ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Heaven (3/2010)

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, μας προσκαλεί, με τη φωνή, την ερμηνεία, την ψυχή και το πάθος της σ’ ένα νέο μουσικό ταξίδι που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, ένα ταξίδι μυστικό στο studio ηχογράφησης, που τώρα γίνεται φανερό!

12 σταθμοί-12 τραγούδια: Kάθε τραγούδι μία ιστορία, πολλά συναισθήματα, τρυφερές αναμνήσεις και σκληρή πραγματικότητα, εικόνες και σύμβολα, ένα τρίλεπτο μονόπρακτο!

9 συνεπιβάτες-9 δημιουργοί:

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη διηγείται: ‘Στέφανος Κορκολής – Λίνα Νικολακοπούλου. Η συνάντηση.  Δύο ορμητικά πανέμορφα ποτάμια που σε παρασύρουν σε ένα ξέφρενο χορό και εγώ τέντωνα το κορμί μου μέσα στο διάφανο νερό τους και κράταγα την ανάσα μου – τέντωνα το κορμί μου και το απολάμβανα… Νίκος Μωραΐτης, ο ταλαντούχος, ακούραστος, τρυφερός, προικισμένος, έτοιμος πάντα να προσφέρει την ψυχή και τα δώρα του… Γρήγορη, ουσιαστική, ειλικρινής, αυθόρμητη, βαθυκόκκινη η Ρεβέκκα Ρούσση των τεσσάρων εποχών μπήκε ορμητικά και έφερε το κόκκινο… Αληθινός και πηγαίος ο Γιάννης Γούνας με μάτια ορθάνοιχτα και την καρδιά διάπλατη, νέος εξερευνητής, έσκισε πολλά φύλλα και τετράδια μέχρι να καταλήξει στα κρυμμένα μυστικά… Η Νίκη Παπαθεοχάρη, θυελλώδης προσωπικότητα, έστειλε μια σάτυρα… Συνταξιδιώτες τρεις νέοι συνθέτες ο Βασίλης Γαβριηλίδης, η Δάφνη Αλεξανδρή, η Linda Geyman’.

Δεύτερη φωνή στο «Η ζωή μου άνω-κάτω» κάνει ο Αντώνης Ρέμος.

H διεύθυνση παραγωγής είναι των Κώστα Καλημέρη, Άλκηστης Πρωτοψάλτη, Στέφανου Κορκολή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάννα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Μία συμμετοχή της στο δίσκο του «Ανεμόπτερο», τρία δικά του κομμάτια στο δίσκο της «Να σε βλέπω να γελάς» και κοινές εμφανίσεις για δύο χρόνια στο Gazarte. Μετά από όλα αυτά, η συνθετική υπογραφή του Στέφανου Κορκολή στα περισσότερα τραγούδια του νέου δίσκου της Άλκηστης Πρωτοψάλτη ήταν κάτι το αναμενόμενο. Και όταν μάλιστα κάποιες μελωδίες ντύνονται με τις λέξεις της Λίνας Νικολακοπούλου, αυτό που περιμένει κανείς είναι ένα δίσκο «κόσμημα».

Το album κυκλοφόρησε ως είθισται τον τελευταίο καιρό, πρώτα με κάποια εφημερίδα για να κάνει, μία μέρα μετά, την εμφάνισή του στις προθήκες των δισκοπωλείων. Τα 12 «φανερά μυστικά» της Άλκηστης Πρωτοψάλτη μπορεί να μην κερδίζουν τον ακροατή με το πρώτο άκουσμα, φανερώνουν όμως μια  προσπάθεια από μέρους των δημιουργών τους αλλά και της ίδιας, για ένα αποτέλεσμα ποιοτικό, ξεκομμένο από τη λογική του εμπορικού hit.

Στα ραδιόφωνα ακούγεται ήδη το ντουέτο «Η αγάπη που πάει», με τον Στέφανο Κορκολή, ενώ η μπαλάντα «Δυνατά σιωπηλά», θα μπορούσε άνετα να διεκδικήσει τη θέση του δεύτερου single στα ραδιοφωνικά airplays. Τα τραγούδια του δίσκου πλημμυρίζουν από όμορφη μουσική και διαφορετικούς ήχους. Γνήσιο λαϊκό στο «Τελειώσαμε», latin ρυθμοί στα «Τώρα λέει η καρδιά» και «Η ζωή μου άνω κάτω», θεατρικότητα στο «Έβαζα Χ» και ευαισθησία στην μπαλάντα «Βρες το κλειδί». Ίσως μάλιστα να είναι από τις λίγες φορές σε δισκογραφική δουλειά, που τα τραγούδια που ανοίγουν και κλείνουν το cd, το «Κόκκινο» και το «Μ’ ένα φιλί» αντίστοιχα, ταιριάζουν τόσο πολύ ως αρχή και τέλος. Το μόνο μείον είναι πως σε κάποια σημεία ο δίσκος αποπνέει ένα παλιομοδίτικο αέρα που θυμίζει περασμένες ένδοξες δισκογραφικές επιτυχίες της Πρωτοψάλτη, με τραγούδια όμως που δεν διαθέτουν την ανάλογη «δυναμική».

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη διασκευή του ισπανικού “Malo” της Bebe που στα καθ’ ημάς μεταφέρεται ως «Μ’ άλλον μοιάζεις». Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μας έχει συνηθίσει και παλαιότερα σε ανάλογες κινήσεις (“This is how you remind me”, “It’s a pity”, “They don’t care about us”). Αυτή τη φορά επιλέγει ένα τραγούδι που θίγει το θέμα της κακοποίησης των γυναικών, με στίχους σε μετάφραση των ισπανικών που διατηρούν το ακριβές νόημα του κομματιού. Ακούγοντας βέβαια την πρωτότυπη εκτέλεση σου δίνεται η αίσθηση πως στη συγκεκριμένη μελωδία είναι δύσκολο να σταθεί όμορφα ο ελληνικός στίχος. Παρόλα αυτά και μόνο το γεγονός πως συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο ένα τραγούδι που περνά τόσο σημαντικά μηνύματα είναι άξιο επαίνου.

Εξίσου όμορφο είναι και το ένθετο του δίσκου. Πρωτότυπο εξώφυλλο με κάποιους από τους στίχους των τραγουδιών εν είδει πρωτοσέλιδου εφημερίδας, σημείωμα της ίδιας και αναλυτική παρουσίαση όλων των συντελεστών του δίσκου. Το δισκογραφικό comeback της Άλκηστης Πρωτοψάλτη μπορεί να μην διαθέτει επιτυχίες όπως η «Λάβα» ή το «Διθέσιο», παρόλα αυτά είναι μια εξαιρετική και «ψαγμένη» δουλειά που δεν θα απογοητεύσει το κοινό.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Κόκκινο
02. Έβαζα Χ
03. Δυνατά σιωπηλά
04. Μ’ άλλον μοιάζεις (Malo)
05. Τελειώσαμε
06. Απελπιστικά διαθέσιμη
07. Η αγάπη που πάει (ντουέτο με τον Στέφανο Κορκολή)
08. Τώρα λέει η καρδιά
09. Βρες το κλειδί
10. Η ζωή μου άνω κάτω
11. Καλά περνάω
12. Μ’ ένα φιλί

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here