ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Μικρώς Ήρως (5/2010)

Μετά από τριετή δισκογραφική απουσία, η Πίτσα Παπαδοπούλου επιστρέφει με έναν λαϊκό δίσκο με τίτλο «Να ’χε καρδιά η μοναξιά» που περιέχει 13 ολοκαίνουρια τραγούδια, μία διασκευή και μία επανεκτέλεση.

Η Πίτσα είναι το πιο μικρό παιδί από 9 παιδιά προσφυγικής οικογένειας με Ποντιακή καταγωγή. Τα λαϊκά ακούσματα την ανάθρεψαν και διακρίθηκε από πολύ μικρή όχι μόνο για την εξαιρετική φωνή της αλλά και για τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της. Η Πίτσα τραγουδάει με ένα μοναδικό πάθος. Υπηρετεί τη σχολή των παλιών μεγάλων τραγουδιστών που τείνει να εκλείψει. Ταυτίζεται με τον θέμα  του τραγουδιού, ντύνεται με πάθος τον πόνο του και τραγουδώντας σπαρακτικά, μοιράζεται τον καημό και το πρόβλημα του ακροατή.

Στο άλμπουμ «Να ’χε καρδιά η μοναξιά» τραγουδάει συνθέτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί στο παρελθόν όπως τους: Παναγιώτη Στεργίου, Βάσω Αλλαγιάννη, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Δημήτρη Κορδατζή αλλά και συνθέτες και τραγουδοποιούς της νεότερης γενιάς όπως τους: Ορφέα Περίδη, Νίκο Πορτοκάλογλου, Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, Μάκη Σεβίλογλου και Δημήτρη Κωστόπουλο. Τους στίχους υπογράφουν οι: Δημήτρης Τσάφας, Βασίλης Παπαδόπουλος, Φώντας Θεοδώρου, Ιωάννα Αντωνοπούλου, Γιάννης Μανιός, Γιάννης Γούνας και Αδάμ Αριτζής.

Τα τραγούδια είναι λαϊκά με ρυθμούς χορευτικούς, ζεϊμπέκικα, συρτά, τσιφτετέλια, απτάλικα αλλά και μπαλάντες. Την ενορχήστρωση υπογράφουν ο Βασίλης Γκίνος, ο Γιάννης Γκιούρας, ο Γιώργος Καραγιάννης, ο Ματί Παλαιολόγος και ο Νίκος Παπαδόπουλος.

Στο τραγούδι «Αχ που το μάλωσα» συμμετέχει η Αρετή Κετιμέ.

Ο δίσκος κυκλοφορεί από το label Μικρός Ήρως και την επιμέλεια έχει ο Άγγελος Σφακιανάκης.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας – pavloszervas@musiccorner.gr

Πίτσα Παπαδοπούλου… Μια γνήσια λαϊκή τραγουδίστρια που καταφέρνει και στις μέρες μας να κουβαλάει την αυθεντικότητα μιας άλλης εποχής, μια ερμηνεύτρια με λαϊκό πάθος, με φωνή που όταν βρει το κατάλληλο τραγούδι μπορεί να το απογειώσει… Εν έτη 2010 επιστρέφει και προσθέτει ένα ακόμη album στο ιδιαιτέρως πλούσιο παλμαρέ της. Το “να ‘χε καρδιά η μοναξιά” κινείται μεταξύ λαϊκών και έντεχνων ήχων. Η Πίτσα Παπαδοπούλου συνεργάζεται με αρκετούς δημιουργούς. Όπως τον Ορφέα Περίδη που της δίνει το τραγούδι του “επιστρέφω”. “Θέλω καινούργιες συνεργασίες με ανθρώπους που δεν έχω δουλέψει, μου είχε πει η ίδια σε συνέντευξη της στο Music Corner πριν από 5 περίπου χρόνια. Και ανάμεσα στα ονόματα των δημιουργών που θα ήθελε να συνεργαστεί μου αναφέρει και αυτό του Ορφέα Περίδη. Η αλήθεια είναι ότι η Πίτσα Παπαδοπούλου δεν θέλει να επαναπαυθεί στις δάφνες του χθες και αυτό είναι προς τιμήν της. Θέλει να δοκιμάσει νέες συνεργασίες, νέους ήχους, νέες ιδέες. Και στο cd αυτό εκπληρώνει την επιθυμία της. Τραγουδάει Νίκο Πορτοκάλογλου (!), συνεργάζεται με τον Μάκη Σεβίλογλου και την ανερχόμενη Αρετή Κετιμέ, δοκιμάζει να ερμηνεύσει Βάσω Αλλαγιάννη. Τα περισσότερα τραγούδια ωστόσο είναι συνθέσεις του Παναγιώτη Στεργίου ο οποίος προσπαθεί να δώσει στις συνθέσεις του έναν ήχο προσεγμένο, που θα “συνοδέψει” με αξιοπρέπεια την εξαιρετική φωνή της Παπαδοπούλου.

Συνολικά το cd μου άφησε την αίσθηση ότι όλα έγιναν με καλή διάθεση και σεβασμό απέναντι στο καλό λαϊκό τραγούδι. Από την άλλη όμως δεν υπάρχει η στιγμή που παρασύρει τη προσοχή σου, δεν υπάρχει το τραγούδι που “σου κλέβει το μυαλό”. Όλα κυλάνε λαϊκά, έντεχνα αλλά ήσυχα, χωρίς κορυφώσεις, χωρίς ανατροπές, χωρίς κάτι που να σε κάνει να συγκεντρωθείς έντονα σε αυτό που ακούς. Οι ερμηνείες της Πίτσας Παπαδοπούλου δίνουν χρώμα, αλλά δεν αρκούν όταν τα ίδια τα τραγούδια στις περισσότερες περιπτώσεις δεν παρουσιάζουν το απαραίτητο ενδιαφέρον. Η πιο ιδιαίτερη στιγμή της δουλειάς είναι το πολύ ευαίσθητο στιχουργικά ζεϊμπέκικο του Μάκη Σεβίλογλου “αχ, που το μάλωσα”. Ξεχωρίζουν ακόμα το “άλλαξε ο πλανήτης σου” της Βάσως Αλλαγιάννη, τραγούδι με βάθος τόσο στιχουργικό όσο και συνθετικό, η πολύ πονεμένη μπαλάντα “χωρίς εσένα” των Παναγιώτη Στεργίου και Φώντα Θεοδώρου και το ομώνυμο “να ‘χε καρδιά η μοναξιά” των Παναγιώτη Στεργίου και Δημήτρη Τσάφα…

 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Να ‘χε καρδιά η μοναξιά (Παναγιώτης Στεργίου, Δημήτρης Τσάφας)
02. Τι σου ‘κανα, αγάπη (Παναγιώτης Στεργίου, Γιάννης Μανιός)
03. Μακριά κι αγαπημένοι (Παναγιώτης Στεργίου, Δημήτρης Τσάφας)
04. Απαγορεύεται (Παναγιώτης Στεργίου, Φώντας Θεοδώρου)
05. Επιστρέφω (Ορφέας Περίδης)
06. Δεν είναι αργά (Νίκος Πορτοκάλογλου) – Διασκευή: Άγγελος Σφακιανάκης, Νίκος Παπαδόπουλος
07. Χωρίς εσένα (Παναγιώτης Στεργίου, Φώντας Θεοδώρου)
08. Οποιος δε χώρισε (Παναγιώτης Στεργίου, Φώντας Θεοδώρου)
09. Στης ζωής τα πέλαγα (Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Γιάννης Γούνας)
10. Τι θα λες για μένα (Παναγιώτης Στεργίου, Δημήτρης Τσάφας)
11. Τα αντικείμενα (Δημήτρης Κορδατζής, Βασίλης Παπαδόπουλος)
12. Εφυγες (Δημήτρης Κωστόπουλος, Αδάμ Αριτζής)
13. Αχ, που το μάλωσα (Μάκης Σεβίλογλου) – Συμμετέχει η Αρετή Κετιμέ
14. Όσα μέσα μου κρύβω (Δημήτρης Παπαδόπουλος, Ιωάννα Αντωνοπούλου)
15. Αλλαξε ο πλανήτης σου (Βάσω Αλαγιάννη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here