Γράφει η Ελένη Λαμπράκη

Πόσες φορές έχεις γίνει μάρτυρας ενός περισσότερο ή λιγότερο βίαιου περιστατικού; Πόσες φορές είδες να κοροϊδεύουν εκείνο το αγόρι επειδή περπάταγε ή μίλαγε περίεργα ή εκείνο το κορίτσι με τα παραπάνω κιλά; Πόσες φορές είδες, έμαθες, άκουσες ότι κάποιος υπέφερε, στο σπίτι του, στη σχολή του, στη ζωή του; Πόσες φορές αντέδρασες γιατί φοβήθηκες, γιατί αδιαφόρησες, γιατί δεν ήταν το δικό σου σπίτι; Μήπως το ήσουν εσύ το θύμα; Ή μήπως ο θύτης;

Το “Tunnel of oppression” είναι μια διαδραστική παράσταση η οποία παρουσιάστηκε στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, με σκοπό να ενημερώσει και να αφυπνίσει το κοινό της για περιστατικά βίας και πως αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν. Με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη, μικρές ομάδες θεατών εισέρχονται στο χώρο του τούνελ και ακολουθούν μια προκαθορισμένη διαδρομή, παρακολουθώντας μικρές ιστορίες καθημερινής βίας, λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής, να συμβαίνουν ακριβώς δίπλα τους. Το γεγονός μάλιστα οτι η ιστορία διαδραματίζεται δίπλα σου, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αποστασιοποίηση μεταξύ ηθοποιού και θεατή κάνει τη συναισθηματική φόρτιση τεράστια. Το “Tunnel of oppression” παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την έναρξή του στο Western Illinois University.


Η διάρκεια της παράστασης είναι γύρω στα 30 λεπτά, και στη συνέχεια υπάρχει μια ειδική ομάδα ψυχολόγων για την αποφόρτιση του κοινού και τη συνειδητοποίηση αυτού που είχαν δει. Μέσα από τη συζήτηση δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσει ο θεατής καλύτερα αυτό που είδε αλλά και να ενημερωθεί από αρμόδιους φορείς για το τι θα μπορεί να κάνει αν βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιο τέτοιο περιστατικό.

Καλώς ή κακώς ζούμε σε μια περίοδο οικονομικής δυσχέρειας, η οποία βγάζει από κάθε άνθρωπο το χειρότερο εαυτό του. Δεν είναι τυχαίο ότι βγαίνουν συνέχεια στο φως περιστατικά ρατσισμού, ομοφοβίας, ενδοοικογενειακής βίας, ενδοσχολικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης από οικείο περιβάλλον… Είναι απολύτως λογικό αν είσαι μάρτυρας σε κάτι τέτοιο να μην ξέρεις πως να αντιδράσεις, να φοβάσαι μήπως εντείνεις την κατάσταση στο χειρότερο ή ακόμα και μήπως κινδυνεύσεις ο ίδιος. Γι’ αυτό το λόγο ενημερώσου και επικοινώνησε με τους αρμόδιους φορείς. Δε φαντάζεσαι πόσο μπορείς να βοηθήσεις…


Ο κύκλος των παραστάσεων του «Tunnel of Oppression» στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ελπίζουμε όμως να συνεχιστούν σε κάποιον άλλο χώρο γιατί πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά την οποία αξίζει να δείτε. Γιατί κάποιες φορές η εθελοντική πρωτοβουλία και το μεράκι, μπορούν να σε αγγίξουν πολύ περισσότερο ακόμα κι απ’ τον πιο άρτιο επαγγελματία…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Project manager: Δημήτρης Πλαβούκος
Project supervisor (HAEC): Δημήτρης Αποστολίδης
Σκηνοθεσία – Κείμενα: Δημήτρης Πλαβούκος
Βοηθός Σκηνοθέτη – Κίνηση: Δήμητρα Κολλά
Μουσική: Βαγγέλης Μακρής
Παραγωγή: Hellenic American College

ΔΙΑΝΟΜΗ (εθελοντική συμμετοχή – αλφαβητικά):
Γιάννης Βγόντζας
Λένα Γλωσοπούλου
Maggie Gith
Matthew J.
Στράτος Θεοφάνους
Ρεντόν Κανάνι
Αίγλη Κυριάκου
Δάμος Μαγγίνας
Παναγιώτης Μπακολούκας
Jenny Paraskeva
Στέλιος – Γιώργος Πατεργιαννάκης
Άγγελος Πιερράτος
Roisin Ronan
Chris Santa Maria
Κωνσταντίνος Ταρασίδης
Γ. Τζίδης
Σοφία Τριανταφυλλάκη
Ευθύμης Χατζηθεοδώρου
Υπεύθυνη Ψυχολογικής Ομάδας: Αναστασία Δούκα


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here