ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (4/2010)

«Μου ζητήθηκε από την Lyra να ηχογραφηθεί η συναυλία. Καρμικό σχεδόν που μέσα στις τόσες ανακατατάξεις των εταιριών και το πέρασμα των χρόνων ξαναγράφεται το Σαμποτάζ…»

Λένα Πλάτωνος

Η αξέχαστη συναυλία της Λένας Πλάτωνος στο Παλλάς τώρα σε διπλό CD. H Λένα Πλάτωνος, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Γιάννης Παλαμίδας live από το Παλλάς, τραγουδούν όλα τα τραγούδια του διαχρονικού Σαμποτάζ και πολλά άλλα αγαπημένα.

Το Σαμποτάζ, ένα έργο πραγματικά ρηξικέλευθο για την εποχή του, αποτελεί ένα διαχρονικό έργο που παραμένει ζωντανό ακόμα και μετά από σχεδόν 30 χρόνια.

«Με είχε κουράσει το Σαμποτάζ καθώς γραφόταν στο στούντιο. Όταν, μάλιστα, ένας δημοσιογράφος μου τηλεφώνησε και μου είπε «τι θες, πιανίστα εσύ, κι ανακατεύεσαι με ροκάδικα;», εγώ, ως απόρροια ψυχικής κόπωσης και στενοχώριας, έφτασα στο σημείο να το αποκηρύξω». Λ.Π.

Το έργο που τάραξε τα τότε νερά της Ελλάδας παραμένει ακόμα και σήμερα σημείο αναφοράς, όπως γράφει ο Αντώνης Μποσκοΐτης στο εσωτερικό του διπλού cd…
Στις πρώτες θέσεις του Παλλάς, σε εκείνη την αλησμόνητη συναυλία, μαζί με πλήθος νεολαίων, κάθονταν η Μαρία Φαραντούρη, η Χάρις Αλεξίου, η Ντόρα Μπακοπούλου και ο Γιώργος Χρονάς.
Σήμερα όσοι είχατε κι όσοι δεν είχατε την τύχη να είστε μεταξύ εκείνου του κοινού, κρατάτε τη βραδιά της 20ης Οκτωβρίου του 2009 στα χέρια σας.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Μάνος Τζωράκης – m.tzorakis@musiccorner.gr

Πρόκειται για ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσε η Λένας Πλάτωνος στο Παλλάς στις 20 Οκτωβρίου του 2009 με συμμετοχή των σταθερών συνεργατών της Σαββίνας Γιαννάτου και Γιάννη Παλαμίδα. Αφορμή ο δίσκος  «Σαμποτάζ», το εμβληματικό ντεμπούτο της καλλιτέχνιδος (μετά τη συμμετοχή στη Λιλιπούπολη) με τους εξαιρετικούς στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, το οποιο κυκλοφόρησε το 1981 για να αναχθεί αυτόματα σε σημείο αναφοράς για την ελληνική ηλεκτρονική μουσική.

Και πράγματι. Ακούγοντάς κανείς τη live εκδοχή του έργου αυτού τριάντα σχεδόν χρόνια μετά, διαπιστώνει ότι ο χρόνος δεν του στέρησε τίποτα από το θεαματικό του χαρακτήρα και το σουρεαλιστικό του κόσμο: Οι μουσικές της Πλάτωνος εξακολουθούν να ακούγονται εντυπωσιακά φουτουριστικές, μέσα στο λυρισμό τους, οι στίχοι της Κριεζή παραμένουν συνταρακτικά επίκαιροι ενώ οι ερμηνείες των Γιαννάτου-Παλαμίδα διατηρούν εκείνη τη νεανική τρέλα της πρώτης κατάθεσης. Ένα αρυτίδιαστο πραγματικά αριστούργημα που φαντάζει το ίδιο ρηξικέλευθο και στην εποχή μας!

Εκτός από το «Σαμποτάζ», η διπλή αυτή έκδοση περιλαμβάνει επιλογές από τη δισκογραφία  της Πλάτωνος. Αδύνατον φυσικά να αντιπροσωπευθεί πλήρως η σπουδαία της παρακαταθήκη με αξεπέραστα άλμπουμ όπως τις «Μάσκες Ηλίου», το «Γκάλοπ», το συγκλονιστικό «Καρυωτάκη» (το βάρος άλλωστε πέφτει στα τελευταία «Ημερολόγια» που είναι και τα μόνα στα οποία συμμετέχει ερμηνευτικά η ίδια η δημιουργός). Αναγνωρίζω τους λόγους που η Πλάτωνος δεν ακουμπά πια με τη ραγισμένη φωνή της τα «ταχυδράματά» της (όπως χαρακτηρίζει η ίδια τα τραγούδια της), ωστόσο ομολογώ ότι στις νέες εκτελέσεις των «Εμιγκρέδων της Ρουμανίας» και της «Ψιψίνας» μου έλειψε η δική της προσέγγιση.

Θα προτιμούσα επίσης η συναυλία αυτή να είχε λάβει χώρα σ’ ένα χώρο πιο ταιριαστό στο αναρχικό πνεύμα της καλλιτέχνιδος κι όχι στο (κλασικό και κάπως ψυχρό για τέτοιες συναυλίες) Παλλάς. Παρόλα αυτά, πρόκειται για πολύ καλή ηχογράφηση κι έκδοση (συνοδευμένη και με μια συνέντευξη της Πλάτωνος στον Αντώνη Μποσκοΐτη) η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει την οριστική επιστροφή της κορυφαίας δημιουργού στα μουσικά πράγματα, όπως εκείνη ξεκίνησε με τα δισκογραφικα «Ημερολόγια» του 2008, τη συναυλία στο Ηρώδειο και τις εμφανίσεις στο «Κύτταρο».

Πολύ σωστά λοιπόν η Λύρα φέρνει στην επικαιρότητα το σπουδαίο έργο της (όχι ότι έπαψε ν’ απασχολεί ποτέ εκείνους στους οποίους απευθύνεται) αλλά – εν αναμονή και της κυκλοφορίας του μελοποιημένου Καβάφη – μήπως σωστότερα να  επανακυκλοφορούσε εξ ολοκλήρου τη δισκογραφία της αποκαθιστώντας και το (τελευταίο στην ελληνική δισκογραφία) λογοκριμένο άλμπουμ «Μη μου τους κύκλους τάραττε»;

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ CD
CD1
01. Τι νέα ψιψίνα – Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Παλαμίδας
02. Ραντεβού – Λένα Πλάτωνος
03. Στην πλατεία Καπνικαρέα – Λένα Πλάτωνος
04. Εμιγκρέδες της Ρουμανίας – Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Παλαμίδας
05. Ντορούτσκα – Λένα Πλάτωνος
06. Παίζοντας με τη Βικτώρια – Victoria Bozhyk
07. Αλίμονο – Γιάννης Παλαμίδας
08. Βράδυ – Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Παλαμίδας
09. Μόνο – Σαβίνα Γιαννάτου (ποίηση Κώστα Καρυωτάκη)
10. Θάλασσα – Λένα Πλάτωνος
11. Πρωτομαγιά – Λένα Πλάτωνος, Σαβίνα Γιαννάτου
12. Η λάθος αγάπη – Γιάννης Παλαμίδας
13. Ερημιά – Λένα Πλάτωνος
14. Η κυψέλη – Γιάννης Παλαμίδας, Σαβίνα Γιαννάτου
15. Μετακόμιση – Λένα Πλάτωνος
16. Ο χορός των μπιζελιών – Γιάννης Παλαμίδας, Σαβίνα Γιαννάτου
17. Ρόζα Ροζαλία – Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Παλαμίδας

CD2
01. Θα συναντηθούμε στο σαλούν – Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Παλαμίδας
02. Γαλάζια κιθάρα – Σαβίνα Γιαννάτου
03. Ραντεβού στην όαση – Γιάννης Παλαμίδας
04. Ο γύρος του κόσμου σε 1΄ – Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Παλαμίδας
05. Πτήση 201 – Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης παλαμίδας
06. Τα μαγικά μπλου τζην – Σαβίνα Γιαννάτου
07. Χίλιες και μια νύχτες σινεμά – Σαβίνα Γιαννάτου
08. Τα κινούμενα σκίτσα – Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Παλαμίδας
09. Πάμε μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ – Γιάννης Παλαμίδας
10. Αν μ’ αγαπάς, έλα να κάνουμε έρωτα – Σαβίνα Γιαννάτου
11. Σαμποτάζ – Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Παλαμίδας
12. Στον αστερισμό του πιγκουίνου – Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Παλαμίδας
13. Το κοπερτί – Γιάννης Παλαμίδας, Λένα Πλάτωνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here