19/10/2010
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Ο John Lennon είναι μύθος. Ειρηνιστής, επαναστάτης, αντισυμβατικός… Αναμφισβήτητα αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της μουσικής του αιώνα που μας πέρασε. Και ήταν. Υπάρχει όμως και μία άγνωστη πτυχή στην καριέρα του. Αυτή του ηθοποιού. Μια πτυχή άγνωστη για πολλούς.

Πριν από 43 χρόνια, ο σκηνοθέτης Richard Lester έγραψε το σενάριο για μία πολεμική μαύρη κωμωδία. Θέλοντας να διακωμωδήσει τα τραγικά περιστατικά του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, αλλά και τις ταινίες που εκθείαζαν τους πολεμοχαρείς στρατιώτες, αποφάσισε να γράψει μία παρωδία για όλες αυτές τις ταινίες αλλά και τα γεγονότα που τις ενέπνευσαν. Έτσι δημιουργήθηκε το «How I Won The War».

Ο Lennon όντας άνθρωπος ειρηνιστής δε μπορούσε να πει όχι στην πρόταση που του έγινε να συμμετάσχει σε αυτή την ταινία. Υποδυόμενος τον στρατιώτη Gripweed και έχοντας πάνω από το κεφάλι του τον σκληροτράχηλο συνταγματάρχη Goodbody, πολεμούσε για την πατρίδα του κάπου στην Τυνησία.

Προσπαθώντας να διακωμωδήσει την τραγικότητα του πολέμου, του στρατού, του φασισμού και του ρατσισμού, αλλά σε εποχές που δυστυχώς τα μυαλά των ανθρώπων ήταν πολύ πιο «κλειστά» από ότι είναι σήμερα, η ταινία δεν έλαβε και τις καλύτερες κριτικές, πράγμα που ουδόλως ενόχλησε τόσο τον Lennon όσο και τον σκηνοθέτη της ταινίας τον Richard Lester. Άλλωστε ο σκοπός τους δεν ήταν τόσο η τέχνη όσο το να στείλουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα σε όλους αυτούς που θεωρούσαν τον πόλεμο ως κάτι σωστό αλλά και να γελοιοποιήσουν όλη αυτή την τρέλα και την πλύση εγκεφάλου που υπήρχε στον στρατό την εποχή εκείνη.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα γυρίσματα της ταινίας περίμεναν μέχρι να τελειώσει ο Lennon την περιοδεία του με τους Beatles, ώστε να μπορέσει να κουρευτεί ελεύθερα, καθώς το σενάριο τον ήθελε κοντοκουρεμένο και με στρογγυλά  γυαλάκια μυωπίας! Στυλ που υιοθέτησε και στην καθημερινή του ζωή, κάτι που κόστισε στον Lennon σε θαυμαστές αλλά και σε κριτική από διάφορα «καλόπιστα» έντυπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here