17/5/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Μια τραγουδίστρια που με την καριέρα της σηματοδότησε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, και τον νέο ήχο που δημιουργήθηκε στην ποπ και disco μουσική, έφυγε στις 17 Μαΐου σε ηλικία 63 ετών.

Η LaDonna Adrian Gaines, όπως ήταν το πλήρες όνομα της Donna Summer, γεννήθηκε στη Βοστώνη την τελευταία μέρα του 1948. Από μικρή ηλικία αγάπησε το τραγούδι και παράτησε ακόμα και το σχολείο προκειμένου να ακολουθήσει το πάθος της. Επηρεάστηκε έντονα από την καριέρα της Janis Joplin αλλά παρότι προσπάθησε, δεν ακολούθησε τα μουσικά βήματα του ειδώλου της.

Το 1974 κάνει την πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση με το “Lady of the Night” σε συνθέσεις των Giorgio Moroder και Pete Bellotte, χωρίς να εντυπωσιάσει το κοινό, πράγμα που γίνεται το 1975, όταν το “Love to Love You Baby” γίνεται παγκόσμια επιτυχία και “βάζει” την Summer στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα της disco ως ένα από τα νέα μεγάλα αστέρια της. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Τα τραγούδια της ακούγονται παντού και θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε πάρτι της εποχής, ενώ σήμερα έχουν καταχωρηθεί στα κλασικά της disco μουσικής.

Η Donna Summer είδε τους δίσκους της να γίνονται πλατινένιοι σε Ευρώπη και Αμερική, πήρε αμέτρητα βραβεία για τα τραγούδια της, μεταξύ των οποίων και πέντε Grammy, ενώ γνώρισε την επιτυχία τόσο στα charts παγκοσμίως όσο και στην αναγνώριση του κοινού. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 η πετυχημένη πορεία της αρχίζει να υποχωρεί, αλλά δε σταματάει να παράγει ποιοτική μουσική. Η τελευταία της δισκογραφική δουλειά, το “Crayons” του 2008, φτάνει μέχρι το Νο17 του Billboard, αλλά η Ευρώπη δεν του δίνει την πρέπουσα σημασία. Άλλωστε η τραγουδίστρια έχει σταματήσει, επί της ουσίας, από το 2001, όταν η επίθεση στους δίδυμους πύργυς την εκθέτουν σε τοξικές ουσίες που της προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα.

Η Summer πάλεψε για σχεδόν μια δεκαετία με την ασθένεια, αλλά, ως συνήθως, ο καρκίνος δεν σέβεται κανέναν. Ο θάνατός της βύθισε στο πένθος μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων που χόρεψαν και διασκέδασαν με τις επιτυχίες της.

Καλό ταξίδι Donna…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here