzoulia_2017_03_002_avdelioti

Τα σκηνικά, εξαιρετικά ρεαλιστικά, μεταφέρουν αμέσως στο κλίμα της εποχής, ενώ ο φωτισμός καθιστά ξεκάθαρο τον πυρήνα των γεγονότων. Η πρωτότυπη μουσική από τη Σίσσυ Βλαχογιάννη, εμπλουτίζει την ιστορία, εξομαλύνει τις εναλλαγές των σκηνών και σε βάζει αμέσως στο κλίμα της ιστορίας.
Εν ολίγοις, η Δεσποινίς Τζούλια είναι μία παράσταση άρτια τεχνικά, με μία εντελώς εναλλακτική απόδοση που εγείρει προβληματισμούς για το συνεχές παιχνίδι ανάμεσα στον κυνηγό και το θήραμα, το θύμα και το θύτη. Άραγε μήπως τελικά, μόνοι μας ορίζουμε την τύχη μας, ή είμαστε για πάντα καταδικασμένοι να ακολουθήσουμε μία πορεία που κάποιος άλλος έγραψε για εμάς;

Κοίταξε με!

Αν με είχες κοιτάξει… Θα με είχες αγαπήσει…

despoinis_tzoulia_2017_03_004_avdelioti

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Φωτογραφίες – αφίσα : Ναταλία Β.
Μετάφραση – σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάννα Παναγουλέα
Σκηνικά – κοστούμια: Νικόλαος Μαρμαροτούρης -Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη
Έπαιξαν οι μουσικοί: Μυρσίνη Βεστάκη, Βαρβάρα Τσότρα, Σίσσυ Βλαχογιάννη
Video :Ελένη Κορακάκη

Παίζουν: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ελεάννα Παναγουλέα, Μάριος Σουγιουτζόγλου

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος € 10 /
μειωμένο(Φοιτητικό, ατέλεια, ανέργων) € 7

Ημερομηνίες: Από 4 Φεβρουαρίου έως 8 Απριλίου και κάθε Σάββατο στις 18:00

Από Μηχανής Θέατρο
Ακάδημου 13 – Μεταξουργείο.
Τηλ. κρατήσεων 2105231131

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here