Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Ένα χαμίνι του δρόμου, ο Aladdin (Mena Massoud), γνωρίζει στο παζάρι τη Jasmine (Naomi Scott), η οποία του συστήνεται σαν θεραπαινίδα της πριγκίπισσας, ενώ στην πραγματικότητα είναι η κόρη του Σουλτάνου. Εν αγνοία του, ο Aladdin θα πέσει στα δίχτυα του δολοπλόκου Βεζίρη, Jafar (Marwan Kenzari), αλλά τελικά θα ανακαλύψει ένα μαγικό λυχνάρι, με ένα παντοδύναμο Τζίνι (Will Smith), το οποίο είναι σε θέση να του ικανοποιήσει τρεις ευχές…

Η αγαπημένη ιστορία του Αλαντίν από τις «Χίλιες και Μια Νύχτες» είχε γίνει μια εξαιρετική ταινία κινουμένων σχεδίων από την Disney, το 1992. Η αποστολή του Guy Richie να δημιουργήσει τη σύγχρονη live action εκδοχή της, σίγουρα κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Όμως αυτός ο «Αλαντίν» (“Aladdin”) είναι εξαιρετικά ψυχαγωγικός –και ενίοτε καταφέρνει να γίνει συναρπαστικός. Βασικό ρόλο σε αυτό παίζουν η θαυμάσια φωτογραφία του Alan Stewart, η ευφάνταστη σκηνογραφία της Gemma Jackson και η έντονη ενδυματολογία του Michael Wilkinson, που δημιουργούν έναν πολύχρωμο, φαντασμαγορικό κόσμο. Το πολύ-πολιτισμικό καστ –από το οποίο απουσιάζουν, ως επί το πλείστον, τα μεγάλα ονόματα– βοηθά στη ρεαλιστικότερη απόδοση των χαρακτήρων, το χαρακτηριστικό, γρήγορο μοντάζ και τα κοφτά πλάνα στη σκηνοθεσία, τα οποία τόσο αγαπά ο Richie δίνουν στο φιλμ τον σωστό ρυθμό, ενώ το καταπληκτικό soundtrack του Alan Menken –εμπλουτισμένο με νέα τραγούδια και ορχηστρικά– σε κάνει να σιγοτραγουδάς συνέχεια.

Η ταινία, η οποία προβάλλεται μεταγλωττισμένη, με υπότιτλους και σε 3D εκδοχή, προσωπικά με κέρδισε με την εντιμότητα και τη διασκεδαστική της διάθεση. Το κεντρικό μήνυμα για την αξία του χαρακτήρα, ανεξαρτήτως καταγωγής και οικονομικής κατάστασης, είναι φυσικά κυρίαρχο και εδώ, ενώ το σενάριο που συνυπογράφουν ο John August με τον Guy Richie φροντίζει να δώσει περισσότερο χώρο στην Jasmine. Η συγκεκριμένη πριγκίπισσα ήταν, ούτως ή άλλως, μία από τις πλέον χειραφετημένες στον κόσμο της Disney, όμως σε ετούτη την εκδοχή τονίζεται ακόμη περισσότερο ο ανεξάρτητος και γεμάτος αυτοπεποίθηση χαρακτήρας της. Όσο για το Τζίνι του ταλαντούχου Will Smith; Ο ηθοποιός βάζει με σεβασμό τη δική του πινελιά σε έναν ρόλο που δημιούργησε το αστείρευτο αυτοσχεδιαστικό ταλέντο του αξέχαστου Robin Williams –και συγκρίσεις δεν χωρούν.

Aladdin (Mena Massoud) meets the larger-than-life blue Genie (Will Smith) in Disney’s live-action adaptation ALADDIN, directed by Guy Ritchie.

Αν, λοιπόν, θέλετε να διασκεδάσετε, χωρίς διάθεση άσκοπων συγκρίσεων, και –γιατί όχι;– να συγκινηθείτε, με (παιδικές) αναμνήσεις από έναν θαυμαστό, μαγικό και άκρως πολύχρωμο κόσμο να ξυπνούν, δείτε αυτόν τον «Αλαντίν». Και μη διστάσετε να τραγουδήσετε –πολύ όμως!

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Feelgood Entertaiment, από την Πέμπτη, 23 Μαΐου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here