Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Αρχές της δεκαετίας του ’60. Ο Tony “Lip” Vallelonga (Viggo Mortensen), ιταλικής καταγωγής πορτιέρης / σωματοφύλακας σε club της Νέας Υόρκης, μένει για ένα διάστημα χωρίς δουλειά και απαντά σε μια αγγελία κάποιου… Dr. Don Shirley (Mahershala Ali), ενός διεθνούς φήμης Αφροαμερικανού πιανίστα, ο οποίος αναζητά οδηγό που θα τον συνοδεύσει –και, αν χρειαστεί, θα τον προστατεύσει– στη διάρκειας δύο μηνών περιοδεία του στον ταραγμένο αμερικανικό Νότο.

green_book_afisa_2019_01

Ο Peter Farrelly σκηνοθετεί με μαεστρική αμεσότητα «Το Πράσινο Βιβλίο» (“Green Book”), έργο βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το οποίο είναι υποψήφιο για 5 Χρυσές Σφαίρες –Καλύτερης Ταινίας (Κωμωδία ή Μιούζικαλ), Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Α΄ και Β΄ Ανδρικού Ρόλου, για τους Mortensen και Ali, αντιστοίχως. Οι δύο πρωταγωνιστές είναι αληθινά θαυμάσιοι, ερμηνεύοντας δύο ανθρώπους, εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους. Ο λευκός, ιταλικής καταγωγής –άρα θεωρούμενος από πολλούς Αμερικανούς «κατώτερος»–, οικογενειάρχης, βιοπαλαιστής, μάλλον άξεστος και ολίγον… ρατσιστής απέναντι στους μαύρους, Tony, αναγκάζεται να δουλέψει για έναν καλλιεργημένο, φινετσάτο, έξυπνο, ευγενικό, ευκατάστατο και εξαιρετικά ταλαντούχο μαύρο καλλιτέχνη. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι, ευθύς εξαρχής, κάθε στερεότυπο που μπορεί να υπάρχει στο μυαλό του θεατή ανατρέπεται.

green_book_2019_01

Το ευφυές στην απλότητά του σενάριο αναδεικνύει, μέσα από το χιούμορ και τους καθημερινούς, φυσικούς διαλόγους του –και μάλιστα χωρίς την παραμικρή διάθεση διδακτισμού– όλα τα στάδια σε αυτήν την περιοδεία που εξελίχθηκε σε διαδρομή φιλίας και σχέση ζωής. Οι δύο άνδρες, αρχικά επιφυλακτικοί ο ένας απέναντι στον άλλον, αρχίζουν σταδιακά –και με την καταλυτική επίδραση της τέχνης της μουσικής– να γνωρίζουν και να εκτιμούν ο ένας τον άλλον, βλέποντας σιγά-σιγά έξω από τα αυστηρά «κουτάκια» των προκαταλήψεων με τα οποία έχουν μεγαλώσει. Καθώς ο Tony και ο Don χαράζουν την πορεία τους, με τη βοήθεια του «Πράσινου Βιβλίου», ενός οδηγού ο οποίος υποδείκνυε ποια καταλύματα είναι ασφαλή για τους μαύρους στις ξεχυλίζουσες από φόβο και μίσος προς αυτούς Νότιες Πολιτείες, έρχονται αντιμέτωποι με τους ίδιους τους εαυτούς τους και όλα όσα πίστευαν έως τότε –τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους άλλους. Όμως, επειδή παραμένουν ανοιχτόμυαλοι –και, κυρίως, επειδή διατηρούν ανοιχτές τις καρδιές τους– καταφέρνουν να δημιουργήσουν, χάρη στην εγκαρδιότητα και την ανθρωπιά τους, ένα νέο «στερεότυπο»: όταν ο άνθρωπος είναι Άνθρωπος δεν διαχωρίζεται με φυλετικά, κοινωνικά, μορφωτικά, πολιτικά ή όποια άλλα κριτήρια. Ο «διαφορετικός» είναι απλά ο πλησίον και ο συνάνθρωπός σου…

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Spentzos Film, από την Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here