Γράφει o Σοφιανός Καβακόπουλος
www.musiccorner.gr
Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Πρωτοχρονιά την περασμένη Τρίτη. Πρωτοχρονιά; Τι τεράστια μούφα είναι αυτή; Ποτέ δεν κατάλαβα ποιο τεράστιο μυαλό αποφάσισε ότι η αλλαγή χρονιάς είναι τον Ιανουάριο. Κοιμάσαι Δευτέρα 2012, και ξυπνάς Τρίτη 2013, χωρίς να μεσολαβεί καμιά τεράστια αλλαγή.

Πρωτοχρονιά κανονικά θα έπρεπε να είναι 1η Σεπτεμβρίου. Γυρνάς από ένα μεγάλο διάλειμμα των διακοπών, και μπαίνεις σε ένα καινούριο ρυθμό. Αν προσέξετε, τα νέα προγράμματα  του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Τον Σεπτέμβριο κάνουμε τις μεγάλες μας αλλαγές στα εργασιακά μας. Σεπτέμβριο ξεχνάμε καλοκαιρινούς έρωτες και μπαίνουμε σε mood Χειμώνα. Είναι ο μήνας που σηματοδοτεί το τέλος και την αρχή. Και εκεί ακριβώς μπορείς να πεις ότι αρχίζει μια νέα χρονιά!

Πως λοιπόν να τηρήσεις τις υποσχέσεις που δίνεις στο τέλος της βραδιάς της παραμονής για τον επόμενο χρόνο όταν ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα; Ξυπνάς στο ίδιο μέρος που ήσουν και την περασμένη χρονιά. Πηγαίνεις στο γραφείο χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα, και ερωτικά δεν έχεις γνωρίσει και το super ουαου.

Βέβαια σαν «επίσημη» Πρωτοχρονιά δεν μπορώ παρά να αναλογιστώ τι έγινε το 2012. Αλλαγές τεράστιες, κοσμογονικές. Ως λαός αλλάξαμε τον τρόπο που ζούσαμε, και που σκεφτόμασταν. Το Life style έφυγε ντροπιασμένο, λόγω ανάγκης πλέον, και ήρθε στα πράγματα το εναλλακτικό. Δεν μας νοιάζει από που αγοράζουμε αλλά τι αγοράζουμε. Πρωταρχικό ρόλο παίζουν οι ανάγκες μας και δευτερεύων αυτό που μας αρέσει. Μάθαμε να μετακινούμαστε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (επιτέλους) και αφήσαμε τα αυτοκίνητα σπίτι. Μάθαμε να διασκεδάζουμε με φίλους, αντί να στριμωχνόμαστε δίπλα σε άγνωστους για να «ακούμε» μουσική.

Θυμηθήκαμε να νοιαζόμαστε για τους άλλους, αντί να κλεινόμαστε στο καβούκι μας. Να λέμε καλήμερα, καλησπέρα, ευχαριστώ και παρακαλώ, στον άγνωστο που μας άνοιξε την πόρτα. Μάθαμε να ζεσταινόμαστε χωρίς πετρέλαιο και βρήκαμε  επιτέλους τους εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.

Σε προσωπικό επίπεδο τώρα, άλλαξαν τα πάντα. Αλλαγή καριέρας το βασικότερο από όλα. Γύρισα σε παλιές αγάπες που είχα σταματήσει για λόγους ποιότητας. Σταμάτησα το ραδιόφωνο πριν μια δεκαετία όταν ζητούσαν πλέον robots που έπαιζαν την λίστα,  και γύρισα όταν άρχισε να αναζητείται πάλι ο παραγωγός που δημιουργεί εικόνες.

Για κακή μου τύχη γνώρισα ανθρώπους που νόμιζαν ότι ξέρουν τα πάντα, ανθρώπους τόσο σίγουρους για την ημιμάθεια τους που η απεραντοσύνη του τίποτα που κουβαλούσαν στις πλάτες τους τους κρατούσε χαμηλά στην λάσπη και τον βούρκο του δήθεν. Απλά Ελληνικά δεδομένα δηλαδή της δεκαετίας των 90’s.

Για καλή μου τύχη, γνώρισα καταπληκτικούς ανθρώπους που στην πορεία έγιναν άμεσοι συνεργάτες μου. Ανθρώπους με όραμα, με όρεξη για δουλειά, με κέφι, αλλά περισσότερο με διάθεση για αλλαγές. Χωρίς φόβο για το νέο, και με σίγουρα βήματα για το αύριο. Όλα αυτά με κάνουν και ελπίζω ότι υπάρχει μέλλον.

Με κάνει να ελπίζω πως το 2013 θα είναι καλύτερο. Περιμένω και άλλες αλλαγές την νέα χρονιά. Αλλαγές από όλους μας, αλλά κυρίως από μένα. Περιμένω αυτό το διαφορετικό που θα λάμψει και θα μας οδηγήσει στο πολιτισμένο μέλλον. Αυτό που θα μας βγάλει από την φτώχεια του μυαλού μας για να προχωρήσουμε έστω και με καθυστέρηση μιας δεκαετίας στον 21ο αιώνα.

Περιμένω να δω το μεγαλείο της χωράς μας, να λάμπει κάτω από τον λαμπρό ήλιο μας. Περιμένω να δω επαγγελματίες που αγαπούν την δουλειά τους και να φεύγουν σιγά σιγά οι αρπαχτές.

Και φυσικά περιμένω να αλλάξει επιτέλους αυτή η Πρωτοχρονιά από την 1η Ιανουαρίου στην …1η Σεπτεμβρίου, έτσι για να τηρήσουμε τις προσωπικές μας υποσχέσεις τουλάχιστον για μια φορά!

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλησπέρα Σοφιανέ!!Άλλο ένα υπέροχο άρθρο που μας βάζεις σε σκέψεις.Σωστά όλα αυτά που λές και θα συμφωνήσω μαζί σου,απλα έχω μια απορία.Έπρεπε να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση για να νοιαζόμαστε για τους άλλους?Να λέμε καλημέρα,καλησπέρα,ένα ευχαριστώ και γενικά όλα αυτά που προανάφερες πριν?Εδώ πάει αυτό που λένε <>.Εύχομαι να έχουμε μια ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και εύχομαι να αλλαξουν έστω και λιγο τα πράγματα προς το καλύτερο για όλους μας…και κατι τελευταίο,να μην ξεχνάμε να είμαστε Άνθρωποι πάνω απ’όλα!!

  2. Εδώ πάει αυτό που λένε… Άν δεν δείς τα χειρότερα,δεν εκτιμάς τα καλύτερα!! Σορρυ αλλά το ξαναγραψα επειδή δεν εμφανίστηκε στο σχόλιο που έκανα..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here