29/6/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Η τρίτη και τελευταία μέρα του φεστιβάλ ήταν λιγότερο ροκ και περισσότερο ποπ. Άλλωστε το Glastonbury Festival συνηθίζει να ικανοποιεί όλα τα μουσικά γούστα. Αυτό προφανώς και δεν πρέπει να αποθαρρύνει ή να απογοητεύει κανέναν μιας και αυτή η τελευταία μέρα είχε αν μη τι άλλο εξαιρετικά ονόματα για να παρακολουθήσουμε. Η headliner Beyonce σαφώς και συγκέντρωσε όλα τα φώτα πάνω της ωστόσο κι άλλα σημαντικά ονόματα ανέβηκαν στις σκηνές του Glastonbury αυτή την τελευταία ημέρα. Ονόματα όπως οι Pendulum, ο Plan B, o Paul Simon, o Don Mclean, οι Queens Of The Stone Age, οι Kaiser Chiefs, οι Cold War Kids, οι Noisettes και πολλοί ακόμη!

Οι TV On The Radio έπαιξαν για πρώτη φορά χωρίς τον μπασίστα τους Gerard Smith ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή πριν από λίγους μήνες. Παρόλα αυτά, αν και δεν τους βοήθησε ο ήχος έκαναν ένα πολύ καλό live με αρκετό κόσμο από κάτω τους δεδομένου του ότι έπαιξαν σχετικά νωρίς.

Λίγο αργότερα είχαμε και τον γερόλυκο Don Mclean στην Pyramid Stage, ο οποίος απέδειξε πως ένα καλό live δε χρειάζεται πολλά εφέ αλλά εμπειρία, όρεξη και καλό κοινό. Και εννοείται πως ο Don είχε όλα τα παραπάνω. Με ένα σχετικά μικρό setlist δέκα κομματιών έκανε τον κόσμο να τον ακολουθεί στα κομμάτια ενώ σίγουρα το highlight ήταν η ερμηνεία του «American Pie».

Ακόμα μία παλιά καραβάνα της μουσικής, ο Paul Simon, στα 69 του χρόνια παρακαλώ, έκανε μία πολύ αξιόλογη εμφάνιση. Εξαιρετικοί ρυθμοί. Πολύ καλός ήχος και ένα αρκετά φανατικό κοινό, μαζί με τον Don Mclean ήταν από τα highlight θεωρώ της τρίτης μέρας!

Ενθουσιάστηκα τρομερά από την εμφάνιση των Kaiser Chiefs. Αυτά τα παιδιά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες και θεωρώ πως είναι πολύ αδικημένα. Ίσως και να αδικούν και λίγο τους εαυτούς τους. Πάντως το live τους ήταν από τα καλύτερα που είδα τις τρεις μέρες του φεστιβάλ. Εννοείται πως είπαν όλες τις επιτυχίες τους όπως το «Ruby», το «Every Day I Love You Less And Less», το «Kinda Girl You Are» και πολλά ακόμη. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε μαζί τους, χόρεψε και νομίζω το ευχαριστήθηκε όπως και εγώ που τους έβλεπα μέσω διαδικτύου.

Σε εντελώς διαφορετικό στυλ συνέχισε ο Plan B, αν και τον πρόδωσε και αυτόν ο ήχος. Με τον δίσκο του να είναι η ευχάριστη έκπληξη του περασμένου έτους και με ένα αγγλικό κοινό που φάνηκε να γουστάρει πολύ μαζί του, ο Plan B έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Άλλαξε εντελώς το μουσικό του ύφος και αυτό που βγάζει τώρα μάλλον τον κολακεύει περισσότερο. Το ίδιο το κοινό τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση! Αν βοηθούσαν και τα ηχεία θα ήταν καλύτερα…

Ένα από τα πιο αναμενόμενα ονόματα του φεστιβάλ τους οποίους ήθελα πάρα πολύ να δω ήταν οι Queens Of The Stone Age οι οποίο δε με απογοήτευσαν καθόλου. Κομματάρες, εξαιρετικός ήχος, ωραίες μουσικές και ένα κοινό να παραληρεί και μόνο που τους έβλεπε. Είπαν δεκατέσσερα κομμάτια, το live τραγούδι με το τραγούδι γινόταν όλο και καλύτερο και θεωρώ πως αν δεν ήταν η Beyonce headliner θα ήταν άνετα η καλύτερη εμφάνιση της βραδιάς.

Επίσης μπορώ να πω πως εκτίμησα πάρα πολύ τους Pendulum μετά και το live τους, η μπάντα που βγήκε λίγο πριν ανέβει στην Pyramid Stage η Beyonce. Δεν ξέρω κατά πόσο τους έχουμε ακούσει εδώ, πάντως εγώ τους εκτίμησα πάρα πολύ, δεν το κρύβω. Ροκ με ηλεκτρονικές διαθέσεις με ένα κοινό που ωστόσο περίμενα να τους υποστηρίξει περισσότερο. Φαίνεται να είναι επάξιοι διάδοχοι των Prodigy ή των Faithless και αυτό είμαι βέβαιος πως θα αποδειχθεί στην πορεία.

Και κάπου εδώ έφτασε η ώρα να δούμε την περιβόητη Beyonce, headliner της τρίτης ημέρας! Πολλά είχαν ακουστεί σχετικά με το ότι μπορεί να έβγαινε μαζί με τις άλλες δύο Destiny’s Child ή με τον Jay-Z κάτι που δε συνέβη ποτέ προς απογοήτευση του κοινού. Να σας πω πως ακούω Beyonce, θα σας πω ψέματα, ωστόσο αυτό μπορεί να είναι και καλό διότι την αντιμετώπισα αντικειμενικά. Ήταν φαντασμαγορική η εμφάνιση της και ο Tricky στο πλάι της ξεσήκωσε ακόμη περισσότερο τα πλήθη. Εννοείται πως όλο το φεστιβάλ ήταν μπροστά στην Pyramid Stage για να τη δει κι εκείνη ωστόσο δεν τους απογοήτευσε ούτε στο ελάχιστο. Είπε όλες της τις επιτυχίες, συνολικά 26 κομμάτια. Ξεκίνησε με το «Crazy In Love» ενώ είπε και το «Baby Boy» παρέα με τον Tricky, το «Naughty Girl», το «Telephone» ενώ δεν παρέλειψε να τραγουδήσει κομμάτια από τις Destiny’s Child όπως τα «Say My Name» και «Survivor». Αυτό που όμως ξεσήκωσε το κοινό ήταν το «Sex On Fire» των Kings Of Leon, το «Sweet Dreams» των Eurythmics αλλά και το «You Oughta Know» της Alanis Morissette!

Και με αυτό τον τρόπο το φετινό Glastonbury έκλεισε τις πόρτες του για να μας υποδεχθεί του χρόνου που ελπίζουμε να σας τα περιγράψουμε όλα από εκεί και όχι μέσω της online μετάδοσής του…!

Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ εμφανίστηκαν επίσης οι Laura Marling, The Low Anthem, Fisherman’s Friends, Eels, Bombay Bicycle Club, Noisettes, Cold War Kids, Clare Maguire, Dan Mangan, Kool & The Gang, Hercules and Love Affair, The Go! Team, Duane Eddy, Bellowhead, Jah Wobble & The Nippon Dub, Ensemble, Jamie Woon, Hidden Orchestra, The Streets, Robyn, Hurts, The Vaccines, Everything Everything, OK Go, The Joy Formidable, Foster The People, Raghu Dixit, My Tiger My Timimg, Vessels, Shammi Pithia, Jake Bugg, The Foot Clan, Air Castles, Worship, Two Wounded Birds, Yes Cadets, Tristram, Crow Black Chicken, Gruff Rhys, Lykke Li, John Grant, The Bees, James Vincent McMorrow, Jonny, Sea Of Bees, The Pierces καί Troy Ellis & Hal Jamaicia.

Περισσότερες φωτογραφίες από τη τρίτη μέρα του Φεστιβάλ


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here